Sporturi

După trei ani departe de tenis, direct în sferturi la US Open! Povestea Tsvetanei Pironkova, adversara Serenei Williams

08.09.2020 | 11:54
Dupa trei ani departe de tenis direct in sferturi la US Open Povestea Tsvetanei Pironkova adversara Serenei Williams
Tsvetana Pironkova o va înfrunta pe Serena Williams în sferturile de finală de la US Open
ADVERTISEMENT

În vârstă de 32 de ani, Tsvetana Pironkova a surprins pe toată lumea cu performanța sa de la actuala ediție a US Open. Bulgăroaica a reușit să elimine din turneu jucătoare cu nume din ierarhia WTA, iar în sferturi o va înfrunta pe Serena Williams, principala favorită la câștigarea turneului. Povestea Tsvetanei Pironkova este una impresionantă, iar performanța sa este cu atât mai remarcabilă cu cât vine după nu mai puțin de trei ani de absență totală!

Deși nu a reușit să câștige niciun turneu de Grand Slam pe parcursul carierei de 18 ani la nivel profesionist, Pironkova a ajuns în 2010 până în semifinale la Wimbledon. A fost atunci eliminată de către Vera Zvonareva, nu înainte de a le scoate din competiție pe Marion Bartoli și Venus Williams.

ADVERTISEMENT

Pironkova nu a ajuns niciodată printre primele zece jucătoare din ierarhia WTA, cea mai bună clasare obținută fiind locul 31, pe care l-a ocupat în toamna lui 2010. Chiar și așa, cariera bulgăroaicei a oferit multe momente interesante, însă parcursul său de la US Open este cu adevărat un reper pentru tenismena născută în Plovdiv.

Povestea Tsvetanei Pironkova. Debut la București și unicul titlu WTA câștigat

Adversara Serenei Williams din sferturile US Open și-a făcut debutul în circuitul profesionist în 2002, pe când încă nu împlinise 15 ani. După o carieră la juniori al cărei apogeu a fost înregistrat în 2001, când tenismena reușea să câștige turneul Atlantic Cup, disputat chiar în Bulgaria, Pironkova debuta la profesioniști în 2002, în cadrul unui turneu disputat la București. De altfel, a reușit să ajungă chiar în finală, pe care a pierdut-o în fața Monicăi Niculescu.

ADVERTISEMENT

În 2004, bulgăroaica a participat pentru prima oară și la un turneu WTA, la Istanbul, iar până în 2006 a reușit să ajungă să ocupe locul 62 în circuit. Cariera sa a continuat să se dezvolte și, după câteva apariții scurte în cadrul turneelor de Grand Slam, Pironkova a prins semifinala Wimbledon din 2010.

Bulgăroaica are în palmares și un titlu WTA, câștigat în 2014, la Sydney. Firește, nu este vorba despre Australian Open, ci despre turneul Apia International, pe care l-a câștigat după ce a învins-o în finală pe nemțoaica Angelique Kerber cu un dublu 6-4.

ADVERTISEMENT

Venită din calificări, Pironkova surprindea pe toată lumea după ce le elimina și pe Sara Errani și Petra Kvitova. În urma succesului, ea profita de statutul de jucătoare venită din calificări pentru a urca nu mai puțin de 50 de locuri în ierarhia WTA.

Ultima performanță remarcabilă a Pironkovei a fost cea din 2016, de la Roland Garros, când a reușit să ajungă până în faza sferturilor de finală, de unde a fost eliminată de către americanca Sloane Stephens. Iar apoi, au început problemele.

ADVERTISEMENT

După trei ani departe de tenis, direct în sferturi la US Open

Jucătoarea de tenis din Bulgaria a început anul 2017 de pe locul 64 în circuitul WTA și avea să aibă un început de an oscilant. La Wimbledon, însă, ea era văzută drept o jucătoare cu potențial imens, care poatea produce surprize. Iar eliminarea Sarei Errani, favorita numărul 5 a turneului de la Londra, a venit să confirme părerea experților. Totuși, deși i-a pus mari dificultăți lui Caroline Wozniacki, Pironkova nu a reușit să o elimine și pe poloneză și a ieșit din turneu în turul doi.

Ulterior, o accidentare la umăr a împiedicat-o pe bulgăroaică să participe la ediția din 2017 a US Open și a ținut-o departe de teren pentru tot restul sezonului. În timp ce se afla în perioada de refacere, Pironkova a aflat că este însărcinată, iar în luna aprilie a anului 2018 a născut un băiețel.

Pentru a se dedica în totalitate familiei, sfert-finalista de la Flushing Meadows a decis să stea departe de tenis în 2018 și 2019, iar revenirea ei s-a petrecut chiar în actuala ediție a US Open! Ea a reușit să le elimine pe Ludmilla Samsonova, Gabrine Muguruza, Donna Vekic și Alize Cornet înainte de a ajunge să dea piept cu Serena Williams.

Chiar dacă adversara sa din sferturi este favorită certă pentru calificarea în semifinale, traseul bulgăroaicei Pironkova după trei ani departe de terenul de tenis este unul impresionant, iar o eventuală calificare în fața americancei Williams ar fi o performanță fabuloasă pentru jucătoarea de la sud de Dunăre.

ADVERTISEMENT