News

E necesară o a treia doză de vaccin? Marea Britanie a început un studiu clinic la nivel național

Studiul Cov-Boost se desfășoară în 18 unități medicale de pe tot teritoriul Regatului Unit și este primul din lume de acest tip.
14.06.2021 | 18:27
E necesara o a treia doza de vaccin Marea Britanie a inceput un studiu clinic la nivel national
E necesară o a treia doză de vaccin? Marea Britanie a început un studiu clinic la nivel național Foto: hepta. Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Spitalul Addenbrooke din Cambridge recrutează voluntari pentru studiul clinic în cadrul căruia vor fi testate șapte vaccinuri. Spitalul Wrexham Maelor a început deja administrarea serurilor testate voluntarilor înscriși în studiu.

E necesară o a treia doză de vaccin? Marea Britanie a început un studiu clinic la nivel național

Cercetătorii de la spitalul Addenbrooke recrutează aproximativ 180 de participanți. Studiul clinic Cov-Boost va oferi oamenilor o a treia doză de vaccin pentru a vedea dacă oferă o protecție mai bună împotriva virusului decât cele două doze standard.

ADVERTISEMENT

Studiul, finanțat de guvern, este condus de Universitatea din Southampton și are loc în 18 locații din Marea Britanie. Se spune că este primul studiu din lume care oferă date vitale cu privire la impactul unei a treia doze asupra răspunsului imun ale pacienților.

Vor fi analizate șapte vaccinuri contra COVID-19: Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Novavax, Valneva, Janssen și Curevac, administrate la cel puțin 10 până la 12 săptămâni după a doua doză.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii de la Institutul Național pentru Cercetări în Sănătate (NIHR) din Cambridge, Facilitatea de Cercetare Clinică vor lucra cu voluntarii din zonă, care trebuie să aibă vârsta de 30 de ani sau peste și să li se fi administrat deja două doze de vaccin COVID-19.

Fiecare va primi câte un rapel, fie un placebo, fie un vaccin, care ar putea fi o marcă diferită de cea cu care au fost inițial vaccinați. Ulterior, vor fi monitorizați pentru orice reacție și răspunsul lor imunitar va fi, de asemenea, monitorizat în anul următor, deși rezultatele inițiale ale datelor sunt așteptate în septembrie.

ADVERTISEMENT

Voluntarii galezi din Wrexham imunizați în cadrul studiului clinic

Voluntarii din Wrexham au primit o a treia doză de vaccin împotriva COVID, ca parte studiului clinic la nivel național. Wrexham este una dintre cele 18 locații din Marea Britanie care participă la studiul Cov-Boost, fiind necesari peste 2.800 de voluntari.

Este cel mai recent studiu clinic legat de pandemie din Țara Galilor, unde peste 45.000 de persoane s-au oferit voluntar să ia parte la diferite studii începând din martie anul trecut.

ADVERTISEMENT

Studiul va evalua, de asemenea, imunitatea dobândită împotriva variantelor de coronavirus, inclusiv varianta Delta mai transmisibilă identificată pentru prima dată în India.

“Acum avem vaccinuri care sunt sigure și eficiente în prevenirea Covid-19. Ceea ce căutăm acum cu Cov-Boost este necesitatea unui vaccin de rapel și modul în care acest rapel afectează răspunsul imun al oamenilor și protecția acestora împotriva virusului”, a precizat Orod Osanlou, cercetătorul principal al studiului, citat de BBC.

Voluntarii sunt recrutați pe o rază de 80 de mile de Spitalul Wrexham Maelor. Se așteaptă să se prezinte la clinică de cinci ori pe parcursul unui an și vor fi compensați pentru timpul lor.

„Avem nevoie de oameni care au primit două doze de vaccin și au vârsta peste 30 de ani și care au fost vaccinați până la sfârșitul lunii martie, pentru a participa. Suntem interesati in special de oricine are vârsta peste 70 de ani și de oricine a primit serul AstraZeneca”, a precizat dr. Osanlou.

Cum funcționează studiul clinic?

Voluntarilor li se va administra aleatoriu unul dintre vaccinurile de test sau vaccinul împotriva meningitei, care este serul de control. Fiecare voluntar va primi câte un rapel care ar putea fi o marcă diferită de cea cu care au fost inițial vaccinați.

Toți voluntarii vor fi monitorizați pentru reacții adverse și vor fi prelevate probe de sânge pentru a verifica răspunsul lor imunitar.

Studiul Cov-Boost, care începe în iunie, va recruta 3.000 de persoane de toate vârstele care au primit prima doză în decembrie sau ianuarie, pentru a testa dacă administrarea unei a treia doze este eficientă.

Vaccinurile vor fi testate în 18 locații din Marea Britanie și vor fi testate și jumătăți de doze.

Lista completă a locurilor unde se va desfășura studiul este: Southampton, Londra (University College Hospital, Guy’s and St Thomas ‘Hospital și Northwick Park Harrow), Leicester, Bournemouth, Portsmouth, Wrexham, Bradford, Oxford, Glasgow, Leeds, Cambridge, Birmingham, Brighton, Stockport , Liverpool și Exeter.

Participanții vor fi rugați să țină jurnale cu orice efecte secundare apar după o a treia doză, care ar putea fi unul dintre șapte vaccinuri Covid diferite, iar cercetătorii vor testa răspunsul imun al participanților după una, trei și 12 luni.

Aceasta implică testarea sângelui pentru detectarea anticorpilor împotriva coronavirusului – nivelurile ridicate sunt un semn că apărarea organismului este pregătită pentru a combate virusul.

Toate dozele ar proveni din vaccinurile actuale, concepute pentru a proteja împotriva formei originale a virusului.

În plus față de dozele de AstraZeneca, Pfizer și Moderna, unor persoane li se vor administra doze de vaccinuri de la Novavax, Janssen, Valneva și CureVac, care sunt în prezent testate la un număr mare de oameni, dar care nu au fost încă aprobate de autoritatea de reglementare din Marea Britanie. De asemenea, va exista un grup de control, căruia i se va administra un vaccin placebo.

Chiar dacă studiul folosește vaccinuri actuale, mai degrabă decât vaccinuri care au fost actualizate pentru a viza noile variante, oamenii de știință spun că se așteaptă la o creștere a numărului anticorpilor care ar putea fi suficientă pentru a proteja împotriva tuturor formelor circulante ale virusului.

Dr. Matthew Snape, profesor asociat de pediatrie și vaccinologie la Universitatea din Oxford, a declarat că studiul este primul la nivel mondial și că va exista un interes global pentru rezultate.

Un alt studiu, numit ComCov, care testează folosirea de seruri diferite pentru prima și a doua doză, a constatat că dozele amestecate au crescut simptomele ușoare până la moderate după vaccinare.

Studiul Cov-Boost, care costă 19,3 milioane de lire sterline, este finanțat de guvern și condus de Spitalul Universitar Southampton NHS Foundation Trust, ca parte a Consorțiului Național de Evaluare a Programului de Imunizare (NISEC).

ADVERTISEMENT