O nouă metodă de înșelăciune pentru șoferi face ravagii în întreaga lume. Reprezentanții societăților de asigurări sunt în alertă și au tras un semnal de alarmă pentru șoferi să fie vigilenți.
În ultimele luni, în diverse colțuri ale lumii a apărut o metodă nouă de furt care constă în spargerea oglinzii retrovizoare a unei mașini parcate și lăsarea unui bilet cu un număr de telefon în parbriz prin care hoțul se oferă să rezolve daunele.
Deși, gestul pare a fi unul destul de bine intenționat, în realitate acesta este primul pas dintr-un plan bine pus la punct pentru a fura banii victimei din contul bancar.
Asociația Producătorilor de Asigurări susține că prin această metodă escrocii îi vulnerabilizează pe șoferi pentru a genera o serie de evenimente la finalul cărora au loc atacuri cibernetice asupra conturilor bancare.
În majoritatea cazurilor, șoferii care au căzut pradă acestor escroci au găsit un bilet lăsat de presupusul făptuitor și au urmat instrucțiunile acestuia, fapt ce a dus la divulgarea informațiilor personale.
Potrivit reprezentanțiilor societăților de asigurări, atunci când victima a sunat la numărul de telefon indicat, i se solicita să introducă un link pentru a procesa plata despăgubirii către o presupusă companie de asigurări.
În acest fel, escrocii au reușit în mai multe rânduri să obțină accesul pe telefonul victimei și să se infiltreze în contul bancar sau în portofelul virtual de unde au furat toți banii.
Un astfel de caz a avut loc în urmă cu câteva zile în Argentina, după ce o femeie din Buenos Aires a găsit în parbriz un bilet pe care scria: „Sunați-mă, scuzați-mă, am asigurare, mă ocup eu de asta”.
După ce a urmat toți pașii indicați, șoferița s-a trezit cu contul gol, dar și cu un împrumut uriaș la bancă de 7,5 milioane de dolari pe care escrocii i-au transferat într-un cont Mercado Pago.
Pentru a nu cădea în plasa acestor escroci, autoritățile le recomandă șoferilor care găsesc în parbriz un astfel de bilet să nu contacteze numărul furnizat, să facă fotografii atât pagubei, cât și biletului pentru a avea dovezi și să contacteze propria companie de asigurări.
De asemenea, mare atenție și la linkurile trimise prin mesaje text sau WhatsApp din surse necunoscute,”nu faceți click pe ele și nu descărcați aplicații neverificate”.