Poate te-ai întrebat și tu dacă e bine sau nu să mănânci fructe seara. Iată că medicii explică ce se întâmplă în organismul nostru când avem un astfel de obicei, dar și probleme pot apărea în viitor.
Fructele și legumele sunt delicioase. Totodată, acestea sunt bogate în vitamine, dar și în minerale. Le putem consuma însă în orice moment din zi și din noapte? Specialiștii spun că nu tot timpul sunt o alegere bună.
Dr. Mihai Comșa, medic specialist în diabet zaharat, vine cu sfaturi în acest sens. Se pare că nu e bine să mănânci fructe seara. Deși sunt într-adevăr sănătoase, atunci când sunt consumate înainte de culcare ele pot afecta metabolismul.
Mai mult de atât, cine face un obicei din asta se poate confrunta cu probleme grave. Aici se încadrează rezistența la insulină și chiar și steatoza hepatică. Totodată, persoanele care consumă cantități mari de fructe noaptea pot dezvolta și diabet de tip 2.
„Nu e bine să consumăm foarte multe fructe pentru că au fructoză care dă o rezistență la insulină mai mare. Asigură energie constantă, dar au sens când suntem și activi fizic, când avem un deficit energetic al zilei”, a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, la interviurile DC Medical.
Din ce alte motive nu e bine să mănânci fructe seara? Medicul spune că acestea ne pot afecta și ficatul. Și acest lucru se întâmplă nu doar dacă consumăm fructe înainte de culcare, ci și în a doua parte a zilei.
Astfel, dacă într-adevăr vrem să ne bucurăm de beneficiile lor, cel mai bine alegem să le consumăm în prima parte a zilei. Atunci corpul este mai ”antrenat” și totodată are timp să digere întreaga cantitate.
“Foarte mulți mănâncă fructe seara, noaptea zicând că e sănătos. Agravează steatoza hepatică, ficatul gras, frecvent în diabet și un factor important care duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică. Ficatul, pancreasul sunt cele care controlează interacțiunea lor cu glicemia, mai ales cea de dimineață și atunci acești pacienți dezvoltă rezistență la insulină și glicemie crescută dimineața.
Practic, avem niște erori în alimentație. Percepem ca fiind OK ceva ceea ce nu este. Consumul de fructe în cantități mari în a doua parte a zilei, când acel exces de fructoză care ajunge în sânge și pe care nu îl consumăm fizic decât în tura de noapte sau alergăm. Dar majoritatea se culcă”, a mai explicat specialistul.