Unul din cele mai spectaculoase drumuri din România, Transapuseana, a fost finalizat. Această șosea, cu o lungime de aproape 80 de kilometri, străbate o zonă montană cu peisaje spectaculoase, care până acum au fost greu accesibile.
Transapuseana, un nou și spectaculos drum din țară, a fost finalizat. Noua șosea, cu o lungime de aproape 80 de kilometri, străbate o zonă montană cu peisaje spectaculoase, care până acum au fost greu accesibile.
„Suntem în faza în care finalizăm inclusiv Lotul 2 (…) Toate cele 14 poduri au fost finalizate, în momentul de față se lucrează la ultimele retușuri, respectiv se montează semnele de circulație și s-au făcut deja pre-marcajele pentru a putea să facem și marcajele axiale și laterale” a declarat Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, pentru Alba 24. Hațegan a precizat că recepția finală va fi cerută săptămâna viitoare.
În aprilie, primul lot au șoselei a fost finalizat. „Totalizează nu mai puţin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru judeţul Alba şi pentru România. O investiţie pe cât de costisitoare, pe atât de necesară. Ca inginer, pot zice că lucrările sunt de nota 10 şi de ‘jos pălăria. Ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, transmit că am respectat, la fix, termenul de finalizare a lucrărilor”, declara atunci Marius Hațegan.
„În maxim trei săptămâni vom avea finalizat tot ceea ce înseamnă acest drum extrem de important pentru județul Alba, cea mai mare investiție pe un drum județean din România” a mai spus vicepreședintele Consiliului Județean.
Marius Hațegan a subliniat și potențialul turistic al noii șosele dar și rolul de a revitaliza localitățile din zonele din ce în ce mai depopulate de la munte. Noul drum, denumit initial Transalpina de Apuseni, pornește din Aiud (pe DN1) către Râmeț, ajungând la Bucium Sat (pe DN4) și străbate mici sate și cătune care sunt isolate, dar zona oferă un potential turistic natural de luat în seamă.
Transapuseana va conecta mai multe localități din Munții Apuseni: pornește din Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat și ajunge în Bucium Cerbu, în apropiere de Abrud.
Cu o investiție de peste 73 milioane de euro, Transapuseana este considerat cel mai costisitor drum județean, cu lucrări de infrastructură, asfaltări, connsolidări, elemente de siguranță la standarde moderne.
Cea mai mare parte a banilor provin din fonduri europene, subliniind importanța acestei căi rutiere la nivel regional dar și national. Ea va contribui la dezvoltarea transportului de peersoane și mărfuri, cu impact asupra economiei regiunii. Regiunea naturală pe care o traversează va contribui la atragerea turiștilor și va genera bani pentru comunități locale, pentru întreprinderi.