Cine a fost prima femeie medic din România. Și-a dedicat întreaga carieră salvării și îngrijirii copiilor și a lăsat o amprentă puternică asupra istoriei din țara noastră.
Istoria României a fost puternic influențată de femei. De-a lungul timpului, acestea și-au demonstrat abilitățile și s-au făcut remarcate în diverse domenii. Atunci când vorbim de domeniul medical, merită să fie amintită prima femeie medic din România.
Maria Cuțarida-Crătunescu a fost prima femeie medic din România. Aceasta a contribuit semnificativ la dezvoltara domeniului medical și a pus accentul pe îngrijirea mamelor și a copiilor.
Maria Cuțarida-Crătunescu a luptat pentru îmbunătățirea condițiilor din sistemul medical. După ce a terminat Școala Centrală de Fete din București, Maria Cuțarida-Crătunescu s-a înscris la facultate în Zurich, Elveția.
În Elveția, românca nu a rezistat prea mult din cauza barierei lingvistice. Pentru că nu se putea descurca, s-a văzut nevoită să se transfere în Franța, la Universitatea Montpellier.
Maria Cuțarida-Crătunescu era determinată încă din perioada studenției să facă lucruri mărețe. A solicitat Camerei Deputaților sprijin printr-o scrisoare, în care cerința ei principală era acordarea unei burse care să îi permită continuarea studiilor peste hotare.
Autoritățile din România au reacționat imediat și i-au oferit bursă. Timp de patru ani, Maria Cuțarida-Crătunescu a primit din partea statului român 2.4000 de lei pe an.
Parisul a fost orașul care a transformat-o pe Maria Cuțarida-Crătunescu din studentă, în profesionistă. Românca a obținut doctoratul la Paris în specializarea boli ale femeilor și copiilor.
Deși putea avea o carieră strălucitoare peste hotare, Maria Cuțarida-Crătunescu a decis să se întoarcă acasă. Imediat după finalizarea studiilor, acesta a revenit în țara noastră și a devenit prima femeie medic din România.
Ajunsă în România, Mariei nu i-a fost deloc ușor să își găsească locul în domeniul medical. Inițial, a aplicat pentru postul de medic secundar la Secția de Boli ale femeilor de la Spitalul Brâncovenesc. Fără prea multe explicații, a fost respinsă.
Un an mai târziu, în 1885, Maria Cuțarida-Crătunescu a reușit să ocupe postul de medic secundar la Spitalul Filantropia din București. De-a lungul timpului, a mai fost șefa secției de igienă la Azilul Elena Doamna și șefa secției de ginecologie de la Spitalul Filantropia.
În 1897, Maria Cuțarida-Crătunescu a făcut un pas important în domeniul medicinei și nu numai. Potrivit descoperă.ro, aceasta a înființat Leagănul și Materna, două asociații ale căror scop era ocrotirea copiilor.
Implicarea Mariei nu s-a oprit aici. În 1898, aceasta a fost vicepreședinta societății Cultura și Ajutorul Femeii. A reușit să ajute peste 2.000 de mame care aveau copii și care, în același timp, lucrau și la Fabrica de Tutun.
Maria Cuțarida-Crătunescu s-a retras din domeniul medical din cauza problemelor de sănătate pe care le-a dezvoltat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci, a fost medic șef la Spitalul Militar Temporar, nr. 134, iar întregul mediu și-a pus amprenta asupra sa. Maria Cuțarida-Crătunescu a murit la 62 de ani.