Life

E toamnă în lumea teatrului! Ion Caramitru, înmormântat la Bellu, învăluit de ”aplauzele” naturii

Ziua de 10 septembrie va rămâne una care, istoric vorbind, este data în care Ion Caramitru a avut ultima reprezentație. Înmormântarea marelui actor, petrecută în aplauzele publicului, a avut loc într-un cimitir Bellu, aranjat ca în zi de mare sărbătoare.
10.09.2021 | 13:47
E toamna in lumea teatrului Ion Caramitru inmormantat la Bellu invaluit de aplauzele naturii
Ion Caramitru, inmormantat in cimitirul Bellu Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Dimineața, primele raze de soare își fac loc prin frunzișul des al tufelor și copăceilor care cresc prin cimitirul Bellu. Încă, frunzele nu au fost atinse de toamnă chiar dacă, oamenii deja prezenți, o simt în suflet. Ion Caramitru nu mai este, s-a dus, iar astăzi, pe 10 septembrie 2021, marele actor, Prințul teatrului românesc, se întoarce în pământ.

Mormântul lui Ion Caramitru, înconjurat de coroane de flori

O pisică rătăcește parcă năucă, ușor deranjată de forfotă, pe lângă locul în care Ion Caramitru își va dormi somnul de veci. Oameni în negru i-au deranjat siesta de dimineață cu coroanele lor de flori, aduse cu o mașină neagră, direct de la Teatrul Național București, cea de-a doua casă a actorului.

ADVERTISEMENT

Mieunând ușor sinistru, în ton cu ”domiciliul”, a plecat să se odihnească pe mormintele din apropiere, dar, culmea, nu mai găsea umbra pe care o căuta și nici frunzișul care, comod, îi servea de perne.

Iar asta pentru că, de cum răsărise soarele, un furnicar ciudat pusese stăpânire pe cimitirul Bellu. Zeci de oameni, toți de a îngrijire, de la ”administrativ” trebăluiau în zona marilor artiști care se odihnesc.

ADVERTISEMENT

Curățau temeinic mormintele, puneau flori, udau plantele, iar soarele zâmbea parcă în fiecare picătură de apă, făcând-o să semene cu diamantele pe care Ion Caramitru le-ar fi meritat pe coroana de Prinț al teatrului românesc.

Iar totul era pregătit parcă pentru ca ultima scenă a lui Ion Caramitru să fie una perfectă, potrivită pentru a-i primi de zecile, sutele de admiratori și personalități pe care i-a avut de-a lungul vieții, una dedicată teatrului și cinematografiei.

ADVERTISEMENT

Cimitirul Bellu, aranjat pentru personalități

Unul dintre ”șefii” de la Bellu, vizibil preocupat, ”inspecta” cu maximă atenție fiecare centimetru pătrat de pe aleile cimitirului. De la Aleea unde odihnește Mihai Eminescu – cu un mormânt împodobit ca într-o zi de primăvară – până la cel al lui Birlic, totul era mai curat ca niciodată. Nicio frunză nu mai stătea în calea personalităților care îl conduceau pe drum pe Ion Caramitru.

După curățenie, gălăgioasă prin natura ei, o liniște parcă apăsătoare se așezase deasupra cimitirului. Din când în când se mai auzea doar o cazma cum mușca din pământ, sau târnăcopul unui tânăr care trudea la mormântul regretatei surori a Seniorului Corneliu Coposu. În rest, niciun zgomot.

ADVERTISEMENT

La capela principală a cimitirului însă, începeau să își facă apariția oamenii. Un bătrânel, adus de spate, cu siguranță un mare admirator al lui Ion Caramitru, cu un radio antic în mână, din acela cu baterii mari și rotunde, vizibile chiar, asculta știrile. Era chiar o scurtă știre despre înmormântarea lui Ion Caramitru, care ajunsese deja în fața Teatrului Național. Cu ochii umezi, a respirat adânc și s-a așezat mai comod pe bancă…. Mai avea de așteptat.

Ion Caramitru, așteptat de oameni simpli, la mormânt

La doi pași de bătrânel, se așezaseră două doamne, cam la aceeași vârstă, aranjate ”de ocazie”. Cucoanele discutau despre rolurile memorabile ale lui Caramitru. Și se contraziceau, una dintre ele susținând că actorul era favorizat de film, în timp ce cealaltă, bățoasă deja, susținea că teatrul era cel care era potrivit ca o mănușă pentru regretatul om de cultură.

Între timp, mai intră o mașină în cimitir. Claxonase, iar portarul, prompt, s-a repezit să deschidă larg porțile. Erau alte coloane de flori care trebuiau să ajungă, înaintea alaiului, la mormântul în care odihnește Ion Caramitru. Lucru care, evident, s-a și întâmplat, indicațiile fiind clare: Aleea Artiștilor, până la a doua intersecție, un mormânt care e deja plin de coroane în jur…

Ion Caramitru, actorul perfect

”Omul care-l înțelegea pe Eminescu și-l rostea somnambulic pe scenă, așa cum se cere rostit Eminescu, fără declamație, dar, încă o dată, cu înțelegere, și-l întruchipa în fața noastră prin însăși prezența lui bărbătească, și ce frumos bărbat, era acum depășit. Masa rectangulară se afla acolo, între noi, ca o prăpastie de netrecut, ei dincolo de ea, cu spatele la ferestre, noi dincoace. (…) (…) Acum însă, cu amintirea acelei  zilei de mai 1990 amestecată cu doliul zilei de azi, mă rog pentru sufletul celui ce rostea din Eminescu ca într-un somn adânc și desena pe scenă, în anii de demult, un spațiu intangibil, foarte înalt, unde nu ajungea mizeria lumii în care am trăit”, spunea Vasile Popovici în momentul în care a aflat că Ion Caramitru a murit.

Ion Caramitru, înmormântat cu onoruri militare

Ion Caramitru a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. Decorat în 2017 cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, Ion Caramitru e înmormântat, conform legii, cu onoruri militare și trei salve de foc.

Ion Caramitru a fost condus, pe ultimul drum, de mari personalități ale lumii artistice și culturale, Aleea Artiștilor și cele adiacente din Cimitirul Bellu fiind împânzită de oameni care, de-a lungul deceniilor, au colaborat cu marele actor.

ADVERTISEMENT