Horațiu Mălăele lansează astăzi, 22 mai 2024, cartea „Tristețea ploilor”, una din cele mai impresionante scrieri ale marelui actor. FANATIK vă prezintă câteva pasaje din noua sa carte, dar și povestea din spatele volumului.
Horațiu Mălăele dovedește, încă o dată, talentul său nemărginit nu doar prin realizările sale în teatru și film, ci și prin condei. Actorul mânuiește cuvintele cu aceeași ușurință cu care joacă pe marile scene. În timp ce mulți artiști aleargă după audiență, el vrea ca audiența lui, indiferent de cât de mică sau mare e, să rămână cu ceva în minte și-n suflet.
În opinia lui Mălăele, poveștile cărților nu ar trebui măsurate în funcție de numărul cititorilor, ci după numărul celor care, citindu-le, „deslușesc taina zborului”. Reputatul regizor vorbește, în cartea lansată la editura Bookzone, despre o marte care nu este o moarte, o viață care nu este viață și o iubire care este, de fapt, totul.
În „Tristețea ploilor”, Horațiu Mălăele făurește un personaj paradoxal. Creionează portretul unui bătrân tânăr care își trăiește ultimele zile de viață la granița dintre realitate și halucinație. Amintirile și regretele îl năpădesc la fiecare secundă. Cititorii călătoresc, alături de personaj, în copilăria sa din mahalalele și orfelinatele Bucureștiului și Parisul anilor 1930.
„Sunt un bătrân putred al acestei realități carnivore. O relicvă evanescentă, unul dintre miliardele de locuitori ai planetei care, cu încrederea nemuririi, vor popula vrând-nevrând unul dintre cimitirele acestui Pământ. Până una-alta, amintirile rămân singura noastră avere statornică. Sunt convins de asta, mai ales acum, când le privesc așezate îndărătul meu, tăcute, colorate și multiforme ca un imens recif de corali prăbușit în apele începutului”, e unul din pasajele cărții lansate de Horațiu Mălăele.
Cu ocazia lansării „Tristețea ploilor”, Mălăele relansează la aceeași editură și „Tehomir”. E o altă poveste în care realul și fantasticul se completează prin aducerea în fața publicului a unei părți semnificative din copilăria artistului.
„Când apusul îi face umbra tot mai lungă și viața începe să aparțină imprevizibilului, omul se apucă, din tainice motive, să lase cui va dori mărturii ale trecerii lui. Oaie temătoare, aparținătoare turmei, fac și eu același lucru, smulgând din temnițele ucigașe ale memoriei această poveste din vremea unei copilării miraculoase, trăită în mocirla unei lumi aflate la răscruce”, povestește artistul Horațiu Mălăele.
În „Tehomir”, legendele prin viață, iar semnele nefatse și evenimentele miraculoase anunță durerile prin care sătenii trec atunci când istoria nemiloasă plonjează în destinele lor. În satul miracolelor, dar și al suferințelor greu de pătruns cu mintea, elementul fantasticului este singura supapă. Rămâne singura modalitate prin care oamenii reușesc să ignore răul existențial.
„Tehomir” și „Tristețea ploilor” fac parte dintr-o nouă colecție dedicată de Bookzone creației lui Horațiu Mălăele. Colecția include și o nouă ediție a bestsellerului „O poveste cam ciudate și alte două povestiri”.