News

E ireal cât vor costa roşiile româneşti. Preţ dublu faţă de anul trecut

Roșiile românești vor ajunge în piețe la preț de delicatese. Agricultorii spun că prețul ar putea fi dublu față de anul trecut
22.04.2023 | 09:46
E ireal cat vor costa rosiile romanesti Pret dublu fata de anul trecut
Prețul roșiilor românești ar putea fi dublu față de anul trecut Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Roșiile românești sunt așteptate pe tarabele din piețe până la jumătatea lunii mai. Agricultorii avertizează că legumele vor avea prețuri ridicate din cauză că au crescut foarte mult cheltuielile de producție.

Roșiile românești, preţ dublu faţă de anul trecut

Primele roșii românești ar putea ajunge pe tarabe până la jumătatea lunii mai. Însă acestea se vor vinde cu un preț ridicat, spun agricultorii. Astfel, dacă anul trecut primele tomate au ajuns în piețe la prețul de 20 de lei pentru un  kilogram, în acest an le-am putea găsi la preț dublu.

ADVERTISEMENT

”Anul trecut am început cu 20 de lei, dar asta a ţinut o perioadă, după care, dacă ţine producţia, (preţul n.r.) va fi undeva în jur de 10 lei. Interesul este să le vindem şi la urmă tragem linie: dacă mai punem sau nu mai punem.

S-au scumpit şi seminţele, şi energie, şi substratul, cineva trebuie să suporte”, a declarat Constantin Aniculăiesei, un legumicultor din Botoşani, citat de publicația Monitorul de Botoșani.

ADVERTISEMENT

Potrivit legumicultorilor, ajutorul pe care îl iau prin programul Tomata e crucial. ”Cea mai mare parte a producătorilor reinvestesc în tehnologie de ultimă generaţie, vorbim de temperatură şi umiditate controlată printr-un computer aflat într-un birou tehnic, cu o centrală care asigură o temperatură constantă pe toată perioada de vegetaţie a tomatelor”, a declarat Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

Programul Tomata a stimulat creșterea producției

Potrivit datelor prezentate marți în Parlament de către ministrul agriculturii, producţia de roşii a crescut constant de când se aplică programul Tomata, ajungând în 2022 la 760.000 tone, consumul fiind de 862.000 tone

ADVERTISEMENT

”Producţia de roşii a crescut constant din anul 2017, de când se aplică programul Tomata, producţia internă crescând de la 622.000 tone în 2016 la 753.000 de tone 2021 şi 760.000 tone în anul 2022, faţă de un consum uman de 862.000 tone. Se importă roşii în extrasezon, în perioada de iarnă.

Faţă de anul 2017, producţia internă de roşii a crescut cu 20,1%, consumul uman de roşii a crescut cu 14%, iar consumul pe locuitor a crescut de la 38,1 kg pe locuitor la 45,1, deci cu 18%.

ADVERTISEMENT

Programul a condus şi conduce la creşterea producţiei şi a cererii interne, pentru că suntem deficitari în perioada noiembrie-mai, pentru că nu avem producţie internă din cauza condiţiilor climatice şi a creşterii accelerate a preţului la combustibil”, a explicat Petre Daea.

ADVERTISEMENT
Tags: