News

“E o decizie ilegală şi neconstituţională”. Europarlamentarii şi comisarii europeni pun Austria la zid după blocarea aderării României la Schengen

Austria s-a confruntat cu un baraj de critici în cadrul sesiunii speciale a Parlamentului European dedicată blocării accesului României și Bulgariei la spațiul Schengen.
14.12.2022 | 07:24
E o decizie ilegala si neconstitutionala Europarlamentarii si comisarii europeni pun Austria la zid dupa blocarea aderarii Romaniei la Schengen
Parlamentul European a analizat vetoul față de aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen Foto; hepta
ADVERTISEMENT

Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a anunțat în cadrul plenului de marți că prioritatea sa principală va rămâne aderarea României şi Bulgariei la Schengen, aderare care să devină realitate anul viitor.

Europarlamentarii şi comisarii europeni pun Austria la zid

În cadrul ședinței, care a durat peste o oră, vetoul dat de Austria şi Olanda împotriva aderării României și Bulgariei la spaţiul Schengen a fost condamnat de reprezentanții grupurilor politice din Parlamentul European, care au subliniat că cele două state că acestea au îndeplinit toate criteriile și că merită să devină membre cât mai rapid.

ADVERTISEMENT

”Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume. Schengen este parte a ceea ce suntem. În toţi aceşti ani România şi Bulgaria au contribuit la construirea unei zone Schengen eficiente în contextul pandemiei şi al războiului din Ucraina.

Este o obligaţie legală şi au aşteptarea legitimă de a intra în Schengen. Va rămâne prioritatea mea principală să obţin aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Sunt hotărâtă să obţin acest lucru. Voi face eforturi să primim România şi Bulgaria anul viitor”, a declarat Ylva Johansson, comisarul UE pentru Afaceri Interne, relatează HotNews.

ADVERTISEMENT

”Cu toții am pierdut prin votul de săptămână trecută. A fost un singur câștigător și acesta trăiește la Kremlin. Aș spune fără cadouri pentru Putin de Crăciun”, a mai spus Johansson.

Vladimir Balas, ministrul ceh al tineretului, educaţiei şi sportului, reprezentantul preşedinţiei cehe a Consiliului UE adat asigurări că viitoarea preşedinţie suedeză şi-a exprimat hotărârea să continue eforturile pentru extinderea Schengen prin includerea României şi Bulgariei.

ADVERTISEMENT

”Votul de săptămâna trecută a fost o greșeală. România și Bulgaria au arătat în ultimii ani un control riguros la frontiere. Trebuie să recunoaștem că România a avut realizări excepționale privind migranții.

Nu România și Bulgaria sunt de vină pentru cifrele mari ale migranților. Decizia Olandei și Austriei a fost o greșeală. Vetoul a fost greșit. Cetățenii români și bulgari se pot baza pe votul nostru”, a declarat și liderul grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE), Manfred Weber.

ADVERTISEMENT

Joi, Austria a blocat o decizie favorabilă României în Consiliul JAI. Pentru lărgirea spațiului Schengen este nevoie de vot în unanimitate. Olanda s-a alăturat vetoului, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

ADVERTISEMENT