Fotbal intern

EAD vrea banii înapoi dacă nu se reia campionatul! CFR Cluj și U Craiova au cerut modificarea ROAF. Cum reacționează conducătorii

30.04.2020 | 20:02
EAD vrea banii inapoi daca nu se reia campionatul CFR Cluj si U Craiova au cerut modificarea ROAF Cum reactioneaza conducatorii
ADVERTISEMENT

Liga Profesionistă de Fotbal a emis un comunicat, prin care explică faptul că EAD.ro, partenerul media care deține drepturile TV din Casa Pariurilor Liga 1, vrea înapoi banii dați avans, în cazul în care nu se mai poate relua campionatul.


UPDATE, 30 aprilie, ora 20:02/ Conducătorii echipelor din Liga 1 au fost vehemenți la adresa EAD și au declarat că banii nu pot fi dați înapoi, conform gsp.ro.

ADVERTISEMENT

Marcel Popescu, președintele Universității Craiova, pentru Oltenia TV: „Ei ne-au cerut să jucăm vinerea, sâmbăta, duminica, lunea. Am jucat iarna, de la 21:00, când crăpau pietrele, și n-a zis nimeni nimic. Iar tu să vii acum și să ameninți? Mi se pare absurd.

UEFA, care nu stă nici ea pe roze, a alocat 255 de milioane de euro pentru a veni în ajutorul federațiilor, iar EAD vine și spune «vă luăm banii dacă nu jucați?». Eu zic că e o fază de intenție și aș vrea s-o lăsăm așa.

ADVERTISEMENT

Poate că informația a fost aruncată pe piață pentru a testa, pentru a destabiliza. Pe principiul acuz primul, atac primul și apoi văd cum răspund ceilalți”.

Helmuth Duckadam, președintele de imagine al FCSB-ului: „Dacă e un contract și ei au plătit ceva și nu au primit, mi se pare că e dreptul celor care dețin drepturile TV. Adică trebuia să se mai joace play-off-ul și play-out-ul. Ei și-au făcut niște planuri. Rămân la părerea mea, că e o mare prostie să nu se mai joace anul acesta. 

ADVERTISEMENT

Dacă fotbalul, care e practicat în aer liber, e periculos, atunci ce să mai zicem de cei care lucrează în fabrici sau magazine? Fotbaliștii sunt printre cei mai sănătoși oameni și ar juca în aer liber.

Sunt 25 pe teren, într-o hală sunt 200. Nu e diferență? Nu înțeleg această teamă. Mai ales că fotbaliștii au fost testați. Dacă nu se mai joacă anul ăsta, vor intra multe cluburi în faliment, nu doar din Liga 1. Cred că vor fi foarte multe.

ADVERTISEMENT

Dani Coman, președinte Astra Giurgiu: „Vor fi probleme, dar se pot găsi variante. Una care îmi vine în cap acum ar fi înființarea unei noi competiții, Cupa Ligii sau să aibă un alt nume, în care să dăm deținătorului drepturilor TV un anumit număr de meciuri prin care să-și recupereze suma pe care o pierde dacă nu se desfășoară restul campionatului”

Valeriu Iftime, patronul lui FC Botoșani: Cei care dețin drepturile TV au dreptate. E un produs care trebuie plătit. N-am livrat, avem probleme. Trebuie să livrăm. Dacă nu muncim, nu luăm banii. 

Pe lângă greutățile noastre, dacă mai vine una e un dezastru. Dacă nu jucăm, vom avea probleme. Sper să nu ajungem acolo”.

Florin Prunea, președinte Dinamo: „Chiar dacă nu se va relua campionatul, lumea trebuie să înțeleagă, trebuie să facem front comun și să trecem peste aceste probleme. Nu știu dacă vom găsi înțelegere de la deținătorul drepturilor TV. Nu știu ce clauze sunt în contract”.

Iuliu Mureșan, președinte FC Hermannstadt: „Nu se pot cere banii înapoi, pentru că nu e vina noastră. Și nu se poate pune problema renegocierii contractului, prin scădere, pentru anii rămași”.

Ciprian Paraschiv, președinte Poli Iași: „Dar dacă va crește ratingul primim bani în plus? De mărit suma de bani nu se vorbește. Să ne spună deținătorul drepturilor TV «Dacă creșteți ratingul de la 2.2 la 3.2 vă dăm mai mulți bani». Că un rating mai mare înseamnă mai multă publicitate.

Va fi foarte, foarte greu pentru cluburile din Liga 1. Eu nu am pus niciodată presiune, așa cum face deținătorul drepturilor TV. Nu am amenințat și am spus că trebuie să reînceapă sezonul”.


EAD amenință că vrea înapoi banii dați avans

EAD, partenerul media al Casei Pariurilor Liga 1, amenință că vrea înapoi banii dați avans, în cazul în care nu se mai poate relua campionatul. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat emis pe site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal.

„LPF a primit ieri după-amiază o notificare din partea EAD.RO INTERACTIVE, partenerul media al Casa Liga 1. Prin intermediul acestui document, reprezentantul legal al companiei, dl. Orlando Nicoara, a subliniat încă o dată importanța finalizării actualului sezon prin disputarea tuturor jocurilor rămase din cadrul competiției Casa Liga 1.

Totodată, am fost informați că, în măsura în care acest lucru nu se va putea realiza, EAD.RO INTERACTIVE va solicita LPF și celor 14 cluburi din Casa Liga 1 returnarea unei părți din totalul sumelor plătite cu titlu de avans, plata de daune interese și renegocierea contractului. 

Am înaintat notificarea către Departamentul Juridic al LPF, cu solicitarea de a formula cât mai rapid un răspuns din partea instituției noastre.

Așa cum am transmis în mod repetat, atâta LPF, cât și cluburile membre, doresc reluarea competiției Casa Liga 1, suspendarea disputării acestei competiții și eventuala întârziere a reluării acesteia fiind total independente de voința noastră.

Totodată, dorim să subliniem, ca de fiecare dată, că nu vom întreprinde nicio acțiune fără sprijinul total al autorităților guvernamentale și vom ține cont de toate recomandările medicale primite de la instituțiile din domeniul sănătății”, se arată în comunicatul LPF.

CFR Cluj și U Craiova cer modificarea ROAF

Tot în comunicatul LPF se arată și că echipele CFR Cluj și Universitatea Craiova cer modificarea ROAF. Astfel, clujenii și oltenii vor să schimbe articolul 45.5 din ROAF care prevede ca echipele să aibă dreptul să înscrie în raportul de arbitraj maxim 18 jucători, dintre care şapte jucători de rezervă.

„Tot astăzi am înaintat către FRF solicitarea comună primită din partea CFR Cluj și U Craiova 1948 Club Sportiv privind modificarea art. 45.5 din ROAF după cum urmează: ”Echipele participante în Campionatul Național Liga 1 au dreptul să înscrie în raportul de arbitraj maxim 20 de jucători, dintre care nouă jucători de rezervă.

Echipele din Liga 1 au obligația să înscrie în raportul de arbitraj un număr minim de 8 jucători formați la nivel național”. Această propunere a fost agreată, în mod informal, de către toți reprezentanții cluburilor din cadrul competiției Casa Liga 1.

Urmează ca propunerea înaintată de către LPF să fie analizată de FRF, în vederea adoptării unei decizii finale. Reamintim că, potrivit Statutului FRF, orice modificare de regulament poate fi efectuată numai cu aprobarea Comitetului Executiv sau a Comitetului de Urgență al FRF.   

Propunerea formulată de cluburile din Casa Liga 1 va putea fi analizată de FRF și în lumina demersului întreprins de FIFA, care a înaintat către IFAB, în urmă cu trei zile, o propunere de modificare a Legilor Jocului pentru a permite echipelor să poată face cinci schimbări în timpul meciurilor, inclusiv la nivelul primei ligi din fiecare țară.

O decizie finală urmează să fie luată de către IFAB, organismul care controlează Legile Jocului. Această măsură a fost propusă deoarece frecvența mai mare a meciurilor din perioada următoare, în vederea finalizării competițiilor naționale, ar putea să crească riscul de accidentare a jucătorilor, ca urmare a suprasolicitării acestora.

Totodată, FIFA a subliniat că fotbalul ar trebui să se reia doar atunci când autoritățile din domeniul sănătății și guvernele vor considera că acest lucru se poate face în siguranță și fără să fie afectate serviciile de sănătate oferite populației”, se mai arată în comunicatul LPF, semnat de Justin Ștefan, secretarul general al Ligii.

FANATIK a anunțat că formațiile din Liga 1 mai au de primit 2.240.000 de euro din drepturile TV, ceea ce înseamnă că au primit 92% din suma totală, în ciuda faptului că s-au jucat doar 73% din partide.

  • 28.000.000 de euro este suma de bani pe care cluburile din Liga 1 o primesc în actualul sezon din drepturile TV
ADVERTISEMENT