România și-a încheiat parcursul în Liga Națiunilor cu decizia la ”masa verde” luată de UEFA în legătură cu evenimentele din meciul cu Kosovo, câștigat în cele din urmă de tricolori cu 3-0. Pentru naționala noastră urmează preliminariile clasice pentru Mondialul din 2026, care încep cu tragerea la sorţi de la 13 decembrie.
Câştigarea grupei din Liga Naţiunilor cu punctaj maxim, 18 din 18, a adus două avantaje considerabile pentru România în tentativa de a reveni la un Campionat Mondial după 28 de ani. Este vorba despre locul 9 în clasamentul câştigătoarelor de grupe, dar şi prezenţa în urna a doua la tragerea la sorţi de luna viitoare.
Fiind cea mai bună câştigătoare de grupă din Liga C, România are asigurat în proporţie de 90 la sută prezenţa la barajele tip play-off din primăvara lui 2026. E nevoie ca cel puţin cinci dintre următoarele echipe (Portugalia, Franţa, Germania, Spania, Anglia, Cehia, Norvegia şi Ţara Galilor) să prindă unul din locurile 1-2 în grupele lor.
În ceea ce priveşte asigurarea unui loc în urna a doua, România a evitat nume importante din fotbalul continental, cum ar fi Suedia, Turcia, Serbia, Ungaria, Grecia, Cehia sau Norvegia. Vor fi alcătuite 12 grupe preliminare, dintre care 6 cu 5 echipe şi alte 6 cu 4 echipe.
Sistemul complicat şi implicarea Ligii Naţiunilor în aceste preliminarii au dus la anumite restricţii pe care forul european le-a luat pentru a simplifica întreaga procedură. Motivul e legat de faptul că în prima parte a anului 2025 vor avea loc fazele avansate din Liga Naţiunilor, dar şi barajele de promovare – retrogradare.
Astfel, prima măsură a fost ca echipele din urna a doua, inclusiv România, care nu sunt implicate în luna martie în meciurile precizate mai sus, să fie direcţionate către grupe de 5 echipe. Este şi cazul naţionalelor din Suedia, Ţara Galilor, Polonia, Cehia şi Norvegia.
Ca urmare, naţionala lui Mircea Lucescu e sigură de faptul că va avea de disputat opt meciuri în preliminariile Cupei Mondiale programate în SUA, Mexic şi Canada. Sunt la dispoziţie 10 date oficiale pentru disputarea partidelor, începând cu 21 martie şi până la 18 noiembrie.
O altă regulă importantă pentru noi care se va aplica la tragerea la sorţi e cea care interzice ca semifinalistele din Liga Naţiunilor, care vor fi decise în martie, să fie repartizate în grupele de 5 echipe. Naţionalele respective vor intra automat în grupe de 4 şi vor evolua în preliminariile CM abia din septembrie.
Astfel, România scapă de patru dintre ”balaurii” din prima urnă, însă nu știe deocamdată care sunt aceștia. Tragerea la sorți a sferturilor Ligii Națiunilor are loc la 22 noiembrie, implicate fiind Portugalia, Franța, Germania, Spania (în urna favoritelor, în calitate de câștigătoare de grupe) și Croația, Italia, Olanda și Danemarca (locurile 2 din Liga A).
Mai precis, România nu va putea fi distribuită în patru din cele opt grupe cu adversar necunoscut, în condițiile în care UEFA va folosi la tragerea la sorți termenele de ”învingătoarea” sau ”învinsa” din sferturile de finală ale Ligii Națiunilor. Concluzionând, România nu va putea evolua în grupele în care apar câştigătoare de sferturi din Liga Naţiunilor.