Prima femeie cu meseria de neurochirug a fost româncă. Sofia Ionescu Ogrezeanu a fost numele celei care a dus România pe cele mai înalte culmi.
Sofia Ionescu Ogrezeanu a reușit să ducă numele României pe cele mai înalte culmi, pentru că a reușit să ajungă prima femeie neurochirug din întreaga lume.
Cu o statură mică și fragilă, Sofia Ionescu Ogrezeanu a ajuns să fie o adevărată doamnă de oțel în domeniul său, reușind să salveze mii de oameni în timpul vieții sale, din postura de neurochirurg.
Deși nu era planul ei inițial, căci voia să fie medic internist atunci când Sofia Ionescu Ogrezeanu a terminat Facultatea de Medicină din Bucureşti, fiind studentă a lui Dimitrie Bagdasar, aceasta a ajuns să fie un nume emblematic în domeniu.
În anul V de facultate, Sofia Ionescu Ogrezeanu a făcut prima ei operație pe creier, pacientul fiind un copil care fusese rănit în urma bombardamentelor din război, în 1944.
Intervenția chirugicală de la acel moment a fost recunoscută ca prima din lume la Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din 2005. La doar 24 de ani, Sofia Ionescu Ogrezeanu a reușit ce nu mai făcuse nicio femeie din lume.
„În copilărie şi chiar mai târziu, când cântam la pian, îmi era teamă să nu mă vadă cineva că tremur. Atunci, la prima operaţie, m-am simţit copilul de altădată în faţa pianului. Dar din dorinţa de a nu-mi vedea nimeni teama, m-am lăsat copleşită de o linişte binefăcătoare.
Apoi, toată viaţa, la operaţiile cele mai dificile, am simţit că sufletul îmi este stăpânit de pace. Este o stare minunată, de comunicare cu Dumnezeu”, afirma Sofia Ionescu într-un interviu, conform cărții Enciclopedia personalităţilor feminine din România.
Aceeași carte mai spune că Sofia Ionescu Ogrezeanu opera dimineața pe creier, iar după-amiaza avea operații la coloană.
Medicul a avut o carieră lungă și plină de succes, până în 1990, când a acceptat pensionarea după ce și-a dat seama că nu mai vede așa bine încât să mai opereze pe creier.
Pe masa ei de operații au fost personalități celebre ale vremii, poeți, scriitori, comuniști de top, dar și soțul Mariei Tănase sau soția lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit-o „medic erou” pe româncă, prima femeie neurochirug din lume.
A primit recunoaștere pentru activitatea sa remarcabilă din domeniul medical și a fost Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale.