News

E lege! Mașinile lăsate în parcări peste șase luni vor fi ridicate

02.07.2020 | 09:48
E lege Masinile lasate in parcari peste sase luni vor fi ridicate
ADVERTISEMENT

Autoritățile au început goana după mașinile abandonate de cetățeni prin parcările din țară și au emis o lege dură în acest sens.

Astfel, românii care uită, intenționat sau nu, mașinile prin parcări mai mult de șase luni, au șanse mari să rămână fără ele.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au acum posibilitatea, conform legii, de a ridica autovehiculele considerate abandonate, conform unui act normativ ce a fost publicat recent în Monitorul Oficial.

Mașinile care stau peste șase luni în parcări vor fi ridicate

Potrivit unei legi intrată în vigoare și în efect după publicarea în Monitorul Oficial, orice tip de vehicul abandonat pe domeniul public sau privat al statului cel puțin șase luni va fi ridicat de autorități.

ADVERTISEMENT

În această categorie intră vehiculele fără stăpân, fără plăcuțe de înmatriculare sau alte marcaje oficiale ori înmatriculate în alte state, dar și vehiculele abandonate, care, deși au un deținător cunoscut, există indicii temeinice că nu ar corespunde circulației pe drumurile publice.

Într-o primă etapă de aplicare a legii 97/2020, autorităţile vor trece la inventarierea acestor autovehicule. Apoi, se vor încheia procese-verbale de constatare şi pe maşinile aflate în discuţie se vor afişa somaţii pentru ridicarea lor în maximum zece zile.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, vehiculele vor fi ridicate şi depozitate de autorităţi în locuri special amenajate, scrie Adevărul.

Mașinile ridicate de autorități, greu de recuperat

Legea intrată în vigoare mai spune că cei care vor să-și recupereze aceste mașini vor avea mult de furcă, din toate punctele de vedere.

ADVERTISEMENT

Conform legii, maşinile deja ridicate de autorităţi vor fi extrem de dificil de recuperat. Astfel, deținătorii legali ai maşinilor ridicare vor fi obligați să facă dovada achitării tuturor taxelor (inclusiv cea de parcare), impozitelor şi amenzilor prevăzute de lege, aferente respectivului vehicul.

Ulterior, ei sunt obligați să plătească şi inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi paza vehiculului în parcarea special amenjată de autorităţi. Totodată, cel care revendică maşina trebuie să facă dovada deţinerii inspecţiei tehnice periodice valabile pentru vehiculul respectiv, lucru imposibil de realizat în cazul unor maşini care stau cu anii prin parcări.

Dacă proprietarii nu-și vor revendica mașinile, acestea vor fi vândute sau scoase din circulație și casate. În plus, aceștia vor trebui să plătească o amendă între 1.000 și 2.000 de lei.

ADVERTISEMENT