Life

Ea este femeia care a dat ani de zile ora exactă în România. Cum a fost înregistrat robotul care spunea „la semnalul următor va fi ora”

Femeia care a dat ani de zile ora exactă în România a dezvăluit câte ore de înregistrare au fost necesare. Cum arată femeia care rostea cuvintele „La semnalul următor va fi ora”?
18.05.2024 | 13:29
Ea este femeia care a dat ani de zile ora exacta in Romania Cum a fost inregistrat robotul care spunea la semnalul urmator va fi ora
Femeia care a dat ora exactă în România. Vocea Robotului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru că trăim într-o lume a tehnologiei, pare greu de crezut că trebuia să dai un telefon pentru a afla cât este ceasul. Cum arată femeia care rostea ora exactă în România? Înregistrările nu au fost o muncă ușoară.

Ea este femeia care a dat ani de zile ora exactă în România. „La semnalul următor va fi ora…”

Pe vremuri, pentru a afla ora exactă, trebuia să suni la vestitul număr 958. O voce plăcută de femeie spunea „La semnalul următor va fi ora…” și te informa de ora exactă înregistrată la secundă. Toate ceasurile din casă erau reglate după acest Robot: ceasul deșteptător, ceasul cu cuc, pendula și ceasurile de mână mecanice.

ADVERTISEMENT

Pe vremea aceea nu existau telefoane mobile. Cu toate că pare greu de crezut, românii trebuiau să ridice receptorul telefonului fix și să formeze acest număr. Aceasta era singura modalitate de a afla ora exactă.

Vocea caldă de femeie îi aparținea Georgetei Perlea, crainic TVR, care a petrecut două săptămâni în studioul de înregistrări, pentru a completa banda magnetică. Robotul spunea ora exactă de 8641 ori în 24 ore, iar ea a lucrat 6-8 ore pe zi pentru a rosti fiecare oră în parte.

ADVERTISEMENT

Georgeta Perlea: „Două săptămâni, între 6 şi 8 ore pe zi de înregistrare”

„Îmi amintesc cu multă plăcere, pentru că am făcut un lucru cu pasiune timp de două săptămâni, și dumneavoastră știți ce înseamnă pasiune. Două săptămâni, între 6 şi 8 ore pe zi de înregistrare. Este un lucru destul de migălos pentru că la un moment dat simţeam că mă dor maxilarele de cât spuneam ora exactă. Se spune de foarte multe ori: de 8641 de ori în 24 de ore”, a spus Georgeta Perlea într-un interviu pentru arhiva Tvr.

La un moment dat, conducerea TVR a decis să înlocuiască vocea ei cu vocea rece a robotului. Serviciul telefonic 958 era oferit gratuit de Romtelecom și a putut fi accesat până în 2012. A fost preluat de Orange, devenind 5958 (pentru limba română) sau 5959 (pentru limba engleză).

ADVERTISEMENT

Robotul telefonic care dădea ora exactă s-a născut  în laboratoarele de cercetare ale Catedrei de Electronică, Automatică și Măsuri din cadrul Institutului Politehnic “Traian Vuia” din Timișoara.

Autorul invenţiei era Lorin Fortună, fost conferenţiar universitar la această instituţie de învăţământ superior.Lorin Fortună a fost onorat cu premiul Academiei Române, însă ulterior a fost deposedat de aceastpă distinție.

ADVERTISEMENT

„Premiul Academiei Române reprezintă suprema consacrare profesională pentru un inginer. Mă pregăteam să sărbătoresc, când, într-una din zile, am fost anunțat de secretarul științific al Academiei Române din acea vreme, Ștefan Iancu, că premiul meu s-a anulat. Am rămas perplex! Imediat m-am urcat în tren și am plecat la București pentru a cere explicații”, scriu cei de la romaniasweetromania.com.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Moment de cotitură pentru România în fața Europei: suntem la 5 zile de...
Moment de cotitură pentru România în fața Europei: suntem la 5 zile de o premieră istorică sau de un potențial eșec
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați!...
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați! Un preot a oficiat uniunea, iar Gică Hagi a fost prezent la eveniment. FOTO
Cum au încercat criminalii tinerei găsite într-o valiză în Oradea să îşi ascundă...
Cum au încercat criminalii tinerei găsite într-o valiză în Oradea să îşi ascundă urmele. Chiar ei au fost cei care au sunat la 112
Ce tatuaj a putut să îşi facă Larisa Iordache, înainte de cununie: E...
Ce tatuaj a putut să îşi facă Larisa Iordache, înainte de cununie: E singurul cadou!
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui,...
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
REGULI NOI pentru BLOCURILE VECHIE și CASELE din România. Se SCHIMBĂ LEGEA
REGULI NOI pentru BLOCURILE VECHIE și CASELE din România. Se SCHIMBĂ LEGEA
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de...
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de soț
Alexandru Țiriac, prima poză cu Sora Cîrstea. Cei doi s-au afișat împreună la...
Alexandru Țiriac, prima poză cu Sora Cîrstea. Cei doi s-au afișat împreună la un eveniment
DOLIU în PSD după alegeri! A murit Mircea Tat! Politicianul de 40 de...
DOLIU în PSD după alegeri! A murit Mircea Tat! Politicianul de 40 de ani s-a plâns că îl doare capul și la câteva ore distanță i-a stat inima
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am...
Clotilde Armand, acuzații: „Începem ziua cu o nouă dovadă de fraudă… Marcele, ți-am zis că nu te pricepi la matematică”
Cum arată satul-fantomă din SUA care se numește România. Prețul incredibil cu care...
Cum arată satul-fantomă din SUA care se numește România. Prețul incredibil cu care se vinde o casă aici