Fotbal intern

Durul Ion Crăciunescu a plâns vorbind de Dan Lăzărescu… „Eu sunt un om tare, așa am fost toată viața mea, în arbitraj, în tot, dar n-am rezistat niciodată la nenorociri din astea…” Exclusiv

12.05.2020 | 12:45
Durul Ion Craciunescu a plans vorbind de Dan Lazarescu Eu sunt un om tare asa am fost toata viata mea in arbitraj in tot dar nam rezistat niciodata la nenorociri din astea Exclusiv
ADVERTISEMENT

Ion Crăciunescu este șocat de dispariția prematură a fostului arbitru Dan Lăzărescu. Care a murit luni, 11 aprilie, în urma unui stop cardio-respirator.

Durul Ion Crăciunescu a plâns vorbind de Dan Lăzărescu… „Eu sunt un om tare, așa am fost toată viața mea, în arbitraj, în tot, dar n-am rezistat niciodată la nenorociri din astea…”

Dan Lăzărescu avea 49 de ani și a fost găsit prăbușit în baia locuinței sale de un prieten, iar echipajul medical de pe ambulanța sosită de urgență la fața locului nu a mai putut face nimic decât să constate decesul.

ADVERTISEMENT

Ion Crăciunescu l-a cooptat pe Dan Lăzărescu în echipa sa când a fost numit președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, în octombrie 2011, iar acesta declara la vremea respectivă că „Am spus în momentul în care am demisionat de la CCA, în august 2009, că nu mă voi mai întoarce decât în cazul în care Ion Crăciunescu va lua comisia îi mă va solicita. M-a solicitat, am răspuns prezent”.

Dan Lăzărescu își anunța demisia din CCA în august 2012 ca urmare a unei decizii a Comitetului Executiv a FRF de a interzice observatorilor de arbitri participarea la emisiuni sportive în care să comenteze arbitrajul.

ADVERTISEMENT

„Sunt oameni mai tari, eu nu pot să fiu așa, plâng ca femeile, îmi curg lacrimile șiroaie, mi-e și rușine… Doamne, ce rău îmi pare de el… Doamne, Doamne..”

FANATIK l-a contactat pe Ion Crăciunescu și fostul mare arbitru și-a amintit de ce l-a apreciat atât de mult pe regretatul Dan Lăzărescu.

„Nu am cuvinte… ce să spună cuvintele în situația asta? M-am culcat azi-noapte după ora trei… nu puteam să cred… Era un băiat excelent, așa de bun, de încredere, serios, pasionat de fotbal… M-a ajutat mult când am colaborat la CCA. Nu-mi vine să cred… nu pot să cred… Păcat, mare păcat… așa de tânăr, nici 50 de ani… tânăr…” (vocea i se îneacă în lacrimi…)

„Nici pe ultimul drum nu pot să-l conduc acum, cu nenorocirea asta de coronavirus… n-am ce să fac… Eu sunt un om tare, așa am fost toată viața mea, în arbitraj, în tot, dar n-am rezistat niciodată la nenorociri din astea… Mă credeți că eu când mă duc la mormânt la părinții mei, două, trei zile după aceea nu sunt bun de nimic? (i se îneacă iarăși vocea în lacrimi…)

„Să nu râdeți, dar sunt varză… Plâng o zi întreagă și două, trei zile nu mă recunoști… Cât am fost de tare la arbitraj, momentele astea mă dărâmă… m-au dărâmat întotdeauna. Nu sunt bun la așa ceva. Sunt oameni mai tari, eu nu pot să fiu așa, plâng ca femeile, îmi curg lacrimile șiroaie, mi-e și rușine… Doamne, ce rău îmi pare de el… Doamne, Doamne..” (i se stinge iarăși vocea în lacrimi…)

Amintire de neuitat de pe o cruce: „Ce ești tu am fost și eu. Ce sunt eu, vei fi și tu”

O inscripție de pe o cruce i-a marcat puternic tinerețea lui Ion Crăciunescu. N-a uitat-o până la aproape 70 de ani, pe care îi va împlini pe 27 septembrie, și spune că n-o va uita niciodată…

ADVERTISEMENT

„Eu am citit odată, pe o cruce, nu știu dacă aveam 18 ani și n-o să uit niciodată ce era scris pe crucea aia… în cimitirul Sineasca din Craiova… «Ce ești tu am fost și eu. Ce sunt eu, vei fi și tu»… Mi s-a părut teribil… atât de simplu și atât de profund… adevărul profund al vieții și morții… n-am uitat niciodată… «Ce ești tu am fost și eu. Ce sunt eu, vei fi și tu»…”

„Am vorbit cu Dan acum câteva luni și mi-a lăsat impresia că are probleme mari de sănătate. Parcă nu mai era vocea lui… dar n-am putut să-i spun așa ceva…”

„Eu l-am trecut pe lista FIFA, a fost unul dintre cei mai buni asistenți pe care i-am avut în fotbalul românesc. Alături de Grigorescu, de Abrudan, de Șovre…”

 Coincidență cumplită: și tatăl lui Dan Lăzărescu, fost arbitru, a murit devreme…

Ion Crăciunescu și-a amintit și de tatăl lui Dan Lăzărescu, fost și el arbitru și, coincidență cumplită, dureroasă, dispărut, de asemenea, la vârsta maturității…

„Și tatăl lui Dan, Marin Lăzărescu, a fost arbitru, și el murit foarte devreme, era încă în activitate… Dan a suferit foarte mult atunci, sunt mulți ani…”

„Era un om foarte de treabă, te puteai baza pe el, nu te supăra cu nimic, se documenta, citea, era la zi cu totul, făcea din pasiune totul… La fel ca Dan. Nu ca neaveniții ăștia de acum de la federație”

 „Nu se mai pune lumea în funcții pe criterii de competență, asta ne lipsește, competența”

 Și a continuat Ion Crăciunescu atacul la vremurile pe care le trăim, în care, după părerea sa, în funcțiile de conducere „ne lipsește competența”.

ADVERTISEMENT

„Se duc oameni dintr-ăștia care n-ar trebui să plece… Nu ca netrebnicii ăștia, vedeți și acum, în perioada asta grea, ce fac, nu țin cont de nicio regulă, își bat joc de toată lumea”

„Eu fac tot timpul comparație între ce era și ce este. N-ai cum să progresezi… cum să mergi înainte dacă n-ai competență? Nu se mai pune lumea în funcții pe criterii de competență, asta ne lipsește, competența”

  • 188 de meciuri a fost Dan Lăzărescu arbitru la tușă: 92 în Liga 1 și 96 în Liga 2
  • 34 de ani avea Dan Lăzărescu atunci când a fost nevoit să încheie cariera în arbitraj (2004), diagnosticat cu lombosciatică din cauza unei hernii de disc foarte grave, care l-a obligat să facă 3 operații, două în timp ce arbitra și ultima în 2018, în urma căreia a rămas cu o semi-pareză la piciorul drept
ADVERTISEMENT