News

Ea este femeia care a supraviețuit unei căderi de la zece mii de metri fără parașută. A reînceput să meargă după câteva luni. „Nimeni nu se aștepta să trăiesc”

Vesna Vulovic este femeia care a supraviețuit unei căderi de la zece mii de metri. Evenimentul s-a petrecut în urmă cu o jumătate de secol.
25.10.2022 | 16:10
Ea este femeia care a supravietuit unei caderi de la zece mii de metri fara parasuta A reinceput sa mearga dupa cateva luni Nimeni nu se astepta sa traiesc
Vesna Vulovic, femeia care a supraviețuit unei căderi de la zece mii de metri fără parașută. Sursa foto: wikipedia.org / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ziua de 26 ianuarie a anului 1972 oferă una dintre cele mai fascinante povești despre supraviețuire din istorie.

Vesna Vulovic, femeia care a supraviețuit unei căderi de la zece mii de metri fără parașută

Vesna Vulovic, o însoţitoare de zbor, a devenit celebră în lumea întreagă după ce a căzut cu avionul de la zece mii de metri şi a supraviețuit.

ADVERTISEMENT

Evenimentul din 1972 a făcut înconjurul lumii. Și în prezent, acea dată de 26 ianuarie rămâne un reper în istoria supraviețuitorilor accidentelor aviatice.

Povestea Vesnei, o femeie de origine sârbă, are ca punct de plecare anul 1971.

În 1971, la 21 de ani, tânăra s-a alăturat JAT Airways, transportatorul aerian național al Iugoslaviei, cea mai mare companie aeriană a țării balcanice.

ADVERTISEMENT

Visul Vesnei a fost la un pas de anu se împlini. Având antecedente de tensiune arterială scăzută, femeia știa că era puțin probabil să treacă examenul medical. Astfel, chiar înainte de a intra la concurs, a băut câteva cești de cafea, sperând că acestea îi vor menține tensiunea arterială suficient de ridicată.

Spre surprinderea ei, strategia a funcționat și i s-a permis să intre în programul de pregătire a însoțitorilor de bord.

ADVERTISEMENT

La doar opt luni distanță după ce și-a început cariera, femeii i s-a cerut să lucreze pe zborul JAT 367, pe ruta Stockholm – Belgrad, cu escală în Copenhaga.

Totul s-a întâmplat atunci dintr-o eroare. Cei de la JAT o confundaseră cu o altă colegă, numită tot Vesna.

ADVERTISEMENT

Întrucât i se părea o bună oportunitate să vadă Danemarca, o țară unde nu mai călătorise până atunci, femeia a decis să ia parte la zbor, neștiind ce catastrofă va urma.

Avionul Vesnei s-a dezintegrat în zbor și a căzut de la zece mii de metri. Doar ea a supraviețuit

Ziua fatidică de 26 ianuarie 1972 a sosit. La ora 13.30, echipajul JAT s-a îmbarcat în zborul 367, care a decolat la 15:15.

Dezastrul s-a produs după doar 46 de minute de zbor. La ora 16:01, în cala aeronavei a avut loc o explozie.

Aeronava s-a dezintegrat în zbor și a căzut de la peste zece mii de metri altitudine în apropierea satului Srbska Kamenice, din fosta Cehoslovacie.

La bordul avionului se aflau 29 de persoane. Dintre acestea, 28 au murit. Doar Vesna Vulovic a supravieţuit, deși a căzut în gol, fără parașută sau alt mijloc.

Norocul ei s-a numit, Bruno Honke, bărbatul care a descoperit-o undeva într-o zonă deluroasă. Acesta fusese medic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi a reuşit să o menţină în viaţă până la sosirea salvatorilor.

A reînceput să meargă după câteva luni. „Nimeni nu se aștepta să trăiesc”

Când a fost găsită de Bruno Honke, Vesna avea ambele picioare şi trei vertebre rupte, precum şi fracturi pelviene şi craniene.

Tânăra a fost dusă la un spital din Praga. Aici a stat câteva zile în comă. Pe lângă răni şi fracturi, medicii i-au mai găsit și o hemoragie intracraniană şi o amnezie totală.

La o lună de la tragedia aviatică, Vesna încă nu-și amintea nimic din ce se întâmplase. Foarte vag, ultimul lucru pe care şi-l amintea era că ajutase pasagerii să se îmbarce.

Puțini îi mai dădea șanse să-și revină, însă la zece luni de la accident Vesna Vulovic era din nou pe picioarele ei. Într-un interviu acordat în 2008, femeia a afirmat că ”Nimeni nu se aștepta să trăiesc”.

Anchetatorii acestui eveniment sunt de părere că poziția lui Vulovic în cadrul aeronavei la momentul exploziei a ajutat-o ​​să supraviețuiască căderii. Era în spatele avionului cu un cărucior de mâncare când fuzelajul s-a rupt.

În timp ce ceilalți pasageri au fost aspirați din avion după explozie, Vulovic a fost prinsă de cărucior. Ea a căzut la pământ pe un deal împădurit și acoperit cu zăpadă.

Medicii cred că tensiunea arterială scăzută i-a împiedicat inima să cedeze la impactul cu coasta muntelui.

Vesna Vulovic a murit pe data de 23 decembrie 2016, la vârsta de 66 de ani. Ea locuia în Begrad.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un...
Cine sunt românii care ar putea primi facturi mai mici la curent. Un milion de persoane ar putea beneficia de o nouă măsură
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința...
Zeci de arme și peste 2.500 de cartușe au fost găsite în locuința lui Alain Delon. Actorul nu deține permis de port-armă
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
O româncă a făcut milioane în Italia. Avere din prostituție
O româncă a făcut milioane în Italia. Avere din prostituție
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta...
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta care „astupă foamea săracului”