News

Ea este femeia care a provocat atentatul de la Istanbul. Poliţia a făcut publice imaginile cu arestarea ei. Foto

Poliţia turcă a arestat 46 de persoane în legătură cu atentatul de la Istanbul. Femeia care a plasat bomba şi-a recunoscut faptele
14.11.2022 | 12:07
Femeia care a plasat bomba şi-a recunoscut faptele
ADVERTISEMENT

Poliţia din Istanbul a anunţat luni că a reţinut 46 de persoane în legătură cu atentatul de duminică, comis pe populara arteră pietonală Istiklal. Între acestea se numără Ahlam Albashir, o siriancă despre care se presupune că ar fi fost cea care a plantat dispozitivul exploziv.

Femeia a recunoscut acuzaţiile

Oficialii au făcut publice detaliile despre atacul terorist, după ce au urmărit imaginile de la peste 1200 de camere de securitate. Numele atentatoarei este Ahlam Albashir, ea infiltrându-se ilegal în Turcia prin oraşul sirian Afrin, din guvernoratul Alep. “Ea a primit ordinele de la centrul Kobane al PKK/YPG“, au anunţat oficialii turci.

ADVERTISEMENT

Din analiza traseelor acesteia a reieşit că aceasta a părăsit zona atentatului cu taxiul, coborând în cartierul Esenler. În urma studiilor tehnice s-au efectuat percheziţii la 21 de adrese cu care persoana a fost în contact.

În operațiune, 46 de persoane au fost reținute, iar în urma interogatoriilor s-a stabilit că persoana care a pus bomba a mers la o adresă din districtul Küçükçekmece, se arată în comunicatul poliţiei.

ADVERTISEMENT
Terorista de la Istanbul a fost prinsă
Terorista de la Istanbul a fost prinsă

În operațiunea desfășurată la adresa stabilită la ora 02.50, în noapte de duminică spre luni, cetățeanul sirian pe nume Ahlam Albashir, care a provocat incidentul, a fost prins în viață. În interogatoriul la care a fost supusă, persoana a declarat că a fost instruit ca ofițer special de informații de către organizația teroristă PKK/PYD/YPG și că a intrat ilegal în țara noastră prin punctul Afrin“, au transmis autorităţile turce.

În urma analizei criminalistice s-a stabilit că materialul folosit în explozie a fost trinitrotoluen (TNT).

ADVERTISEMENT

Explozia de pe strada Istiklal a avut loc duminică, la ora 16.20. În filmările de pe camera de supraveghere se observă că, la ora 16.13, o femeie își lasă geanta pe unul dintre ghivecele de beton de pe mijlocul străzii, după care se îndepărtează.

Terorista de la Istanbul a fost prinsă
Terorista de la Istanbul a fost prinsă

Geanta rămâne o vreme nesupravegheată pe bancă, iar câteva minute mai târziu, are loc o explozie. În continuare, alte camere au surprins-o pe femeia suspectă de explozie în timp ce se îndepărtează în grabă de locul repectiv.

ADVERTISEMENT

Imaginile cu momentul arestării acesteia au fost făcute publice de forțele de securitate.