E bine sau nu să bei cafea după ce mănânci? Multe persoane poate se întreabă asta. Cafeaua, deși are beneficii uimitoare pentru organism, nu trebuie consumată chiar în orice moment al zilei.
Multe persoane aleg să consume cafeaua pe stomacul gol dimineața. Acest lucru nu este însă recomandat de specialiști. Mai exact, cafeaua este destul de acidă, astfel că e de preferat să nu fie consumată în acest mod.
Și totuși e bine să bei cafea după ce mănânci sau nu? Medicii vin recomandări utile și au și explicat și ce se întâmplă în organism în momentul în care facem acest lucru. Care este adevărul, deci?
Medicii spun că nu e bine să bei după ce mănânci. Potrivit specialiștilor, aceasta are un efect negativ asupra organismului, mai exact împiedică absorbția nutrienților importanți. Și totuși când o putem savura?
La 30 de minute după masă ar fi perfect. În acest mod, nutrienții din alimente sunt absorbiți, iar mai apoi ne putem bucura și de gustul, dar și de beneficiile pe care o ceașcă de cafea fierbinte le are.
De ce ar trebui să aștepți cel puțin o jumătate de oră după masă? Cafeaua practic blochează absorbția fierului. Iar aceasta are un rol esențial în organismul nostru. Persoanele care au deficit de fier se confruntă cu stări de oboseală, palpitații, dar și anemie.
În același timp, cafeaua mai conține și acid clorogenic. Acesta este un polifenol puternic care se leagă de fierul din alimente și împiedică organismul să îl absoarbă eficient. Cât de mult ne poate afecta acest obicei?
Conform studiilor, cine consumă cafea după masă trebuie să fie conștient de faptul că acest obicei reduce absorbția fierului cu până la 40 până la 90 la sută. Iar cine suferă deja de anemie poate avea probleme destul de grave.
Acum că ai aflat de ce nu e bine să bei cafea după ce mănânci este important să știi și ce alte alternative ai. Dacă totuși simți nevoia pentru lichide calde după masă, poți opta pentru un ceai de plante. Acesta nu trebuie însă să conțină cofeină.