News

Ecaterina Andronescu susține școlile profesionale duale! Care sunt avantajele și cine primește bani

01.05.2019 | 08:38
Ecaterina Andronescu sustine scolile profesionale duale Care sunt avantajele si cine primeste bani

Ecaterina Andronescu susține școlile profesionale duale! Aceasta a afirmat faptul că elevii vor fi mult mai bine pregătiți și vor fi și altfel priviți de către angajatori, având o șansă mai bună pentru a primi un salariu stabil și a trăi mai bine. Ministrul Educației sprijină transformarea școlilor profesionale, dar și a liceelor, în școli și licee duale.

Ecaterina Andronescu spijină școlile profesionale duale!

Ministrul Educației a explicat de curând că acest concept este un adevărat model de succes în Brașov, loc în care școlile profesionale primesc o finanțare și de la instituțiile private care urmăresc de aproape recrutarea viitorilor angajați. De asemenea, Andronescu anunță că o parte din școlile profesionale au fost deja transformate în școli duale, a explicat aceasta la Târgu Mureș, potrivit hotnews.ro. Suntem într-o cu totul altă etapă, suntem în etapa în care în foarte multe locuri din ţară se dezvoltă şcolile profesionale duale.”

Noua lege a educației va urma să stabilească modelul respectiv și pentru liceele tehnologice duale, a mai precizat ministrul. „Al doilea aspect, încercăm prin viitoarea lege, şi o să vorbesc astăzi aici (cu directorii de şcoli – n.r.), să transformăm liceele tehnologice în licee tehnologice duale şi, de ce nu, să organizăm chiar o formă de învăţământ superior dual, cu accent mai mare pe instruirea practică, pe diferite etaje”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Ecaterina Andronescu susține școlile profesionale duale
Ecaterina Andronescu susține școlile profesionale duale

Ce înseamnă aceste şcoli profesionale duale?

“Acelea în care angajatorii vin şi cu o contribuţie în bani, care înseamnă o bursă, bursă care se adaugă bursei date de statul român, şi sigur o contribuţie în ceea ce priveşte orele de practică, fie prin oferta de locuri de practică, fie prin dotarea unor ateliere. Şi dau exemplul Braşovului, unde asociaţia oamenilor de afaceri a investit 2,5 milioane de euro în atelierele dotate absolut de top şi în care se pregătesc aceşti copii din şcolile profesionale duale.

De aceea cred că în viitorul imediat, şi aş spune apropiat, ne vom centra pe transformarea tuturor şcolilor profesionale în şcoli profesionale duale, pentru că elevii sunt mai bine pregătiţi, sunt mai interesaţi angajatorii de ei şi au şansa să fie angajaţi la finalizarea studiilor prin şcoala profesională. Acesta este un aspect”, a explicat Ministrul Educației despre semnificația școlilor profesionale duale și schimbările ce vor urma în privința învătământului de acet timp, de asemenea și despre avatajele aduse de acesta.

Tags: