RIVALI! Cruyff şi van Gaal, în CONFLICT de 4 decenii!

Johan Cruyff şi Louis van Gaal sînt două dintre cele mai importante personalităţi ale lumii fotbalului din Olanda. Cruyff este, fără îndoială, cel mai mare jucător olandez în timp ce van...
26.07.2014 | 14:49
RIVALI Cruyff si van Gaal in CONFLICT de 4 decenii
ADVERTISEMENT

Johan Cruyff şi Louis van Gaal sînt două dintre cele mai importante personalităţi ale lumii fotbalului din Olanda. Cruyff este, fără îndoială, cel mai mare jucător olandez în timp ce van Gaal, unul dintre cei mai marii antrenori din lume. Însă cei doi au un conflict care datează de 4 decenii. 

Britanicii de la Daily Mail scriu despre culisele acestui conflict între cei doi giganţi ai fotbalului batav. Cauzele pentru începutul acestei duşmănii nu sînt însă clare. Unii sînt de părere că van Gaal, care a fost tot timpul mîndru, a fost invidios de faptul că Johan Cruyff era idol la Ajax şi se bucura de un imens succes, la care rezerva van Gaal putea doar să viseze.

ADVERTISEMENT

Ajax Images Heritage collection.

Alţii au venit cu teoria că Johan Cruyff a considerat că merită mai mult respect din partea unui jucător care nu s-a ridicat la nivelul său stelar. Sau pur şi simplu a fost cum a declarat Cruyff cu ceva timp în urmă: “Caracterele noastre nu se potrivesc”.

S-au certat şi în seara de Crăciun

Oricare ar fi începuturile, conflictul e de lungă durată şi aparent ireparabil între cei doi. Un episod din acest conflict a avut loc în 1989 cînd cînd Johan Cruyff a găzduit cina de Crăciun unde van Gaal a fost printre invitaţi. Totul a fost foarte bine pînă în momentul cînd actualul antrenor al lui Manchester United a primit un telefon cu veşti tragice, aflînd că sora lui murise.

ADVERTISEMENT

Louis van Gaal a plecat în grabă pentru a fi alături de familie. Conform declaraţiilor lui van Gaal, Cruyff l-a blamat că nu i-a mulţumit pentru cină înainte să plece. Cruyff a negat acest lucru: “Prostii. Dacă van Gaal a spus acest lucru, are Alzheimer. Serios acum, dacă cineva crede aşa ceva despre mine, e sărit”, a fost răspunsul dur al lui Cruyff.

Johan_Cruijff_op_de_tribune_met_Cor_Coster

Rivali de o viaţă, chiar şi cînd erau coechipieri

“Bătălia” dintre van Gaal şi Cruyff a început cînd cei doi s-au întîlnit la Ajax. Louis a fost un tînăr de la echipa a doua a cărui traseu spre prima echipă a fost blocat de legenda care juca pe aceeaşi poziţie. S-au întîlnit două personalităţi tari, dominante, doi cocoşi, doi lideri.

ADVERTISEMENT

images

Cruyff a fost omul principal al lui Ajax şi van Gaal, cu 4 ani mai tînăr, spera să îl înlocuiască pe maestru. A impresionat la tineret cu talentul şi viziunea sa, dar specialştii au spus că a fost prea încet ca să ajungă în top.

Drumuri intersectate şi ca antrenor

Drumurile celor doi s-au intersectat toată viaţa. Cruyff a excelat ca antrenor al lui Ajax înainte de să vină van Gaal pe banca tehnică a echipei, reuşind să cîştige mai multe trofee. van Gaal a fost la vremea respectivă o alegere surpriză pentru marele Ajax, însă s-a chinuit să îşi implementeze ideile şi a trebuit să audă adulaţiile tribunei la adresa lui Cruyff.

ADVERTISEMENT

În timp, multitudinea de trofee interne şi cîştigarea Ligii Campionilor în 1995 a cîştigat adulaţia tribunelor de pe Amsterdam Arena. În ciuda performanţelor remarcabile de ambii antrenori reuşite, niciunul nu l-a felicitat niciodată pe celălalt.

van

Mai mult, Johan Cruyff a criticat stilul de a antrena al rivalului său: “van Gaal are o bună viziune a jocului, dar nu e şi filozofia mea. El vrea să formeze echipe învingătoare în stil milităresc cu tacticile lui. Eu nu vreau asta. Vreau ca individualităţile să gîndească pentru ele”, a declarat Cruyff.

Louis van Gaal este acum la o nouă provocare a carierei, aceea de a antrena Manchester United, care vine după un sezon dezamăgitor. Chiar dacă Louis van Gaal şi Johan Cruyff sînt personalităţile marcante ale fotbalului olandez, conflictul dintre cei doi este departe de a fi încheiat. 

 P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

 

 

 

ADVERTISEMENT