News

Ecaterina Andronescu, lovitură dură pentru părinți! Nu își vor mai putea înscrie copiii la școlile ”preferate”

05.04.2019 | 11:32
Ecaterina Andronescu lovitura dura pentru parinti Nu isi vor mai putea inscrie copiii la scolile preferate

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, le pregătește o surpriză neplăcută părinților care visează să își înscrie copiii la o școală cu rezultate bune! Clasele școlilor cotate mai bine sunt foarte aglomerate, cu mulți elevi, iar copiii sunt nevoiți să învețe la trei schimburi.

Ecaterina Andronescu vrea să limiteze numărul de elevi din școlile cu rezultate bune

La alte școli însă, de-abia dacă se adună câte 15 elevi la o clasă. Ministrul Ecaterina Andronescu este îngrijorată doar de faptul că școlile bune sunt supraaglomerate, iar acest lucru duce la scăderea performanțelor. Pentru școlile cu rezultate mai slabe încă nu a propus nicio modificare.

„E foarte greu într-o clasă pregătitoare să ai 30-32-34 de copii. Va trebui să punem cumva o stavilă mai clară prin lege, să nu mai fie depășit numărul de elevi în clasă, ca să nu stricăm performanța școlilor foarte bune”.

Ecaterina Andronescu scoli bune
Ecaterina Andronescu a vorbit doar despre masuri luate pentru scolile bune

Școli cu 37 de elevi într-o clasă, altele cu doar 15

În București sunt peste 200 de şcoli. Doar în 11 dintre ele copiii învaţă în trei schimburi şi numărul elevilor dintr-o clasă ajunge la 37, mult peste limita prevăzută de lege. Sunt şcolile despre care părinţii cred că oferă o educaţie mai bună copiilor și pentru asta ăși fac chiar și vize de flotant, sau,mai mult, sunt dispuși să se mute cu domiciliul.

Tot în Capitală sunt și școli care cu greu adună 15 elevi într-o clasă. Este și cazul școlii 73. Petru Iulian Flesner, directorul Școlii 73: „E păcat de școlile care au spații care nu sunt utilizate. Și noi, deși suntem o clădire de patrimoniu, micuță, avem un standard de dotare foarte bun, cu calculatoare, proiectoare și totuși nu se înghesuie părinții. În cazul meu e vorba despre o particularitate. Suntem într-o zonă unde predomină familiile de etnie romă și elevii noștri sunt de etnie romă”.

Ultima bătălie se dă acum pentru înscrierea copiilor în clasele pregătiroare. Prima rundă de înscrieri s-a încheiat pe 19 martie. Cea de-a doua etapă se va finaliza pe 11 aprilie. Sunt şcoli ale căror clase s-au umplut chiar de la prima rundă de înscrieri. În 381 de clase pregătitoare numărul de elevi este mai mare de 25, maximum recomandat.