Sporturi

E greu! Dar e Hagi! Ce spun Mircea Lucescu, Gică Hagi şi Cornel Dinu despre România U21 la Euro 2019

16.06.2019 | 18:12
E greu Dar e Hagi Ce spun Mircea Lucescu Gica Hagi si Cornel Dinu despre Romania U21 la Euro 2019

Nume grele din fotbalul românesc analizează șansele „tricolorilor” U21 la turneul final european din Italia și San Marino. Majoritatea reliefează contribuția majoră a lui Gică Hagi la apariția acestei generații de mare… Viitor!

Mircea Lucescu: „Avem șanse la fel ca celelalte echipe”

„E foarte mult entuziasm în fotbalul nostru cu acest turneu final, dar vom întâlni două, dacă nu trei echipe foarte puternice. Pentru noi faptul că am ajuns acolo, modul în care am obținut această calificare înseamnă foarte mult. Este o generație bună, crescută împreună, în cea mai mare parte e meritul lui Gică Hagi, care i-a mobilizat și pe ceilalți antrenori care au dat jucători la naționala de tineret. Să ținem cont că turneul final se ține în Italia, iar italienii au hotărât ca niciunul dintre jucătorii de la tineret, în afară de portari, să nu fie luați la echipa națională mare, să fie concentrați numai pe acest turneu pe care vor să-l câștige, pentru că își dau seama că un succes în astfel de competiție creează un nucleu de jucători extrem de important, ca valoare, pentru prima reprezentativă în următori cinci, șapte, nouă ani. Deci este foarte important că tinerii noștri se confruntă cu echipe foarte puternice și mai important este ca băieții să arate același nivel din preliminarii, asta e foarte important. Au șansa pe care o au și celelalte echipe, asta trebuie să fie în mintea lor. Marea performanță este că au ajuns acolo, ce bine ar fi ca toate echipele noastre naționale, de 16, 17, 18 ani să ajungă la turnee finale, ar fi extraordinar. Răzvan Marin este o pierdere, nu-i normal și nu-i corect ce s-a întâmplat cu Ajax. Și pentru ei faptul că un jucător de-al lor ar putea câștiga un titlu european ar fi trebuit să însemne foarte mult. Și trebuiau să țină cont și de dorința jucătorului, care vrea să joace pentru echipa țării lui, nu cred că asta îl împiedica să fie gata pe 30 iulie. Nu-i normal asta, nu-i normal… E o pierdere, în astfel de situații fiecare jucător absent este un jucător important”

Cornel Dinu: „Nu suntem cu nimic mai prejos decât Anglia, Franța sau Croația”

„Avem, incontestabil, o generație talentată. Produsul în proporție de 50% doar al lui Gică Hagi. Celelalte 50 de procente sunt ale unor eforturi singulare din câteva oaze pe care le putem număra pe degetele de la o mână. În ceea ce privește grupa, este destul de grea. La vârsta asta există destul de multă fluctuație în ceea ce înseamnă randamentul. Cred că nu suntem ca talent cu nimic mai prejos decât cei din Croația, Anglia și Franța, numai că acolo educația primară este mult mai bine făcută, competiția este mult mai puternică, sunt mai căliți jucătorii, deci, cred eu, plecăm cu a doua șansă legat de gradul de joc. Sunt, repet, mult mai călite celelalte echipe, decât ai noștri în campionatul intern sau, pe ici, pe colo, în niște oaze de fotbal. Dacă vor reuși să se califice din această grupă, este o dovadă în plus că avem talente, dar nu știm și nici nu vrem să le creștem metodic, programat și ele răsar mai mult din mângâierea șansei. Dar va fi foarte greu să ne bazăm doar pe talent și șansă”

Anghel Iordănescu: „Regula cu jucătorul U21 în Liga 1 a fost de bun augur”

„După foarte mult timp, ani în șir, echipa noastră națională de tineret are un mănunchi de jucători de mare valoare. Eu consider că, în momentul de față, Mirel Rădoi poate să alcătuiască două echipe de tineret de valori sensibil egale. A contribuit mult la această selecționată și decizia pe care a luat-o forul condus de Răzvan Burleanu cu acea clauză ca echipele noastre din prima ligă să aibă mereu pe teren un jucător sub 21 de ani. În momentul de față avem jucători  extrem de talentați  care deja au făcut pasul și spre prima noastră reprezentativă. Și nu pot să nu remarc contribuția uriașă pe care a avut-o Gică Hagi prin infuzia de jucători tineri la echipa lui de club prin faptul că s-a ocupat în permanență  de creșterea și de formarea unor jucători de valoare. Așa că, în consecință, eu cred în această echipă de tineret, eu cred că poate să facă performanță și aștept ca ei să confirme împreună cu antrenorul lor la Campionatul European din Italia”

Gino Iorgulescu: „Nu cred că e posibilă minunea să ieșim campioni europeni!”

„Mi-e greu să spun ce cred că va face România la turneul final EURO U21. Pentru că în cazul echipei naționale, indiferent de vârstă, eu nu pot decât să-i doresc tot binele din lume. Turneul din Italia este foarte dificil, grupa noastră este extraordinar de grea, știm cu toții ce înseamnă Anglia, Franța și chiar Croația în fotbal. La nivel de seniori, anul trecut toate trei au jucat în semifinalele Campionatului Mondial, ultimele două au jucat finala, Franța devenind puterea supremă în lume. Trebuie să fim conștienți că au o bază de selecție extraordinară, că jucătorii lor tineri sunt foarte valoroși și obișnuiți să țintească numai la vârf. Îmi doresc, ca să nu mă hazardez să spun sper, ca România să cucerească titlul european U21, dar, sunt, totuși, de prea mult timp în fotbal ca să și cred posibilă această minune”

  • „Nu îl ai pe Răzvan Marin, ai o şansă în minus. E clar, pentru că el îţi aduce experienţă internaţională, putere la mijlocul terenului, îţi aduce tehnică, decizii. E un jucător care decizional stă foarte bine. Are ambele picioare, atât ofesniv, cât şi defensiv îţi aduce putere, pentru că se descurcă bine în ambele faze. E o pierdere, dar sunt ceilalţi băieţi acolo şi cred că Mirel are doi pe post fără probleme, jucători importanţi, jucători buni care au calităţi bune” – Gică Hagi