News

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu, cea care apare pe bancnota de 20 de lei? Prima personalitate feminină prezentă pe banii românești aflați în circulație

Ecaterina Teodoroiu, ”Eroina de la Jiu”, a devenit prima personalitate feminină care apare pe o bancnotă românească aflată în circulație. Ea nu este, însă, prima femeie de pe banii din România.
26.11.2021 | 12:33
Cine a fost Ecaterina Teodoroiu cea care apare pe bancnota de 20 de lei Prima personalitate feminina prezenta pe banii romanesti aflati in circulatie
Ecaterina Teodoroiu devine prima personalitate feminină ce apare pe o bancnotă în circulație. Sursa foto: Octav Ganea/ Inquam Photos, fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

România primește o nouă bancnotă în circulație curentă, una cu valoarea nominală de 20 de lei. Nu asta e special la acest nou bilet, cu toate că fiecare noutate de acest fel este un eveniment în sine, având în vedere că ultima lansare a unei noi bancnote a avut loc acum 15 ani. La momentul respectiv, hârtia de 200 de lei își făcea apariția, având chipul lui Lucian Blaga.

Începând de astăzi, 26 noiembrie, sau mai exact începând cu 1 decembrie, odată cu punerea în circulație a acesteia, România are o nouă bancnotă, de data aceasta fiind vorba de prima bancnotă românească ce onorează o femeie din istoria națională.

ADVERTISEMENT

De-a lungul ultimului deceniu, au existat mai multe încercări, petiții și scrisori deschise referitoare la oportunitatea lansării unei bancnote românești cu chipul unei femei. Au fost propuse o mulțime de nume, între care le amintim pe Regina Maria a României, pe Ana Aslan, pe Maria Tănase sau pe Elisa Leonida-Zamfirescu. BNR a ales-o pe Ecaterina Teodoroiu și a anunțat asta la finalul lui iulie 2019. În acel moment, bancnota de 20 de lei era anunțată pentru intrarea în circulație în anul următor. Cel mai probabil, însă, pandemia a devansat aceste eforturi, care se materializează însă chiar de Ziua Națională a României

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu, tânăra Eroină de la Jiu?

De ce a ajuns, însă, Ecaterina Teodoriu pe bancnotele românești? Cine este, de fapt, această tânără domnișoară care a intrat în istoria țării?

ADVERTISEMENT

Cu toate că e cea mai cunoscută personalitate feminină al cărei nume se leagă de război, este departe de a fi singura care a luptat. Femei la arme avem consemnate în istorie încă de pe vremea lui Gheorghe Doja. Drușa este consemnată încă din 1437, din timpul Răscoalei de la Bobâlna. O urmează alte fete și femei, Anca Zin, Maria Putoiana (care a luptat sub comanda lui Mihai Viteazul), Ana Ipătescu, Elena Vârnav, Măriuca Zaharia, Mina Hociotă sau Elena Chiriță, între altele.

Ecaterina Teodoroiu rămâne însă numele de referință atunci când vorbim de implicarea femeilor în eforturile militare. Numele ei de botez este Cătălina Vasile Toderoiu, cel din urmă fiind grafiat într-o multitudine de variante. S-a născut la 14 ianuarie 1894 într-o familie numeroasă, având șapte frați și surori. Gorjeancă la origini, Ecaterina a văzut lumina zilei la Vădeni, iar ani mai târziu a ajuns la Târgu Jiu, unde a terminat școala primară și s-a înscris la Școala româno-germană. A ajuns mai târziu la București, în 1909, urmând mai multe cursuri.

ADVERTISEMENT

S-a înscris în organizația de cercetași ”Păstorul Bucur”, în 1913, iar începând cu anul următor, Ecaterina este din ce în ce mai prezentă la căpătâiul răniților aflați în îngrijirea acestei organizații. În 1916, în timpul Marelui Război, află că doi dintre frații săi au căzut pe front, în timp ce tatăl său fusese luat prizonier.

Odată cu moartea celui de-al treilea frate, Ecaterina a decis ca ea însăși să se înroleze ca voluntar în Regimentul 18 Gorj. La doar patru zile după această decizie, pe 10 octombrie tânăra ia parte la prima sa bătălie, căreia i-au urmat și alte acțiuni în primele linii ale frontului. A fost rănită de două ori în timpul luptelor de la Filiași, de la finele anului, însă la ieșirea din spital s-a întors la camarazii săi de pe front.

ADVERTISEMENT

În 1917 a fost decorată cu Medalia ”Virtutea Cercetășească” și cu Medalia ”Virtutea Militară” de război clasa a II-a, find-ui apreciate astfel ”vitejia și devotamentul ce a arătat pe câmpul de luptă.” Regina Maria a înaintat-o în gradul de sublocotenent.

”Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”

Ecaterina a căzut la datorie în seara zilei de 22 august 1917, în timpul retragerii plutonului din care făcea parte, surprins descoperit de trupele germane. Tânăra a fost lovită de două gloanțe, iar generalul Ernest Broșteanu nota ”În această luptă am pierdut pe eroina noastră, voluntara Ecaterina Teodoroiu, care a căzut vitejește în capul plutonului ei, îmbărbătându-și soldații”, arată historia.ro.

A doua zi, trecută în neființă, Ecaterina a fost citată în Ordinul de zi nr. 1 al Regimentului Lupeni, comandat de colonelul Constantin Pomponiu, tânăra ”Eroină de la Jiu” devenind o pildă pentru ostași: ”Și-a dat viața cu simplitatea eroismului adevărat, nu pentru a obține apoteoze de vorbe ci pentru că așa cerea inima ei, pentru că așa credea sufletul ei că se împlinește datoria vieții. Aceea care în vitejia ei comunicativă a murit în clipa când se descoperea spre a-și îndemna ostașii cu vorbele: ‘-Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!’, are drept din clipa aceea la cinstirea veșnică a unui nume neuitat de camarazi.”

A fost înmormântată la o zi după deces, în valea Zăbrăuciorului, alături de căpitanul Dumitru Morjan. Patru ani mai târziu, rămășițele sale trupești au fost mutate la Târgu Jiu. Înainte de asta, însă, trupul eroinei a fost dus în București, unde nenumărați oameni au primit-o pe Ecaterina cu onoruri. Astfel a intrat în nemurire tânăra de doar 23 de ani, care s-a sacrificat în luptele crâncene pentru întregirea neamului.

La ceva mai bine de un secol distanță, România alege să o onoreze pe Ecaterina Teodoroiu, aceasta devenind astfel prima personalitate feminină de pe o bancnotă românească aflată în circulație curentă.

Imaginea eroică a Ecaterinei Teodoroiu, distorsionată de două ori de comuniști

Venirea regimului comunist la putere în România a afectat imaginea Ecaterinei nu o dată, ci de două ori. În primii ani de după a doua mare conflagrație mondială, memoria lui Teodoroiu a fost mai degrabă înlăturată din colectiv, pentru că a fost mai degrabă asociată cu familia regală și cu burghezia, cu toate că avea origini umile. Revenirea la naționalism a regimului odată cu venirea lui Nicolae Ceaușescu la putere a readus în atenția publicului nenumărate personaje istorice despre care nu s-a mai vorbit ani buni.

Astfel a reajuns Ecaterina Teodoroiu eroina națională ce fusese dintotdeauna, iar regimul chiar a realizat un film în cinstea sa. Tocmai din această apropiere a regimului de numele tinerei, aceasta a intrat din nou într-un con de umbră în primii ani după 1989.

Cum arată bancnota de 20 de lei cu tânăra Ecaterina

Conform unui comunicat de presă transmis de Banca Națională a României, bancnota de 20 de lei arată astfel:

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brânduşe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală, “20 LEI DOUĂZECI”, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente “BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere “DOUĂZECI LEI”, data punerii în circulaţie “1 decembrie 2021”, valoarea nominală în cifre “20”.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente “BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul “FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”, seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală, şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

bancnota 20 lei ecaterina teodoroiu
Cum arată bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu.
bancnota 20 lei ecaterina teodoroiu
Cum arată bancnota de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu.

De asemenea, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, a vorbit despre bancnotă în cadrul conferinței de prezentare. Acesta a dezvăluit cele trei motive care au stat la baza alegerii Ecaterinei Teodoriu pentru a apărea pe bancnota de 20 de lei. ”Este prima femeie ofițer din Armata Română, în felul acesta cinstim Armata și avem un prilej să aducem încă o dată în memoria noastră marele război de întregire. În al doilea rând, întruchipează prin destinul său exemplar puterea și sacrificiul puterii femeii în societatea noastră. În al treilea rând, am răspuns interesului public care a găsit o largă susținere la nivelul societății românești în promovarea și consolidarea egalității de gen în societatea românească.”

Ecaterina Teodoroiu nu este, de fapt, prima femeie ce apare pe un leu românesc

Totuși, înainte de Ecaterina au mai apărut și alte femei pe bancnotele țării. Una dintre aceste hârtii este o bancnotă comemorativă de 100 de lei, lansată de BNR în 2018, odată cu aniversarea centenarului Marii Uniri. Pe această bancnotă apare Regina Maria a României, care este însă în plan secund, însoțindu-l pe Regele Ferdinand. Acest bilet a fost unul special, lansat într-o emisiune de doar 10.000 de bancnote, iar prețul acestuia a fost de 150 de lei.

bancnota 100 lei regina maria
Bancnota aniversară de 100 de lei, cu Regina Maria și Regele Ferdinand. Sursa foto: bnr.ro.

Au mai apărut, însă, alte două femei pe bancnotele românești. În primii ani ai comunismului din România au fost emise două bancnote cu chipuri de femei, o hârtie de 20 de lei în 1950 și una de 5 lei în 1952. Acestea, însă, nu prezintă vreo personalitate, ci fac mai degrabă trimitere către omul simplu al perioadei, țăranul sau mai degrabă proletarul. (Hârtiile din perioada respectivă ilustrează femei în chip de țărăncuțe și bărbați în chip de muncitori în industrie).

bancnota 20 lei 1950
Bancnota de 20 de lei din 1950.
bancnota 5 lei 1952
Bancnota de 5 lei din 1952.

Astfel, începând cu 1 decembrie 2021, avem cu adevărat o mare personalitate a istoriei țării pe o bancnotă aflată în circulație. Se răspunde astfel unor demersuri importante ale societății civile, ce a cerut reprezentarea femeilor pe banii românești.

ADVERTISEMENT
Tags: