News

E oficial! Militarii români se întorc acasă din Afganistan, începând cu 1 mai 2021

15.04.2021 | 07:44
E oficial Militarii romani se intorc acasa din Afganistan incepand cu 1 mai 2021
E oficial! Militarii români se întorc acasă din Afganistan, începând cu 1 mai 2021, începând cu 1 mai 2021. Sursa foto: romanialibera.ro
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță, oficial, că militarii români prezenți în Afganistan vor reveni acasă începând cu data de 1 mai 2021.

Potrivit unui anunț făcut de ministrul Nicolae Ciucă, demararea procesului de retragere a trupelor NATO va începe în prima zi a lunii viitoare, după ce alianța care grupează 30 de state a fost de acord cu această decizie, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor apărării şi de externe, care a avut loc miercuri seara.

ADVERTISEMENT

La această întrunire, oficialii au decis ca toți militarii din Afganistan să fie retrași până pe 11 septembrie. Procedura va fi demarată în două săptămâni și se va desfășura pe etape.

Militarii români se întorc acasă din Afganistan, începând cu 1 mai 2021

Această decizie de retragere a trupelor a fost propusă de noul președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Ziua de 11 septembrie este una simbolică, după ce în 2001 au avut loc atentatele în care au fost distruse turnurile gemene de la World Trade Center, iar SUA au trimis atunci primele trupe în Afganistan.

ADVERTISEMENT

În prezent, în Afganistan sunt cantonați 670 de militari români care vor reveni în țară în următoarele luni. De-a lungul anilor, 27 și-au pierdut viața în cele două decenii de război.

Miercuri, ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat că țara noastră va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan.

ADVERTISEMENT

”Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 14 aprilie 2021, alături de ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor afacerilor externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință.

Reuniunea a avut loc în contextul încheierii analizei noii Administrații americane cu privire la viitorul prezenței militare a SUA și aliate în Afganistan și conturării unor decizii referitoare la acest subiect, precum și al evoluțiilor îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică.

ADVERTISEMENT

Partea română a apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul dosarului afgan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește negocierile de pace intra-afgane. Totodată, a evidențiat angajamentul de lungă durată, de până în prezent, al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului și a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaților și ale Afganistanului, precum și importanța menținerii solidarității și unității NATO.

Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați au adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support și retragerea forțelor aliate începând cu 1 mai 2021.

În contextul discuțiilor, a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”, se arată într-un comunicat MAE.

Joe Biden, cel care a propus retragerea militarilor din Afganistan

La mijlocul săptămânii în curs, președintele SUA, Joe Biden, a anunţat că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York.

”Este momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. Trebuie să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri.

Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie”, a declarat Biden, conform CNN.

ADVERTISEMENT