News

Ea este tânăra care a intrat de trei ori în moarte clinică, și-a pierdut ambele picioare, a fost operată la inimă și a supraviețuit de fiecare dată

Claire, un fost model, este tânăra care a intrat de trei ori în moarte clinică. Ea și-a pierdut ambele picioare, a fost operată la inimă, dar nu a renunțat la luptă.
27.05.2023 | 13:30
Ea este tanara care a intrat de trei ori in moarte clinica sia pierdut ambele picioare a fost operata la inima si a supravietuit de fiecare data
Claire Bridges, tânăra care a intrat de trei ori în moarte clinică, și-a pierdut ambele picioare, a fost operată la inimă și a supraviețuit de fiecare dată. Sursa foto: cnn.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Claire Bridges, tânăra care a intrat de trei ori în moarte clinică, și-a pierdut ambele picioare și a fost operată la inimă, are o poveste de-a dreptul impresionantă. Cazul ei i-a uimit pe toți cei din jur, inclusiv pe medicii care au tratat-o.

Claire Bridges, tânăra care a intrat de trei ori în moarte clinică, și-a pierdut ambele picioare, a fost operată la inimă și a supraviețuit de fiecare dată

Nu cu foarte mult timp în urmă, în ianuarie 2022, Claire era un model de succes la doar 20 de ani. Avea propriul apartament, o mulțime de prieteni și un job part-time ca barman în St. Petersburg, Florida.

ADVERTISEMENT

Fata era vegană și ”excepțional de sănătoasă”, potrivit spuselor mamei ei, Kimberly Smith. În aceeași lună s-a infectat cu Covid-19 și a fost spitalizată. Starea i s-a agravat din cauza un defect genetic al inimii: stenoza valvei aortice.

Medicii descriu maladia ca o mutație a valvei din artera principală a inimii, aorta. În loc să aibă trei cuspizi, sau lambouri, care lasă sângele în oxigen să curgă din inimă în aortă și în restul corpului, persoanele cu stenoză de valvă aortică se nasc adesea cu doar două. Din cauza acestei afecțiuni, inima lucrează extrem de greu. Apar adesea dificultăți de respirație, amețeli și oboseală, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Probabil din cauza inimii ei sau dintr-un alt motiv necunoscut, Covid-19 a afectat-o extrem de tare. În scurt timp, fulgerător, starea ei de sănătate s-a degradat considerabil. De trei ori a intrat în moarte clinică într-o singură noapte.

Oboseală extremă, transpirații reci – treptat în fiecare zi devenea mai greu să încerc să mănânc sau să bau ceva. Într-o zi, mama m-a găsit inconştientă și m-a dus de urgență la spital. Am intrat în moarte clinică de trei ori în noaptea aceea”, rememorează tânăra acele clipe grele.

ADVERTISEMENT

Claire: ”Corpul meu pur și simplu nu a vrut să renunțe”

Ajunsă la spital în stare gravă, Claire a fost pusă pe dializă, un ventilator și o pompă exterioară pentru inima cu probleme. A început să delireze. ”Mă gândeam că toată lumea încearcă să mă omoare, dar eu mă țineam tare”, a spus ea, adăugând că atunci a văzut o lumină strălucitoare și pe bunicul ei răposat. ”Stătea pe o bancă, pescuia și purta o șapcă de baseball”, a adăugat aceasta.

”Apoi mi-am văzut părinții printr-o fereastră. Nu știu dacă chiar am făcut-o sau dacă a fost în imaginaţia mea, dar m-am gândit: ‘Nu pot să-i las așa’. Și corpul meu pur și simplu nu s-a dat bătut”, mai precizează fata.

ADVERTISEMENT

În toată această perioadă, medicii luptau cu toate mijloacele să-i salveze viața. A fost o luptă aproape imposibilă. Rând pe rând, organele fetei au început să-i cedeze, slăbindu-i și mai mult inima deja afectată.

Cum sângele nu se transmitea la extremități, țesuturile din ambele picioare au început să moară. Medicii chirurgi au depus eforturi pentru a încerca să-i salveze cât mai mult posibil din picioare. În primă fază, au deschis țesut în ambele picioare pentru a reduce inflamaţia, apoi au amputat o gleznă. Din păcate, în cele din urmă, nu au avut de ales: ambele picioare trebuiau amputate.

Reacția tinerei când a aflat că a rămas fără picioare: ”Ei bine, mulțumesc că mi-aţi salvat viața. Și …pot avea picioare bionice?”

În ciuda situație în care se afla, fata nu s-a dat bătută. Medicii povestesc că, la un moment dat, s-au strâns în salonul ei pentru a-i da vestea cumplită. Era o tăcere îngreunată de ceea ce urmau să spună.

Îmi amintesc că m-am uitat la ei și le-am spus: ‘Ei bine, mulțumesc că mi-aţi salvat viața. Și oh, pot avea picioare bionice?’”, le-a spus Claire celor care tocmai îi salvaseră viața.

Toată lumea a fost total șocată că a reacţionat atât de bine. Dar întreaga mea familie știa că dacă această tragedie ar trebui să se întâmple cuiva dintre noi, Claire ar fi cea care s-ar descurca cel mai bine. Însuflețită și pozitivă, aceasta este Claire”, o descrie mama ei, Kimberly.

Pentru tânără a urmat o operație complicată la inimă

Calvarul tinerei din SUA nu s-a oprit aici. Imediat după intervențiile chirurgicale, în care i-a fost salvată in-extremis viața, Claire s-a confruntat cu noi probleme. Inima a reprezentat un alt obstacol uriaș.

Organul a devenit fragil încă înainte de infecţia cu Covid. Acum era deja grav deteriorată. Avea nevoie de o nouă valvă în aortă, iar operaţia trebuia făcută urgent.

Medicii din SUA au luat legătura cu El-Hamamsy din Muntele Sinai, un expert într-o formă mai complicată de înlocuire a valvei aortice numită procedura Ross.

”Oricine are o speranță de viață anticipată de 20 de ani sau mai mult este cu siguranță un potențial candidat pentru procedura Ross”, a spus El-Hamamsy, ”și este o soluție perfectă pentru mulți tineri precum Claire”.

În comparație cu operațiile clasice, care înlocuiesc valva aortică defectuoasă cu o versiune mecanică sau cadaverică, procedura Ross utilizează valva pulmonară proprie a pacientului. Este ”o imagine în oglindă a unei valve aortice normale cu trei cuspizi”, a spus El-Hamamsy.

”Este o supapă vie și, ca orice ființă vie, este adaptabilă. Devine ca o nouă valvă aortică și îndeplinește toate funcțiile foarte sofisticate pe care le-ar face o valvă aortică normală”, a spus chirurgul.

Operația la inimă a tinerei a avut loc în decembrie 2022 și a fost un succes. În prezent, Claire se află în mijlocul reabilitării cardiace și așteaptă cu nerăbdare să fie echipată cu lamele protetice – membre inferioare în formă de J, din fibră de carbon. Acestea îi vor permite să alerge pe o pistă pentru prima dată în viață.

Majoritatea oamenilor ar fi descurajați și ar simți că viața le-a întors spatele”, a spus dr. Ismail El-Hamamsy, profesor de chirurgie cardiovasculară la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai din New York City, care a operat-o pe Claire Bridges.

ADVERTISEMENT
Tags: