News

Ea este femeia misterioasă fotografiată la mineriadă într-o rochie albastră! ”Se dădeau mineri, dar salopetele erau noi, negre”

13.06.2020 | 12:30
Ea este femeia misterioasa fotografiata la mineriada intro rochie albastra Se dadeau mineri dar salopetele erau noi negre
ADVERTISEMENT

Ea este femeia misterioasă fotografiată la mineriadă într-o rochie albastră! Imaginea cu Ioana Isabela Odor a scris istorie la vremea ei. Fotograful Andrei Iliescu este cel care a surprins scena, una care avea să ajungă la toate publicaţiile mari din lume. Interesant este că ipostaza a fost realizată de pe un bloc alăturat.

Ea este femeia misterioasă fotografiată la mineriadă într-o rochie albastră!

Femeia îmbrăcată într-o rochie albastră apare în fotografiile din 14 iunie 1990, făcute de fotograful Andrei Iliescu. Ideea este una simplă – câţiva muncitori au prins o femeie care pare a fi un personaj aparte. Nu se ştia atunci nici cine este, nici ce anume căuta acolo.

ADVERTISEMENT

Ioana Isabela Odor, pe numele ei, are acum are 64 de ani. Este pensionară şi a fost cercetătoare la Institutul de Metrologie. Acum e ceva mai pașnică – este preşedintele asociaţiei de locatari de la blocul în care locuieşte.

”Se dădeau mineri, dar salopetele erau noi, negre”

Spune despre ea că era atunci un om cu aspiraţii mari, un om care voia să scape România de comunişti. Era o ”golancă”, așa cum îi numea Ion Iliescu pe protestatari.

ADVERTISEMENT

„Ajung pe bulevard, unde au sediu liberalii astăzi, vizavi de Dalles. Acolo, sus de tot, era forul tutelar al institutului meu.

Vizavi, minerii băteau un om cu părul alb şi cămaşă albă. Îl umpleau de sânge. Am început să fac scandal. Ce-i asta? Asta-i democraţie? M-au înconjurat minerii.

ADVERTISEMENT

A apărut un tip cu salopetă albastră şi o caschetă de-asta muncitorească, dar pusă nepotrivit. Avea o linie lungă, o riglă. Eu vorbeam, vociferam.

A început să strige: Cucoană, la muncă! La muncă, cucoană! –Da’ tu ce cauţi aicea?, am zis. –Ah, da?, a făcut şi a fluierat cu două degete băgate-n gură. În clipă următoare, va zic, nu ştiu de unde au apărut nişte vlăjgani în salopete negre.

ADVERTISEMENT

Şi aia mi-au tras nişte bastoanee… Nu ştiu ce erau, se dădeau mineri, dar costumele erau noi – negre şi noi”, a povestit femeia în albastru pentru pressone.ro.

În cele din urmă, femeia a fost dusă la cel care conducea întreaga operațiune. ”În vestibul era un individ cu o cămăşă albă căruia îi erau prezentaţi cei prinşi. Mai erau o femeie şi un bărbat, mai în vârstă decât mine, bătuţi şi ei.

Am înţeles că-i trimiteau la Spitalul Colţea. Eu i-am zis: „Domnule, eu ma duc la muncă! Ce aveţi cu mine? Locuiesc în zona! Şi asta s-a uitat la mine şi zice: Lăsaţi-o!”, a zis bărbatul.

Femeia spune că a scăpat cu vânătăi şi cu un dinte rupt. A ajuns însă eroină la locul de muncă, mai ales după ce fotografia a fost preluată chiar și de ziarele din Statele Unite. A precizat că nu a dat statul român în judecată dar ar vrea ca vinovaţii să fie pedepsiţi.

 

ADVERTISEMENT
Tags: