Femeia din România care promovează bucătăria tradițională și readuce în prim-plan rețetele ciobănești. Datorită ei, oamenii pot să guste din nou mâncăruri de care doar au auzit de la bătrâni.
O femeie remarcabilă din România gătește mâncăruri vechi de la stână pe care mulți le-au uitat. Este vorba despre Mărioara Babu, o ciobăniță din zona Olteniei de sub munte, renumită pentru eforturile ei de a conserva și promova rețetele autentice ciobănești. Ea a primit titlul de Tezaur Uman Viu.
Pe cel mai înalt drum din țara noastră, Transalpina, s-a desfășurat o petrecere tradițională care a atras mulți vizitatori. Oamenii au venit să scape de căldură și să se bucure de o temperatură plăcută, la peste 2.000 de metri înălțime, în munții Parâng.
Petrecerea a început cu muzică și dans popular. Ansamblul din Novaci a prezentat un spectacol folcloric în aer liber, iar turiștii care treceau cu mașina s-au oprit să privească și chiar s-au alăturat horei românești. Mulți și-au pus haine tradiționale pentru a se potrivi cu atmosfera.
Mâncarea a fost un punct de atracție important. Bucătarii au pregătit feluri tradiționale ciobănești: carne de oaie gătită în ceaune mari, mămăligă, și specialitatea numită bulz, un fel de mâncare cu brânză la grătar.
Un turist pe nume Gheorghe, venit din Vălenii de Munte, a vorbit despre pasiunea sa pentru tradițiile românești. El călătorește prin țară pentru a descoperi costume populare și a spus că îi plac foarte mult obiceiurile din zona Olteniei de lângă munți.
„Frumos. Traditiile trebuie pastrate! Avem o zonă în Bucovina, un pic de Maramureș. Avem zona aceasta a Târgu Jiului, care ne-a prins cu totul”, spune Gheorghe Tița, potrivit observatornews.ro.
Gazda evenimentului a fost o femeie specială, Mărioara Babu, care își sărbătorea ziua de naștere. Ea este o ciobăniță care a primit un titlu important: “Tezaur Uman Viu”. Acest titlu i-a fost dat pentru că păstrează și face cunoscute rețetele vechi de mâncare ciobănească. Mărioara a explicat că vrea să continue tradițiile și obiceiurile din zona de munte, inclusiv mâncarea specifică de la stână.
„Așa ne-am născut și așa vrem să continuăm. Cu obiceiurile noastre din zona de sub munte, cu mâncarea tradițională de aici de la stână”, spune Mărioara Babu, conform sursei citate.