News

E oficial! China, acuzată de fake-news în cazul coronavirusului: E momentul să spunem adevărul

11.06.2020 | 11:07
E oficial China acuzata de fakenews in cazul coronavirusului E momentul sa spunem adevarul
ADVERTISEMENT

China, țară considerată a fi originea coronavirusului, este acuzată oficial de fake-news în privința modului în care a tratat criza pandemiei din ultima perioadă.

E oficial! China, acuzată de fake-news în cazul coronavirusului: E momentul să spunem adevărul

Într-un mod total neobișnuit până acum, Uniunea Europeană a transmis un mesaj direct și virulent îndreptat împotriva Chinei în chestiunea Covid-19.

ADVERTISEMENT

Oficialii UE acuză statul asiatic că a propagat dezinformări legate de epidemia de coronavirus din Europa. Este pentru prima dată când executivul UE denunță public China pentru rolul pe care îl joacă în răspândirea de fake-news.

În opinia Uniunii, în hora celor care propagă știri false intră și Rusia. Astfel, Beijingul și Moscova sunt criticate pentru că au organizat campanii de dezinformare a coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova și reprezentantul Politicii Externe, Josep Borrell, au prezentat o comunicare privind ”Combaterea dezinformării legate de Covid-19”, în care actori externi ca Rusia şi China sunt acuzați direct pentru rolul jucat în propagarea de ştiri false referitoare la coronavirus.

”Actori străini şi anumite terţe ţări, în special Rusia şi China, s-au angajat în operaţiuni de influenţă ţintite şi campanii de dezinformare pe tema Covid-19 în UE, în vecinătatea ei şi la nivel global

ADVERTISEMENT

Ei au căutat să submineze dezbaterea democratică şi să exacerbeze polarizarea socială şi să-şi îmbunătăţească propria imagine în contextul Covid-19”, afirmă comunicarea celor doi membri ai comisiei, conform DW.

În ceea ce privește modalitățile de dezinformare, spune comisia UE spune că în această categorie se numără sfaturile false de genul ”consumul de clor sau de alcool pur pot vindeca coronavirusul” sau teorii ale conspiraţiei, precum afirmaţia că coronavirusul este ”o infecţie provocată de elitele lumii pentru a reduce creşterea populaţiei”.

ADVERTISEMENT

Tensiuni între Beijing și Bruxelles?

Dacă Vera Jourova a fost tranșantă și directă atunci când a acuzat țara din Asia în legătură cu coronavirusul, Josep Borrell a ținut să atenueze din poziția oficială a UE.

Acesta a calmat tonul colegei sale din Comisia Europeană și l-a asigurat pe ministrul de Externe al Chinei de faptul că ”comunitatea UE nu va demara niciun fel de război rece cu Beijingul”.

ADVERTISEMENT