Sport

Ecaterina Szabo, gimnasta care s-a îmbrăcat în aur la Los Angeles! Recordul României la Jocurile Olimpice

08.04.2021 | 20:30
Ecaterina Szabo gimnasta care sa imbracat in aur la Los Angeles Recordul Romaniei la Jocurile Olimpice
Ecaterina Szabo, gimnasta care s-a îmbrăcat în aur la Los Angeles! Recordul României la Jocurile Olimpice.
ADVERTISEMENT

Ecaterina Szabo a reușit una dintre cele mai mari performanțe ale României în istoria Jocurilor Olimpice. A devenit prima sportivă din istoria țării cu patru medalii de aur câștigate la aceeași ediție a Jocurilor. Szabo a obținut și un argint la acea ediție, pierzând la mustață primul loc la individual compus. 

Seria “Olimpicii României” a ajuns la jumătatea drumului. Episodul 50 o are în prim plan Ecaterina Szabo, gimnasta care a uimit lumea la Jocurile Olimpice din 1984. Performanțele obținute în California i-au făcut pe experți să o numească “noua Nadia Comăneci“.

ADVERTISEMENT

Ecaterina Szabo, gimnasta care s-a îmbrăcat în aur la Los Angeles! Comuniștii i-au schimbat numele

S-a născut pe 22 ianuarie 1967 în Zagon, un sat din județul Covasna. Fiind dintr-o familie de etnici maghiari, numele Katalin i-a fost transformat de comuniști în Ecaterina, în încercarea de a îi ascunde originile ungurești.

A început să vorbească limba română abia după ce a mers la primele antrenamente de gimnastică. În 1973 a început gimnastica la Onești, sub îndrumarea Mariei Cosma și Mihai Agoston. Ulterior a fost pregătită de Marta și Bela Karoly, înainte de plecarea acestora în Statele Unite, în 1981. Ulterior, de pregătirea gimnastei s-au ocupat Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu.

ADVERTISEMENT
Echipa României de la JO 1984 și antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu
Echipa României de la JO 1984 și antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu. Sursa: cosr.ro

Succes uriaș de la junioare! Patru medalii de aur la Europene

Încă de la junioare a avut un succes uriaș. În 1980, la Campionatele Europene de juniori, Szabo a câștigat patru medalii de aur: la individual compus, sărituri, bârnă și sol, iar doi ani mai târziu a obținut aurul la sărituri și sol, respectiv argint la paralele.

A trecut la senioare în anul 1983 la Campionatele Europene de la Goteborg, acolo unde a câștigat titlurile europene la paralel și sol, argint la sărituri și una de bronz la individual compus. În același an, la CM de la Budapesta, a câștigat aurul la sol, argintul la sărituri, paralele și echipe. A bifat și un bronz la individual compus.

ADVERTISEMENT
Ecaterina Szabo, JO 1984
Ecaterina Szabo, JO 1984

A câștigat patru medalii de aur și un argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles!

A venit apoi apogeul carierei: Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Ecaterina Szabo a câștigat patru titluri olimpice la acea ediție. A câștigat aurul cu echipa, la sărituri, bârnă și la sol. A fost foarte aproape de un al cincilea titlu olimpic, la individual compus.

Mary Lou Retton, gimnasta din Statele Unite, antrenată de Marta și Bela Karoly, i-a suflat aurul la individual compus. Americanca a obținut un total de 79.175 de puncte, față de 79.125 cât avea Ecaterina Szabo.

ADVERTISEMENT
Ecaterina Szabo și Simona Pauca
Ecaterina Szabo și Simona Pauca. Sursa: cosr.ro

S-a retras din gimnastică în 1987! Cinci ani mai târziu a părăsit România!

În 1985, forma Ecaterinei Szabo nu a mai fost la nivelul celor de la Jocurile Olimpice. Cu toate acestea, gimnasta a obținut trei medalii de argint la Campionatele Mondiale de la Montreal și o medalie de bronz la Europenele de la Helsinki.

Ultima competiție majoră la care a participat au fost campionatele mondiale de la Rotterdam unde Kati Szabo a câștigat o medalie de bronz. S-a retras cu un an înainte de Jocurile Olimpice de la Seul și a devenit antrenoare.

În luna iunie a anului 1991 s-a căsătorit cu Cristian Tamaș, fost membru al echipei de kaiac a României. Împreună au doi băieți, Lorenzo și Zeno. În 1992 au hotărât să părăsească România și s-au stabilit în Chamaliers, Franța, acolo unde locuiește și astăzi.

  • 28 de medalii a obținut Ecaterina Szabo în carieră, 15 au fost de aur
  • 4 medalii de aur a câștigat Cati Szabo la JO 1984
ADVERTISEMENT