Fotbal intern

Dusan Uhrin, al cincilea antrenor străin din istoria lui Dinamo! Ce au realizat predecesorii lui! Video

13.08.2019 | 18:33
Dusan Uhrin al cincilea antrenor strain din istoria lui Dinamo Ce au realizat predecesorii lui Video
Rinus Israel a fost primul antrenor străin din istoria lui Dinamo

Dusan Uhrin a devenit al cincilea antrenor străin din istoria lui Dinamo Bucureşti. Tehnicianul ceh a fost prezentat oficial şi vine într-un moment în care formaţia din Şoseaua Ştefan cel Mare traversează cea mai dificilă perioadă, fiind pe penultimul loc în clasament. FANATIK îţi prezintă realizările predecesorilor antrenorului ceh, care revine în România după opt ani.

Dinamo a ajuns la al cincilea antrenor străin din istorie. Rinus Isreal a deschis drumul pentru Dusan Uhrin

Marţi, Dinamo a anunţat că Dusan Uhrin este noul antrenor al echipei, cehul devenind al cincilea tehnician străin din istoria clubului. În urmă cu 28 de ani, “câinii” intrau pe mâna lui Rinus Israel, adus la echipă de Vasile Ianul. Olandezul nu a fost numit antrenorul echipei, poziţie ocupată de regretatul Florin Halagian. Fostul fotbalist a fost cooptat pe postul de director tehnic şi şi-a pus imediat amprenat pe jocul echipei.

La finalul sezonului 1991-1992, Dinamo, cu Florin Halagian şi Rinus Israel, câştiga titlul de campioană a României, performanţă obţinută fără să cunoască înfrângerea. La finalul stagiunii, chiar dacă a fost unul dintre pionii importanţi din staff-ul tehnic, antrenorul olandez nu a primit o ofertă de prelungire a contractului, motiv pentru care s-a întors în ţară şi a preluat selecţionata de tineret a batavilor. “Era un antrenor foarte bun. A adus cu el, la Dinamo, în primul rând disciplina. Făcea o pregătire fizică şi tactică mult mai bună decât ceea ce ştiam noi până atunci”, spunea Tibor Selymes, fundaş al lui Dinamo în perioada 1990-1993.

Rinus Israel a fost primul antrenor străin din istoria lui Dinamo
Rinus Israel a fost primul antrenor străin din istoria lui Dinamo

Walter Zenga a prins doar zece etape de campionat la Dinamo

Dinamo a început sezonul 2007-2008 cu Mircea Rednic pe banca tehnică, însă antrenorul “spartanilor” a fost demis după o înfrângere cu Gloria Bistriţa, venită imediat după ratarea calificării în grupele Ligii Campionilor. În locul “Puriului” a fost adus Walter Zenga, care avea ca obiectiv accederea în grupele Cupei UEFA. După un debut dătător de speranţe, 5-2 cu Poli Iaşi în Copou, “câinii” s-au împiedicat în dubla cu modesta Elfsborg. Cu un 2-2 la general, suedezii au obţinut calificarea cu ajutorul celor două goluri marcate de James Keene pe stadionul “Lia Manoliu”.

Walter Zenga a rămas la echipă după umilinţa cu Elfsborg, dar a urmat o serie neagră pentru Dinamo, cu trei remize şi două înfrângeri în cinci etape. Pe 24 noiembrie 2007, după 0-1 cu Steaua pe “Ghencea”, italianul a fost dat afară. “Nu am fost primit foarte bine, pentru că aveam eticheta de stelist. Am făcut ceva nou la Dinamo, dar nu a mers”, a spus peste ani Walter Zenga.

  • 12 meciuri a antrenat-o Walter Zenga pe Dinamo
Walter Zenga a antrenat-o în 2007 cu Dinamo (sursă foto: sportpictures.eu)
Walter Zenga a antrenat-o în 2007 cu Dinamo (sursă foto: sportpictures.eu)

Dario Bonetti, două mandate cu lumini şi umbre. Italianul a reuşit “Minunea de la Liberec”

După al doilea mandat la Dinamo, din sezonul 2008-2009, Mircea Rednic a fost din nou înlocuit cu un italian. În vara lui 2009, “câinii” erau preluaţi de Dario Bonetti, un antrenor anonim, dar cu un CV bogat ca fotbalist. Startul a fost unul dezastruos, cu două înfrângeri, o remiză şi o victorie în patru meciuri, printre care s-a numărat şi un 0-3, la masa verde, cu Slovan Liberec. Italianul şi-a salvat postul după ce jucătorii au întors scorul în returul din Cehia, dinamoviştii obţinând calificarea în grupele Europa League la penalty-uri, după un meci care a primit numele de “Minunea de la Liberec”. Pe 26 septembrie 2009, după un 0-1 cu Gaz Metan Mediaş, Dario Bonetti era demis şi îşi încheia rapid primul mandat.

Dario Bonetti s-a întors la Dinamo în primăvara anului 2012 şi a reuşit să câştige Cupa României la finalul sezonului 2011-2012. Italianul a cucerit şi Supercupa României, după un meci decis la penalty-uri cu CFR Cluj. Pe 10 noiembrie, după o serie de cinci meciuri fără victorie, peninsularul era dat afară pentru a doua oară. Dario Bonetti putea să fie în locul lui Dusan Uhrin, însă italianul nu s-a înţeles cu oficialii lui Dinamo, care s-au orientat rapid şi l-au adus pe antrenorul ceh.

  • 41 de meciuri a bifat Dario Bonetti la Dinamo în cele două mandate

Esteban Vigo, antrenor de iarnă la Dinamo

Esteban Vigo este singurul antrenor străin care a venit la Dinamo, dar nu a bifat niciun meci oficial pe banca tehnică a “câinilor”. Adus la finalul anului 2005, spaniolul a făcut pregătirea de iarnă, dar nu a apucat să debuteze. Cu două săptămâni înainte de startul returului din sezonul 2005-2006, Esteban Vigo a fost demis şi s-a întors în Spania. După experienţa Dinamo, Esteban Vigo a reuşit să promoveze în La Liga cu Xerez (2009) şi cu Hercules (2010).

Esteban Vigo a fost antrenor de iarnă la Dinamo (sursă foto: hepta.ro)
Esteban Vigo a fost antrenor de iarnă la Dinamo (sursă foto: hepta.ro)

“Am pățit-o și noi la Dinamo să rămânem fără antrenor după un timp foarte scurt. Am plecat cu Esteban Vigo în cantonament în Antalya și l-au dat afară după ce au auzit că am făcut acolo un joc cu porțile întoarse, exercițiu pe care îl practică și alte echipe, despre care am mai auzit. În țară s-a aflat despre asta, era un fel de hochei, cu porțile întoarse, dar era un exercițiu mai mult pentru pregătirea fizică, ca să te ajute să poți să alergi, să faci tranziția. În locul lui Vigo au venit Ion Marin și Cornel Dinu  și după ce ne-am întors la București ne-au bătut acasă cei de la Oțelul”, a povestit Ianis Zicu.

Cazul special al lui Vasile Miriuţă. Născut în România şi fost internaţional maghiar

Vasile Miriuţă poate fi considerat un caz special, din moment ce are dublă cetăţenie, română şi maghiară. Născut în Baia Mare, fostul fotbalist al “câinilor” în perioada 1990-1991 a evoluat ani buni în Ungaria. În 1994, pe când evolua la Gyor, Miriuţă a aplicat pentru cetăţenia maghiară, pe care a primit-o în 2000, când a şi debutat pentru naţionala din ţara vecină. Între 2000 şi 2003 a bifat nouă meciuri şi un gol, marcat împotriva Spaniei, pentru selecţionata Ungariei. Vasile Miriuţă a antrenat-o pe Dinamo între 20 septembrie 2017 şi 26 februarie 2018.

  • 18 meciuri a stat Vasile Miriuţă pe banca tehnică a lui Dinamo

Meciurile de debut ale antrenorilor străini din istoria lui Dinamo

  • Dinamo – Petrolul Ploieşti 6-0 (Rinus Israel – sezonul 1991-1992)
  • Poli Iaşi – Dinamo 2-5 (Walter Zenga – sezonul 2007-2008)
  • U Craiova – Dinamo 0-0 (Dario Bonetti – sezonul 2009-2010)