News

E-euro, moneda digitală UE care va aduce viitorul în prezent. Când și cum ai putea folosi valuta electronică

UE a început explorarea ideii de creare a unei monede digitale euro, iar aceasta ar putea fi lansată în următorii câțiva ani.
17.07.2021 | 13:20
Eeuro moneda digitala UE care va aduce viitorul in prezent Cand si cum ai putea folosi valuta electronica
E-euro, moneda digitală UE care va aduce viitorul în prezent. Când și cum ai putea folosi valuta electronică. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

Monedele virtuale au apărut în urmă cu ceva mai bine de un deceniu și e foarte probabil ca acestea să rămână în societate pentru mult timp de acum încolo.

Desigur, prețurile încă variază foarte mult și monedele digitale sunt destul de volatile. Totuși, asta nu înseamnă că statele lumii n-au remarcat deja unele beneficii pe care acestea le pot avea.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană începe demersurile pentru ”viitorul digital al monedei euro”, iar acest proces s-ar putea definitiva în câțiva ani.

Când ar putea apărea moneda euro digitală

Banca Centrală Europeană transmite că iulie 2021 este punctul de început al aventurii monedei digitale euro. Astfel, BCE subliniază că e posibil ca moneda digitală să nu devină realitate. Șansele ca asta să se întâmple, însă, sunt destul de mici, având în vedere direcția în care evoluează economia. În plus, apariția unei monede digitale chineze și posibila apariție a unui dolar similar constrâng UE să țină pasul în această evoluție.

ADVERTISEMENT

Faza de investigare a conceptului monedei digitale euro va începe în 2021 și va dura aproximativ doi ani de zile.

Banca Centrală Europeană va analiza modul în care un euro digital, cunoscut și ca e-euro, ar fi distribuit cetățenilor și comercianților. Va fi estimat și impactul pe care îl va avea asupra economiei europene și ce modificări asupra legislației ar trebui efectuate.

ADVERTISEMENT

Odată ce faza investigativă este completă, BCE va decide dacă merită dezvoltarea unui euro digital. Vor fi create și testate mai multe soluții, iar instituția va lucra îndeaproape cu bănci și companii, care pot oferi tehnologii și servicii de plată.

Banca Centrală Europeană notează că experimentele de până acum arată că nu există restricții tehnologice majore cu privire la crearea unui euro digital. Și implementarea poate fi facilă, fiind mai multe variante în care aceasta ar putea avea loc.

ADVERTISEMENT

Dezvoltarea propriu-zisă a monedei ar putea dura în jur de trei ani, astfel că un euro digital poate deveni realitate spre finele lui 2026. 

Ce beneficii ar putea avea un euro digital?

Moneda euro digitală ar urma să fie o metodă rapidă, simplă și sigură de plată pentru cetățeni. Astfel, ar fi sprijinit procesul de digitalizare a economiei Europene, iar inovația în domeniul plăților retail ar fi stimulată.

BCE și băncile naționale ale statelor membre UE explorează riscurile și beneficiile ale unei astfel de monede.

Banca Centrală mai arată că un e-euro poate combina eficiența unui instrument digital de plată cu siguranța unor bani emiși de o autoritate centrală.

Astfel, oamenii care nu vor să mai folosească bani lichizi vor avea o alternativă sigură. În plus, Banca Centrală Europeană ar avea posibilitatea de a concura cu companii de carduri, precum Visa sau Mastercard, dar și cu servicii de plată ca digitale, precum PayPal.

Oficialii băncii mai transmit că această monedă va veni în completarea banilor cash și nu are ca scop să înlocuiască monedele și bancnotele fizice.

Desigur, un mare avantaj al unei monede digitale de acest fel este că nu prezintă aceeași volatilitate ca o criptomonedă. Posesorii nu vor risca să rămână cu un portofel în care să aibă bani lipsiți de valoare, deoarece e-euro va fi legat de euro.

Ce riscuri prezintă moneda e-euro?

Apariția unei astfel de monede vine nu doar cu beneficii, ci și cu anumite riscuri.

Băncile comerciale clasice ar putea avea cel mai mult de suferit din cauza unui euro digital, pe măsură ce locuitorii țărilor membre UE s-ar putea orienta către banii virtuali, în defavoarea unui cont clasic.

Acest risc ar fi și mai mare în momente de criză pentru societăți. Există momente dificile economic în care oamenii, într-o isterie de masă, decid să retragă în număr mare economiile din bănci.

Asta poate pune în mare pericol o instituție financiară, ce riscă să intre în colaps pe fondul unor retrageri mari, care pot valora mai mult decât lichiditățile disponibile în sistem. Iar având prospectul unui euro digital sigur, oamenii ar putea renunța la a-și mai ține banii în bănci.

Tocmai de aceea, există discuții cu privire la stabilirea unui prag maxim de e-euro pe care fiecare cetățean îi poate deține. Unul dintre membrii consiliului executiv al BCE, Fabio Panetta, sugerează un prag de aproximativ 3.000 de euro.

De asemenea, există și oarecare temeri cu privire la confidențialitate sau la posibilitatea ca moneda digitală să fie folosită pentru spălarea de bani. 

O adevărată provocare care ar putea apărea ar fi tocmai ”convingerea cetățenilor să facă tranziția către o metodă de plată care nu este diferită față de cele deja existente”, conform analistului Deutsche Bank, Heike Mai.

Ce alte state plănuiesc să lanseze monede digitale

China este primul stat care a demarat experimente cu o ”monedă digitală de la o bancă centrală” – CBDC. Autoritățile financiare din China lucrează deja cu un renminbi digital, încă din aprilie 2021.

Renminbiul digital este un mijloc legal de plată în China și valoarea unei unități este egală cu cea a unei unități fizice.

Statele Unite explorează ideea de a lansa un dolar digital, însă faptul că a rămas în urma chinezilor reprezintă o problemă reală. Josh Lipsky, de la think tank-ul Atlantic Council, a afirmat că renminbiul digital este o ”problemă de securitate națională” ce amenință dolarul american.

Și dolarul digital ar urma să aibă o valoare echivalentă cu moneda fizică, însă rămâne de văzut dacă acesta va deveni realitate.

Și Banca Angliei a creat o echipă care are ca scop prospectarea ”terenului” în ceea ce privește dezvoltarea unui britcoin, o monedă digitală pentru lira sterlină. Banca Japoniei, de asemenea, lucrează la o analiză pentru a descoperi eventualele merite ale unei monede digitale.

ADVERTISEMENT