News

Oficial. Românii, fără cuvântul sex pe noile cărți electronice de identitate. Va fi înlocuit cu “gen”. Lucian Bode spune că e o cerință a UE

Începând cu a doua jumătate a anului 2023, bucureștenii vor trece la noile cărți de identitate electronice, în care termenul ”sex” este înlocuit de ”gen”.
13.03.2023 | 09:33
Lucian Bode a anunțat când va ajunge noua carte elecronică de identitate în București / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Guvernul României a adoptat, pe 31 ianuarie 2023, o ordonanță pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate. Pe baza acestei ordonanțe, Ministerul Afacerilor Interne va începe să emită cărți electronice de identitate, în București (din a doua jumătate a anului 2023), iar apoi în restul țării (până la sfârșitul anului 2023).

Guvernul schimbă ”sexul” cu ”genul” în noile cărți electronice de identitate

Cărțile electronice de identitate vor conține, pe verso o ”zonă cip” și o zonă de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ). De asemenea, termenul ”gen” (M/F) ia locul celui de ”sex”.

ADVERTISEMENT

Modificarea se face în baza HG 295/2021, anexa 5, unde conform căreia ”cartea electronică de identitate va conține informații înscrise cu privire la genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin)”.

 

carte identitate electronica
Noua carte electronică de identitate

Documentul a fost elaborat pe bazaRegulamantului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate al cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familia al acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”.

ADVERTISEMENT

Lucian Bode spune că regulamentul UE face distincție clară între cei doi termeni

Într-un răspuns la o interpelare parlamentară a deputatului Dan Tănasă, Lucian Bode justifică trecerea de la ”sex” la ”gen”, prin faptul că documentul UE face distincție între cei doi termeni.

”Astfel punctul 24 din Preambulul acestui regulament prevede termenul ”sex” iar punctul 27 din Preambul și art 3 alin (2) din partea dispozitivă a Regulamentului prevăd expres termenul gen”, se arată în răspunsul lui Lucian Bode, din data de 13 februarie 2023.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, în urmă cu doi ani, în urma unei dezbateri aprinse pe aceeași temă, MAI a anunțat că ar putea să revină asupra deciziei de a înlocui termenul ”sex” cu ”gen”, invocând exact aceeași termeni din Regulamentul UE.

În realitate, documentul lasă la latitudinea statelor membre să folosească terminologia

Documentul menționează că inscripționarea ”genului” nu este obligatorie, dar dacă se menționează genul, statele membre ar trebui să utilizeze terminologia F (feminin), M (masculin) și X (neutru).

ADVERTISEMENT

Iată care sunt articolele despre care vorbește Lucian Bode:

Punctul 24 (preambul): ”Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv”.

Punctul 27 (preambul): ”În cazul în care sunt întâmpinate dificultăți în colectarea elementelor biometrice de identificare, statele membre ar trebui să se asigure că există proceduri corespunzătoare pentru a respecta demnitatea persoanei în cauză. Prin urmare, ar trebui să se țină seama de considerentele specifice legate de gen și de nevoile specifice ale copiilor și ale persoanelor vulnerabile”.

Art 3, lit. (2)   ”Elementele de date incluse pe cărțile de identitate respectă specificațiile stabilite în partea 5 din documentul OACI 9303.

Prin derogare de la primul paragraf, numărul documentului poate fi introdus în zona I, iar desemnarea genului unei persoane este facultativă.

Paradoxal, în documentul 9303 al OACI (International Civil Aviation Organisation), în macheta documentului standard apare termenul ”sex” și nu ”gen”. De altfel, Franța și Cipru, primele state care au adoptat noile cărți electronice, au ales să folosească în continuare termenul clasic, de ”sex”.

carti identitate UE
Model propus de International Civil Aviation Organisation

Românii care nu vor ”gen” pot opta pentru cărți simple de identitate

Autoritățile române au încercat, totuși, să împace atât capra cât și varza. Guvernul a exclus din start includerea ”genului X” în noile cărți de identitate.

Mai mult, potrivit lui Cătălin Giulescu, șeful Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din MAI, românii vor avea opțiunea de a alege între cartea electronică de identitate și cartea simplă de identitate.

Aici, guvernul a apelat la un soi de anomalie legislativă, doar pentru a evita un nou scandal public: cărțile simple de identitate vor avea termenul ”sex” (Anexa 6 din HG 295/2021), iar cărțile electronice, cele de ”gen” (Anexa 5 din HG 295/2021).

Diferențele dintre cele două tipuri de cărți de identitate sunt, însă, destul de mari. Cei care vor opta pentru cărți electronice vor putea călători în afara țării doar pe baza acestui document, în timp ce posesorii de cărți simple vor avea nevoie de pașaport pentru a ieși din România. De asemenea, cartea electronică poate înlocui și cardul de sănătate și, de asemenea, va putea fi eliberat de părinții încă de la nașterea minorilor.

Deși nu au intrat oficial în uz, 7.317 români sunt deja posesorii unei cărți electronice de identificare, în cadrul unui proiect-pilot care a început deja la Cluj.

Deputat Dan Tănasă: ”E un mod de constrângere”

Deputatul Dan Tănasă, cel care a formulat interpelarea referitoare la cărțile electronice de identitate, susține că acest mod de a departaja cetățenii nu este echitabil.

”E o formă de constrângere a cetățenilor să apeleze la cărțile de identitate electronice, iar ei spun foarte clar că pe aceste documente se va folosi termenul ”gen”.

Asta după ce, în 2021, MAI spunea că va modifica noul buletin, urmând să se folosească termenul ”sex”.

Este evident că autoritățile aveau posibilitatea să mențină pe aceste cărți de identitate, indiferent că vorbim de cele simple sau de cele electronice, noțiunea de ”gen”, în ciuda faptului că în 2021, după ce a ieșit, de asemenea, o discuție publică, au dat înapoi și au declarat că se va folosi termenul „sex” în cărțile de identitate”, a declarat Dan Tănasă pentru FANATIK.

AUR este una formațiunea politică cea mai vocală la adresa schimbării termenilor din cărțile de identitate.

”Argumentul meu este următorul: dacă se întâmplă o faptă antisocială și apar niște criminaliști, aceștia vor spune că fătpuitorul este o persoană de sex masculin sau feminin. În niciun caz nu o să vă spună că are genul X sau altceva. Aici, toată discuția despre gen se termină”, a mai explicat Dan Tănasă.

Diferența dintre ”sex” și ”gen”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, termenul ”sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc femeile și bărbații. Acestea sunt determinate în momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, în timpul copilăriei și adolescenței.

”Genul” face referire la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, fiind susținute de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass-media și religie, pentru susținerea conceptelor de feminitate și masculinitate.

ADVERTISEMENT
Tags: