News

E oficial! Se reduce vârsta de pensionare pentru o anumită categorie de angajaţi

Vârsta de pensionare se reduce pentru o anumită categorie de angajaţi.
16.07.2021 | 15:01
E oficial Se reduce varsta de pensionare pentru o anumita categorie de angajati
E oficial! Se reduce vârsta de pensionare pentru o anumită categorie de angajaţi. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohanis a promulgat o lege care stabilește că cei care au lucrat în industria de producție de energie termică și electrică pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

Vârsta de pensionare se reduce pentru anumiți angajați

Această lege îi vizează doar cei pe care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani în acest domeniu.

ADVERTISEMENT

Ceea ce trebuie să știe persoanele care au lucrat această perioadă de timp în domeniile de energie electrică și termică este că pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat această lege vineri, iar ea va intra în vigoare la 30 de zile de la momentul în care este publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Textul legii arată că este vorba despre “activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.

Ce oameni mai pot beneficia de ieșirea mai devreme la pensie

Sunt mai multe categorii de români care pot ieși la pensie mai devreme, iar dintre aceștia fac parte cei care lucrează în condiții de muncă periculoase.

ADVERTISEMENT

Legea arată că cei care lucrează în condiții de zgomot, noxe, radiații sau unde electromagnetice pot să iasă mai devreme la pensie.

„Prezența în mediul de muncă a noxelor profesionale fizice constând în zgomot, vibrații, unde electromagnetice, presiune, radiații ionizante, radiații caloric, radiații laser de putere neprotejate, precum şi a noxelor profesionale chimice sau biologice, prevăzute în Normele generale de protecţie a muncii, care nu respecta limitele admise prevăzute în aceste norme”, arată legea în vigoare.

ADVERTISEMENT

Totuși, cei care au lucrat în astfel de condiții trebuie să o fi făcut mai mulți ani, pentru că, de exemplu, cei care au o vechime mai mică de trei ani nu beneficiază de vreo reducere.

Poate fi vorba de o scădere a vârstei de pensionare doar dacă este vorba despre o vechime de la nouă ani și până la 11 în domeniul respectiv de muncă cu condiții deosebite.

ADVERTISEMENT
Tags: