News

Ecaterina Andronescu nu susține tăierea gratuităților la călătoriile cu trenul pentru studenți. Ce replică i-a dat lui Teodorovici

18.07.2019 | 11:59
Ecaterina Andronescu nu sustine taierea gratuitatilor la calatoriile cu trenul pentru studenti Ce replica ia dat lui Teodorovici

Ecaterina Andronescu nu susține tăierea gratuităților la călătoriile cu trenul pentru studenți, măsură propusă de ministrul de Finanțe Eugen Orlando Teodorovici. Ministrul Educației a stat de vorbă cu reprezentanții studenților despre soluțiile pe care colegul ei din Guvern le-a anunțat recent și a făcut câteva precizări.

Ecaterina Andronescu le-a promis studenților că nu rămân fără burse și călătorii gratuite cu CFR

Reprezentanții ANOSR susțin că ministrul Andronescu le-a spus că rectificarea bugetară de la final de an nu trebuie să vizeze călătoriile gratuite de care se bucură studenții. De asemenea, demnitarul i-a asigurat pe tineri că va face tot ce poate pentru ca nici bursele să nu fie afectate, așa cum a propus Teodorovici.

„Doamna ministru ne-a transmis că la rectificarea bugetară de la sfârșitul lunii nu trebuie să existe segmentări bugetare care să afecteze transportul gratuit al studenților cu trenul sau acordarea burselor, iar în cazul în care vor apărea astfel de propuneri, nu vor avea susținerea MEN”, transmite ANOSR.

Teodorovici a anunțat o rectificare bugetară care i-a supărat pe studenți. Sursa foto: hepta.ro

Datele CFR după introducerea călătoriilor gratuite pentru studenți

„Doamna ministru a confirmat că nu ar trebui să se atingă nimeni de bursele sociale, însă trebuie găsită o cale de mijloc. Am susținut faptul că situația burselor ar trebui să rămână reglementată așa cum este în acest moment, fără niciun fel de modificare”, se mai arată în comunicatul studenților.

Din datele oficiale ale CFR Călători, numărul studenților care circulă cu trenul a crescut în urma acordării acestor gratuități de către guvernul PSD. Astfel că, de la 4,62% (totalul călătorilor transportați cu trenul) s-a ajuns la 11,5% în anul 2017 față de anul anterior, deci este vorba despre o creștere a transportului celor din învățământul universitar cu 150%.

A crescut, de asemenea, și procentul deconturilor pentru studenți la 62,28% în anul 2017, față de 21,29% în anul 2016. Măsura este contestată de o bună parte a societății.