Augusta Caterina Grundbock este numele pensionarei a cărei poveste i-a uimit pe mulți.
Femeia era din București și locuia într-un bloc din zona Lizeanu. Augusta Caterina Grundbock nu a fost căsătorită, nu a avut copii și a murit singură.
S-a întâmplat în luna iulie 2014, când vecinii au alertat poliția. Aceștia nu o mai văzuseră pe femeie de vreo două săptămâni, iar oamenii legii au făcut descoperirea.
Astfel, pe 7 iulie 2014, Augusta Caterina Grundbock a fost găsită fără suflare în propria ei locuință cu două camere din Capitală.
Viața femeii a fost una cât se poate de simplă. În perioada 1961-1994, Augusta Caterina Grundbock a lucrat la Centrala România Film, unde făcea traduceri din limba engleză și germană.
În momentul în care s-a pensionat, aceasta s-a apucat să traducă cărți pentru editura Alcor.
Din ce au descoperit polițiștii la fața locului, dar și din datele colectate de primărie, Augusta Caterina Grundbock nu avea o viață prosperă din punct de vedere financiar.
Femeia avea două conturi bancare goale, apartamentul în care stătea nu avea nici frigider, iar în portofelul ei, la momentul în care a fost găsită decedată, s-au găsit doar 27 de lei, arată raportul primăriei.
Deși nu avea bani însă, în apartament, Caterina Grundbock ascundea o adevărată comoară. Aceasta avea tablouri, dar și obiecte de artă ale căror valoare depășea 1 milion de euro.
Totul s-a aflat însă de abia la cinci ani de la moartea femeii. Apartamentul acesteia a fost sigilat până în anul 2019, iar mai apoi s-a aflat și rezultatul expertizei bunurilor respective.
Comoara pensionarei din București cuprindea în total 32 de tablouri, ale căror valoare se ridică la 1.288.800 de euro, dar și mai multe obiecte de artă decorative estimate la peste 200.000 de euro.
De asemenea, în apartamentul pensionarei s-au mai găsit și covoare orientale, care valorează nu mai puțin de 32.800 de euro.
Corina Firuță, de la editura Alcor, unde femeia traducea diferite cărți după ce s-a pensionat, a dezvăluit că întreaga comoară a fost moștenită de la tatăl pensionarei.
Bărbatul provenea dintr-o familie bogată, iar tablourile și restul obiectelor au fost moștenirea ei.
Caterina Grundbock știa însă valoarea acestora. Sursa citată susține că femeia evita mereu să primească pe cineva la ea în casă, iar în anul 2007 a dispărut brusc din peisaj.
“Ecaterina a moștenit tablourile, după Revoluție, de la tatăl ei, care provenea dintr-o familie bogată, cu origini austriece. Atât ea, cât și părinții săi, Ștefan și Augusta, s-au născut în România. Bunica din partea tatălui s-a născut în Ungaria și s-a căsătorit în țara noastră.
Mucky, așa cum i se spunea în familie, a evitat să intre cineva la ea în casă. A dispărut brusc, undeva prin 2007”, a dezvăluit Corina Firuță, de la editura Alcor.
În ceea ce privește obiectele de artă estimate la peste 1 milion de euro, acestea au fost date în administrarea Muzeului Municipiului București, iar Primăria din București a preluat apartamentul cu două camere, a cărui valoare se ridică la 69,490 de euro.