Authors

E antrenor de succes în Liga 2, după ce a jucat cu Steaua în Liga Campionilor. Experiență incredibilă în Africa

22.04.2018 | 13:16
E antrenor de succes in Liga 2 dupa ce a jucat cu Steaua in Liga Campionilor Experienta incredibila in Africa

Augustin Călin a salvat-o pe CS Balotești de la retrogradarea din Liga 2 în sezonul trecut, dar a părăsit echipa la scurt timp după această performanță. Văzând că rezultatele întârzie să apară în actuala stagiune, conducerea clubului a hotărât să îl readucă pe tehnician la echipă.

În vârstă de 37 de ani, Călin este încrezător că va reuși pentru a doua oară să o mențină pe Balotești în Liga 2. „Suntem mult mai bine organizați decât în sezonul trecut. Este mult mai greu, dar am luat-o pe drumul cel bun, am ieșit din zona roșie și sunt șanse destul de mari să ne salvăm de la retrogradare”spune tehnicianul care mizează și pe venirea fraților Herea la gruparea ilfoveană: „Au adus un plus de imagine și un plus de încredere. Oricine și-ar dori să aibă asemenea jucători în echipă”.

Călin vrea în primele 10 din Liga 2

Călin și-a lăudat în nenumărate rânduri jucătorii din subordine și s-a declarat încântat de atitudinea pe care aceștia o arată la fiecare meci, dar și de unitatea grupului: „Avem o omogenizare mult mai bună a grupului, ne-am întărit și din punct de vedere valoric. Suntem mult mai puternici decât în sezonul trecut. Jucătorii dau impresia că joacă de mult timp împreună, s-au omogenizat și s-au adaptat unii cu alții”

Odată ieșiți din zona roșie a clasamentului, ilfovenii și-au fixat un obiectiv îndrăzneț: „Vrem să ne clasăm în primele zece, într-un timp cât mai scurt. Acesta este un obiectiv al vestiarului”, a dezvăluit Augustin Călin.

A fost șocat de experiența din Africa, dar s-ar întoarce acolo

Puțină lume știe că Augustin Călin s-a apucat de antrenorat la doar 23 de ani și la scurt timp a plecat din țară pentru a acumula experiență. Destinația pe care a ales-o a fost una mai puțin populară printre antrenorii români: Burkina Faso. „A fost șocant. Nu mă așteptam! Era foarte multă sărăcie, dar cu pasiune mare pentru fotbal”, recunoaște Călin. Cum a ales această destinație? „Nebunie! Nebunia antrenorului. Trebuie să ai și un dram de curaj, pentru că altfel nu poți reuși. Eu nu m-am gândit că mi s-ar putea întâmpla ceva rău. Eu am văzut în această oportunitate o posibilitate de a învăța și așa a fost”susține antrenorul.

 În ceea ce privește diferența dintre jucătorii africani și cei români, Călin este de părere că: „Românii au în plus inteligența în joc și creativitatea”Conducătorii de acolo însă, nu sunt foarte diferiți: „Patronii de acolo sunt dificili, la fel ca ai noștri. Patronii din toată lumea au un lucru în comun: se cred Dumnezei”, a dezvăluit tehnicianul formației de Liga 2.

“Nu mi-au luat bani din respect pentru Hagi”

Augustin Călin a povestit cum șefii africani i-au oferit o motocicletă pentru a se deplasa prin oraș: „Eram șmecher, nu toți aveau. Ceilalți aveau biciclete”, spune mândru Călin. Povestea nu se încheie aici. Ajuns la o vulcanizare, antrenorul a dat peste un fan al lui Gheorghe Hagi, iar patronul de acolo i-a reparat motocicleta pe gratis, auzind că provine din țara „Regelui”. „Din respect pentru Hagi nu mi-a mai luat niciun ban. Îl știau de la Mondialele din 94-98. Îi spuneau magnificul picior stâng”, își amintește Călin, care a completat: „Românii sunt foarte apreciați acolo. Am rămas uimit că știau de Ștefan Covaci.”

Antrenorul de la Balotești a rămas cu amintiri frumoase de pe continentul african și, spune el, s-ar întoarce oricând acolo. Augustin Călin visează să antreneze oriunde în lume, în prima ligă. „Îmi doresc să preiau o echipă națională într-un viitor și una dintr-o primă ligă a unei țări. E greu să spun că mi-aș dori Anglia sau Spania. Mi-aș dori o primă divizie. Eu mă adaptez foarte repede. Și în Africa m-aș întoarce”.

Experiența profesională

2006  Phoenix București (România)

2006–2007  Naaba Kango (Burkina Faso)

2007–2008  Yeleen Olympique (Mali)

2010  Electroaparataj București (România)

2010–2011  US Chaouia (Algeria)

2011  Phoenix Ulmu (România)

2011–2012  US Chaouia (Algeria)

2012–2014  Comprest GIM București (România)

2014–2015  ES Collo (Algeria)

2015–2016  Ramdane Djamel (Algeria)

2016–2017  USM Blida (Algeria)

2017  Balotești (România)

2017  Mostiștea Ulmu (România)

2017– prezent       Balotești (România)