News

Ea este Iulia, șefa de promoție de la un liceu din Arad a cărui discurs i-a lăsat mască pe profesori. „Școala m-a învățat să mă conformez, să mint”

Șefa de promoție de la un liceu din Arad i-a lăsat cu gura căscată pe toți profesorii prezenți la ceremonia de absolvire. Discursul său a creat o adevărată isterie.
07.06.2024 | 18:00
Ea este Iulia sefa de promotie de la un liceu din Arad a carui discurs ia lasat masca pe profesori Scoala ma invatat sa ma conformez sa mint
Ea este Iulia, șefa de promoție de la un liceu din Arad a cărui discurs i-a lăsat mască pe profesori Sursa foto: captură Facebook/ Aradon/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Iulia Cociuba, absolventă a Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, a transformat tradiționalul discurs pe care îl rostesc șefii de promoție, la festivitatea de absolvire a clasei a XII-a, într-un adevărat manifest pentru o educație mai autentică și mai valoroasă pentru toți elevii.

„Școala m-a învățat să mă conformez, să mint”

La cei 18 ani ai săi, absolventa a avut curajul să vorbească deschis în fața elevilor și a profesorilor săi despre experiențele și sentimentele pe care au încercat-o în cei patru ani de liceu.

ADVERTISEMENT

Deși majoritatea elevilor și dascălilor prezenți la ceremonia de absolvire se așteptau ca tânăra să aducă elogii sistemului educațional românesc, lucrurile s-au petrecut cu totul și cu totul diferit.

Iulia Cociuba a subliniat că toate zilele petrecute învățând pentru note mari și validare academică s-au dovedit a fi o pierdere de timp.

ADVERTISEMENT

„Poate că nu e discursul clasic de mulţumire şi celebrare, dar este unul sincer şi reflectă în mod real experienţele mele. Am petrecut ani de zile învăţând pentru note şi validare academică şi am realizat abia acum cât timp am pierdut. 

Am dobândit doar cunoştinţe, nu şi valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, şcoala. În loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, şcoala a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi.

ADVERTISEMENT

Ne-am simţit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici”, a spus Iulia Cociuba.

Șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu a afirmat că școala a învățat-o să mintă, să se conformeze și să se ascundă în spatele unor standarde absurde.

ADVERTISEMENT

”Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez, să mint, să-mi şterg cu buretele personalitatea şi să mă ascund în spatele unor standarde absurde”, a mai spus tânăra.

De asemenea, absolventa a precizat, spre uimirea profesorilor care nu au știut cum să reacționeze, că ”școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă”.

”Sistemul m-a dezamăgit”

Mai mult, Iulia a afirmat că în cei patru ani de liceu a avut parte ”de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”, a mai șefa de promoție.

La finalul discursului său, Iulia a refuzat să mulțumescă ”sistemului care m-a dezamăgit”, însă a vrut să îi celebreze ”pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi”.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”