News

Ecaterina Andronescu, proiect pentru bursele elevilor! Cel puțin 100 de lei pentru fiecare copil

30.05.2019 | 12:04
Ecaterina Andronescu proiect pentru bursele elevilor Cel putin 100 de lei pentru fiecare copil

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a propus un proiect de hotărâre prin care din anul școlar 2019-2020 bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social din învățământul preuniversitar să înceapă de la suma de 100 de lei. Până acum bursele erau stabilite de fiecare primărie în parte, iar acestea variau de la oraș la oraș. Dacă acest proiect va intra în vigoare, din toamnă primăriile ar putea să fie obligate să ofere burse de cel puțin 100 de lei.

Proiect pentru bursele de performanță propus de ministerul Educației condus de Ecaterina Andronescu

Astfel, în proiectul de hotărâre semnat de premierul Viorica Dăncilă, se arată că: „Începând cu anul școlar 2019-2020, bursele de perfomanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, se acordă în cuantum de 100 de lei. Acestea se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Sumele alocate acestor drepturi nu pot fi mai mici de 100 de lei”.

În hotărăre se arată că măsura a fost luată după ce au ținut cont de nivelul minim al cheltuielilor necesare subzistenței. În același document se arată că pentru anul școlar viitor autoritățile vor fi obligate să asigure finanțarea pentru aproximativ 400.000 de elevi care sunt eligibili pentru astfel de burse, anunță Hotnews.

Ecaterina Andronescu anunță burse noi pentru elevi *foto: hepta.ro

Bursele de performanță, o problemă pentru elevi

Sumele privind bursele de performanță sunt o adevărată problemă pentru tineri. În mai multe localități elevii nu au avut parte de astfel de burse care nu au fost prevăzute din partea autorităților locale. Una dintre aceste situații este prezentată de site-ul de specialitate edupedu.ro. În sectorul 4 al Bucureștiului, elevii nu și-au mai primit banii de 8 ani! Prin vocea reprezentantului lor, ei cei ca autoritățile locale, în speță primarul Daniel Băluță, să prevadă în bugetul de anul viitor bursele pentru elevi.