News

Ea este românca Anca Şelariu, femeia care a făcut parte din experimentul NASA ”viața pe Marte”. Timp de un an a stat în izolare

Românca Anca Şelariu, femeia care a făcut parte din experimentul NASA ”viața pe Marte”, și-a încheiat misiunea. Timp de un an a stat în izolare.
07.07.2024 | 17:09
Ea este romanca Anca Selariu femeia care a facut parte din experimentul NASA viata pe Marte Timp de un an a stat in izolare
ADVERTISEMENT

Românca Anca Şelariu și alți trei astronauți au simulat, timp de un an, viața pe Marte într-o capsulă situată în Texas. După 378 de zile petrecute în izolare aceștia au ieșit zâmbitori, iar acum NASA are planuri mari.

Ea este românca Anca Şelariu, femeia care a făcut parte din experimentul NASA ”viața pe Marte”

Pentru experimentul ”viața pe Marte” NASA a amenajat un habitat de simulare a acestei planete pe care l-a denumit Mars Dune Alpha.

ADVERTISEMENT

Acesta este o instalație de 160 de metri pătrați, imprimată 3D, dotată cu dormitoare, o sală de sport, zone comune și o fermă verticală pentru cultivarea alimentelor.

De asemenea, a fost amenajată și o zonă exterioară, umplută cu nisip roșu, pe care Anca Șelaru și colegii săi au utilizat-o pentru simulări de plimbări marțiene.

ADVERTISEMENT

În cele 378 de zile petrecute în izolare românca și cei trei astronauți au cultivat legume, au mers pe nisip roșu și au lucrat sub “factori suplimentari de stres”. Mai mult, ei au experimentat inclusiv comunicarea încetinită cu Pământul și familiile lor.

În urmă cu un an, Anca Şelariu şi colegii săi cu care a experimentat cum este viața pe Marte, s-au oferit voluntari să studieze cum ar putea decurge colonizarea Planetei Roșii.

ADVERTISEMENT

După succesul misiunii lor, Agenţia Spaţială americană a transmis că speră să trimită o misiune cu oameni pe Marte până la finalul deceniului următor.

Românca Anca Selariu este microbiolog în cadrul Marinei SUA, iar de-a lungul timpului, a lucrat la descoperirea și fabricarea vaccinurilor, transmiterea prionilor (agenți infecțioși nonconvenționali care produc un grup de boli neurodegenerative transmisibile ale animalelor și omului), dezvoltarea terapiei genice și managementul proiectelor de cercetare a bolilor infecțioase.

ADVERTISEMENT

Ea a absolvit filologia la Universitatea Transilvania, are o licență în biochimie la Universitatea Montclair, New Jersey și un doctorat în științe biomedicale interdisciplinare de la Universitatea Rutgers, New Jersey.

Totodată, românca a finalizat o bursă postdoctorală la Centrul de Cercetare Prion, din cadrul Universității de Stat din Colorado, potrivit NASA.

ADVERTISEMENT
Tags:
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut...
Fenomenul bizar care a apărut în Galaţi din cauza caniculei. Localnicii au crezut că e vorba de un incendiu
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU...
Românii care nu au cotizat 15 ani până la 1 septembrie 2024 NU primesc pensie! Cine beneficiază de cei 2.000 de lei
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
Armele care au bântuit omenirea. Cinci dintre cele mai mortale
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Interlop asasinat la o terasă din Chișinău. Cum a fost filmat criminalul
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în...
Irina Columbeanu, mesaj clar pentru tatăl ei. Ce i-a transmis lui Irinel în timpul vizitei din România: „Am vrut să-i spun în față”