Ea este femeia care apare pe bancnota de 10 lei, care îl are în prim-plan pe pictorul Nicolae Grigorescu. Puțini oameni îi cunosc, de fapt, povestea. Apare în stânga casei tradiționale care poate fi văzută la Muzeul Astra din Sibiu.
Cine este Rodica de pe bancnota de 10 lei, una dintre cele mai folosite din România. Foarte mulți nu știu care este, în realitate, istoria pe care o ascunde aceasta și ce legătură are cu Nicolae Grigorescu. Femeia misterioasă are un chip care emană o căldură aparte.
Se pare că a fost o adevărată sursă de inspirație pentru renumitul pictor român. I-a servit model pentru trei dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale. Una dintre acestea este Rodica care datează din perioada curprinsă între 1878 și 1885.
Celelalte tablouri sunt Rodica la pârâu, unde este redată din ușor semiprofil stânga și Primăvara. În toate aceste opere pictorul a înfățișat-o ca pe o femeie simplă de la țară, cu păr lung și îmbrăcată în costum național.
Femeia de pe bancnota de 10 lei a însemnat enorm pentru Nicolae Grigorescu. În momentul de față unele dintre tablourile cu Rodica se află în Muzeul Național de Artă al României, București, și pot fi văzute oricând de pasionații de artă.
„Pe bancnota de 10 lei cu Nicolae Grigorescu apare şi Rodica, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în sala de consiliu. Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc.
Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote. Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, a declarat Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României pentru adevarul.ro.
Instituția este cea care stabilește ce personalități istorice ar trebui să fie imprimate pe bancnotele românești. Acest lucru este stabilit prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie și prin intermediul unui proces de selecție și evaluare.
De asemenea, BNR ia în considerare importanța pe care o au personalitățile pentru istoria și cultura României. Spre exemplu, pe bancnota de 100 lei se află dramaturgul Ion Luca Caragiale, iar pe cea de 200 este reprezentat Lucian Blaga.