News

După spitale, nici școlile nu sunt prea sigure. Ce procent din clădiri au autorizație de securitate la incendii

01.02.2021 | 10:12
Dupa spitale nici scolile nu sunt prea sigure Ce procent din cladiri au autorizatie de securitate la incendii
ADVERTISEMENT

După problema spitalelor, care a cauzat deja pierderi de vieți, nici școlile din România nu sunt prea sigure. Doar 15% din clădirile instituțiilor de învățământ au autorizație de securitate la incendiu.

Dezvăluirile au fost făcute chiar de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în timpul unei emisiuni televizate. El a mai precizat și că responsabilitatea obținerii respectivelor autorizații este a autorităților locale.

ADVERTISEMENT

Sorin Câmpeanu a vorbit și despre redechiderea școlilor cu prezență fizică. El a precizat că toată lumea își dorește revenirea la normalitate, dar această decizie nu-i aparține.

După spitale, nici școlile nu sunt prea sigure. Ce procent din clădiri au autorizație de securitate la incendii

Sorin Cîmpeanu spune care sunt procentele clădirilor instituțiilor de învățământ care au autorizație de securitate la incediu. Potrivit acestuia, peste 50% din aceste unități nu necesită o astfel de autorizație.

ADVERTISEMENT

„Şcolile din România, cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate funcţionează în 26.471 de clădiri în total. Dintre acestea 15% au autorizaţie la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a acestei autorizaţii, aproape 50% nu necesită, conform legii autorizaţie”, explică el.

„Și sunt 15% care conform legii au nevoie de autorizaţii de securitate la incendiu şi nu au această autorizaţie”, a precizat Sorin Cîmpeanu duminică seară, la Digi 24, potrivit News.ro. În mai puține cuvinte, tragem concluzia că, de fapt, un procent de aproximativ 35% din aceste clădiri au nevoie de autorizație de siguranță pentru incendii, dar, în acest moment, nu o au.

ADVERTISEMENT

Ministrul mai explică și că numărul menționat mai sus include, pe lângă clădirile unde se desfășoară efectiv orele, și sălile de sport, cantinele sau căminele. El a adăugat că toate aceste construcții se află sub administrarea autorităților locale, acestea din urmă fiind responsabile cu obținerea autorizațiilor respective.

Totuși, Cîmpeanu subliniază că, din momentul în care ocupă fotoliul de ministrul al Educației, face tot posibilul pentru a grăbi obținerea acestor autorizații. În plus, el a vorbit și despre mult comentatul subiect al deschiderii școlilor cu prezență fizică, începând cu 8 februarie.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, decizia nu o să fie luată la nivelul Ministerului Educației, ci la cel al Sănătății: „nu Ministerul Educației are competența să se pronunțe asupra gestionării riscului de transmitere a virusului, dar cei care au competența să se pronunțe au spus în data de 14 ianuarie că acest risc este gestionabil”.

„Nu poate fi eliminat în mod complet, dar poate fi gestionabil”, a adăugat ministrul. „Ne dorim revenirea la normalitate, iar normalitatea nu prevede modalitatea de a alege fără motiv. Înainte de februarie 2020 nu exista posibilitatea de alegere fără motive. Exista posibilitatea de a sta acasă pe motive medicale”, a completat acesta, potrivit Digi24.

ADVERTISEMENT