Life

„E tristă situația lui Dan Negru”. Actorul principal din Proorocul Ilie reacționează după isteria creată de piesa de la TNB. Exclusiv

Richard Bovnoczki, actorul care l-a interpretat pe Proorocul Ilie, este indignat de părerea neavizată pe care și-au exprimat-o unele persoane publice, printre care și Dan Negru.
04.04.2025 | 12:33
E trista situatia lui Dan Negru Actorul principal din Proorocul Ilie reactioneaza dupa isteria creata de piesa de la TNB Exclusiv
Actorul principal din Proorocul Ilie, scandalizat de reacția lui Dan Negru. Sursa foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În premieră, pentru FANATIK, actorul care a interpretat rolul principal din ”Proorocul Ilie”, Richard Bovnoczki a oferit primul interviu după isteria provocată de piesa de teatru lansată la TNB (Teatrul Național București). Acesta explică motivul real care a dus la scandalul din media și, de asemenea, admite că a fost scandalizat de reacția lui Dan Negru.

Actorul principal din ”Proorocul Ilie”, replică pentru Dan Negru

Richard Bovnoczki, unul dintre cei mai apreciați actori de teatru ai generației sale, joacă în piesa Proorocul Ilie, chiar personajul central al distribuției. Bărbatul și-a făcut debutul pe marile scene după ce a fost selectat, în urma unei audiții, în trupa de teatru a lui Dan Puric.

ADVERTISEMENT

A jucat pe scena Teatrului Bulandra, Odeon, Teatrul Evreiesc de Stat, dar și la Teatrului Ion Creangă, distribuit în Amintiri din Copilărie, de Ion Creangă, sub regia Peter Kerek. Pentru rolul lui Nică din acestă piesă de teatru, actorul a primit premiul pentru cel mai bun actor, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii 100, 1000, 1000000 de povești.

Pentru FANATIK, actorul piesei montate la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București face primele declarații după tot ce s-a scris pe social media despre ”Proorocul Ilie”. Punctul, acesta explică, pentru toți cei care au criticat inițiativa lui și a colegilor lui, ce au vrut să transmită prin această interpretare.

ADVERTISEMENT

În rândurile de mai jos face referire și la contextul care a dus la această isterie, dar și la persoanele publice care i-au criticat fără a vedea conținut integral al spectacolului, aici făcând referire directă la Dan Negru. Susține că cele 30 de secunde care au devenit virale în mediul online nu sunt suficiente pentru a înțelege un spectacol gândit și pus la punct până la ultimul detaliu.

Richard Bovnoczki: „Etichetarea nefondată este extrem de gravă”

De ce credeți că s-a ajuns la o asemenea isterie legat de piesa ”Proorocul Ilie”?

Richard Bovnoczki: Din cauza manipulării și a judecății fără fond! A judeca și a da verdict sunt acte care au nevoie de multă documentație și dovezi înainte de pronunțare, ori aici au lipsit și documentația și dovezile. Înainte de a eticheta un spectacol de teatru profesionist este necesar să te documentezi ce înseamnă un act artistic. Cum trebuie și poate fi judecat el, cum se citesc și se interpretează acțiunile, formele, simbolurile și toate componentele actului artistic. Pe urmă, este esențial pentru documentare să vezi spectacolul cu pricina. Un clip de 30secunde nu e un spectacol. Nu concluzionează un concept.

ADVERTISEMENT

Dau un exemplu: într-un spectacol vedem cum patru soldați păgâni, care tocmai au cucerit un oraș creștin, se află în curtea bisericii, beau și mănâncă chiar lângă o cruce mare de lemn. Din ce s-a întâmplat până atunci în spectacol înțelegem că acea Crucea a fost de curând ridicată și sfințită de creștinii locului. La un moment dat alți trei soldați, care sunt beți deja, aduc câteva fete creștine dintre cele cucerite recent și le necinstesc împreună cu ceilalți soldați, chiar în curtea bisericii și în fața crucii.

ADVERTISEMENT

„După acel viol, soldații, ca să se încălzească, iau crucea și fac foc din ea”

În scena asta sunt multe gesturi, acțiuni, vorbe, care țin de exprimare și sugerarea unei asemenea întâmplări. Soldații râd, cântă și sunt violenți, în timp ce fetele țipă, plâng, se zbat, sunt neputincioase. După acel viol, soldații, ca să se încălzească, iau crucea și fac foc din ea. Până la sfârșitul spectacolului, unul din acei soldați îl descoperă pe Hristos. Datorită vieții pe care a avut-o, până la moarte devine sfânt. Spectacolul se numește ”Sfântul Ioan” și afișul spectacolului reprezintă momente din scena violului alături de cruce.

Acum, dacă cineva ar posta pe rețelele sociale un clip de 40 secunde cu scena violului în fața crucii și pe ea, pe urmă cu focul făcut din cruce, și ar ștampila clipul cu titlul „Blasfemie”! Cât ar exprima adevărul despre spectacol? Cum poate fi judecat comportamentul soldaților păgâni? Ce valoare are pentru ei crucea? Răspunsul e – zero. E bucată de lemn foarte bună pentru foc.

Există multiple sensibilități, înțelegeri și perceperi a lucrurilor, sensurilor, ideilor, intențiilor ș.a.m.d., dar etichetarea nefondată este extrem de gravă. Și ăsta e un aspect foarte important! E vorba de educație bine-nțeles, dar și de bun simț. Personal, acord circumstanțe atenuante oricărei păreri, reacții sau intenții. Însă, vehemența și agresivitatea majorității reacțiilor dovedesc că lucrurile sunt greșit înțelese.

Pentru acea majoritate e greșit înțeles atât ce înseamnă a fi creștin ortodox sau creștin de altă confesiune, cât și ce înseamnă teatru. Consider că dialogul care oferă spațiu întrebărilor și răspunsurilor e firescul abordării oricărei probleme.

„A fost o acțiune gândită mișelește pentru a crea o isterie care să producă niște răsturnări în interes politic”

Ce considerați că a deranjat și pe cine, de piesa de teatru, ”Proorocul Ilie”, a devenit subiect național?

Richard Bovnoczki: E o presupunere care începe să se contureze a realitate și anume că a fost o acțiune gândită mișelește pentru a crea o isterie care să producă niște răsturnări în interes politic.

Ce au dorit regizorul și actorii să transmită prin intermediul acestui spectacol?

Richard Bovnoczki: Sunt mai multe. Derizoriul și pericolul unor acțiuni mânate de interpretări puerile. Pericolul ascuns în spatele unor idei care vor să te convingă de importanța pe care o ai în planul divinității. Că ești un ales.

Spectacolul urmărește povestea unor oameni simpli dintr-un sat mărginaș din Polonia prinși în ispita de a deveni salvatori ai omenirii și asta prin crucificarea unui fals profet.

Ei sunt amăgiți de niște idealuri nerealiste. Cu toatea astea, zbaterile, nepriceperile și derapajele lor scot la suprafață nevoia lor de Dumnezeu, de compasiune, de identitate, sens și bine-nțeles de dragoste.

Actorul din ”Proorocul Ilie”: „E tristă situația lui Negru. Nu interpretarea mea a creat bulversare!”

Dan Negru vorbește de dans lasciv pe cruce, ceea ce i se pare că este o batjocură la adresa credinței. Ce a fost, de fapt, în spatele acestor cadre?

Richard Bovnoczki: Dan Negru s-a pronunțat cu judecăți dure asupra spectacolului pe care nu l-a văzut și asta denotă mult prost gust și lipsa bunului simț.

Mihai Bendeac, în schimb, vă susține, actor fiind, înțelegând mesajul pe care ați dorit să-l transmiteți. Ați fi crezut vreodată că o sa împărțiți țara în două cu această interpretare?

Richard Bovnoczki: Mihai Bendeac a dat o replică pertinentă, cu umor și bine articulată, pe măsura aroganței lui Dan Negru. E tristă situația lui Negru. Nu interpretarea mea a creat bulversare! Eu nu apar în acel clip. Dar evident nimeni n-ar fi crezut că se va ajunge la așa ceva. Însă vorba veche – tot răul spre bine!

Înteleg ca au existat si amenintari direct la adresa dumneavoastra si a colegilor de distributie. Atat de departe s-a ajuns din cauza unui act artistic?

Richard Bovnoczki: Personal n-am primit nicio amenințare, dar colegii mei și mai ales regizorul, da! Cei care au făcut asta sunt o categorie aparte despre care nu merită să vorbim.