Un pompier a murit în timpul unei intervenții de salvare în Austria și o persoană s-a înecat în Polonia, în timp ce ploile torenţiale cauzate de ciclonul Boris continuau să facă ravagii în Europa Centrală și de Est. Șase persoane au murit în România, în timp ce în Cehia mai multe persoane au fost date dispărute, conform BBC.
Provincia austriacă din jurul Vienei a fost declarată zonă de dezastru, politicienii vorbind despre ”o situație extremă fără precedent”. Premierul polonez Donald Tusk a declarat stare de dezastru natural. Unele dintre cele mai grave precipitații au fost în Republica Cehă, unde în unele zone a plouat în trei zile cât plouă în trei luni.
Evacuările sunt în curs și patru persoane rămân date dispărute în Cehia, după ce trei oameni se aflau într-o mașină care a dispărut într-un râu din Moravia de Nord. Marek Joch, un locuitor al orașului Lipov, în sud-estul Cehiei, a spus că orașul a fost ”închis din toate părțile” și ”următorul val” al inundațiilor este așteptat cu înfrigurare.
”Acum toată lumea încearcă să curețe cât mai repede posibil pentru a preveni alte scurgeri mari din râu. Din păcate, nimeni nu știe când se va retrage apa. Trebuie să supraviețuim până marți, acesta nu este sfârșitul”, a declarat locuitorul din zonă. Jesenik, un oraș situat în munții Jeseniky, a fost complet închis, drumurile și liniile de cale ferată fiind înghițite de ape.
Aproximativ 17.000 de oameni din zona Kłodzko sunt fără curent, iar conexiunile de internet și de telefonie mobilă sunt întrerupte. Conform sursei citate, câteva zeci de polițiști și pompieri din Praga au fost chemați pentru a salva un bărbat care a mers să înoate în Vltava inundată duminică la ora 7 dimineața.
Mai mult, poliția din Moravia de Nord a fost chemată după ce trei bărbați au fost văzuți mergând în râul inundat Odra pe paddleboards. În Austria, guvernatorul Johanna Mikl-Leitner a declarat că un pompier a murit în timp ce încerca să scoată apa dintr-o pivniță inundată. Politicianul a transmis că întreaga provincie Austria Inferioară a fost declarată zonă de catastrofă.
Mai multe trenuri au fost anulate, părți din metroul din Viena au fost închise și cel puțin o autostradă a fost inundată, mai arată sursa citată. Într-o postare pe X, cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că situația ”este foarte gravă”. În orașul polonez Stronie Slaskie, un baraj a fost spart, eliberând un torent de apă care a distrus cel puțin o casă, a anunțat Institutul de Meteorologie și Gospodărirea Apelor.
”Soldații care sprijină populația locală sunt epuizați. Mulți rezidenți trebuie să fie evacuați de pe acoperișurile caselor lor”, a declarat Ministerul Polonez al Apărării. În Glucholazy, în sud-vestul țării, primarul orașului a declarat că râul local și-a revărsat malurile și a inundat orașul.
Inclusiv în Cracovia, al doilea oraș ca mărime al Poloniei, locuitorilor li s-au oferit saci de nisip pentru protecția împotriva inundațiilor. Vorbind din orașul Klodzko, una dintre zonele cele mai afectate, Tusk a transmis că 1.600 de persoane din district au fost evacuate. ”Un total de 17.000 de oameni din zonă sunt fără curent electric”, a declarat Tusk.
Ciclonul Boris a adus cantități extreme de ploaie în centrul și estul Europei, însă meteorologii așteaptă tot mai multe precipitații până la finalul lunii. Specialiștii spun că acest ciclon a fost devastator din două motive: în primul rând, aerul rece din nord s-a amestecat cu umiditatea venită din apele calde ale Mării Mediterane și Mării Negre. În al doilea rând, o zonă de presiune scăzută a fost blocată, fiind prinsă între presiunea ridicată atât spre vest, cât și spre est.