Sport

Ecclestone în conducerea FIA? Sunt șanse mari să se întâmple la alegerile din 17 decembrie

Numele Ecclestone ar putea să revină în prim-planul motorsportului mondial. Fabiana, soția lui Bernie, ar putea deveni prima femeie vicepreședinte dacă, pe 17 decembrie, Mohammed Ben Sulayem îi ia locul lui Jean Todt.
15.12.2021 | 08:02
Ecclestone in conducerea FIA Sunt sanse mari sa se intample la alegerile din 17 decembrie
ADVERTISEMENT

Fără îndoială, de numele Ecclestone se leagă succesul de care se bucură astăzi Formula 1. Căci Bernie a transformat-o, în patru decenii de carieră, dintr-o competiție urmărită de fanii motorsportului, într-un fenomen global.

Acum însă,după ce a stat în umbră din momentul în care Liberty Media a preluat frâiele afacerii în Marele Circ, în 2017, se pare că pune la cale să lase un succesor. Pe actuala soție, Fabiana,. Și nu doar în Formula 1, ci în FIA.

ADVERTISEMENT

Fabiana Ecclestone este în echipa marelui favorit, Mohammed Ben Sulayem

Pe 17 decembrie urmează să fie ales noul șef al forului mondial, FIA. Jean Todt nu mai poate candida și, spun voci din culise, se va reîntoarce la Ferrari.

Evident, francezul speră ca va face o nouă echipă competitivă. Așa cum a reușit, la începutul anilor 90, și cu sprijinul lui Bernie Ecclestone.

ADVERTISEMENT

Atunci când a croit un dream team care l-a avut, ca pilot principal, pe Michael Schumacher, și care a readus ”căluțul cabrat” în fruntea ierarhiilor după două decenii.

Dar să-l lăsăm pe Todt, căci vom mai avea vreme să vorbim despre viitorul Formulei 1. În lupta pentru postul său, sunt două echipe. Una îl susține pe Mohammed Ben Sulayem, tabără în care o regăsim și pe Fabiana Ecclestone. Cealaltă, pe Graham Stoker.

ADVERTISEMENT

Luptă strânsă pentru postul de președinte al FIA

Britanicul Stoker reprezintă prezentul. A fost alături de Jean Todt. Ca vicepreședinte pe zona de sport al FIA. Și îl are în echipă pe Tom Kristensen, de nouă ori câștigător al cursei de 24-a ore Le Mans și fost președinte al Comisiei Piloților FIA timp de cinci ani.

În replică, Mohammed Ben Sulayem este viitorul. Chiar el este un sportiv legendar, fiind cel mai titrat pilot în competițiile FIA (14 titluri la raliuri în Orientul Mijlociu. Poate reprezenta, pe de altă parte, cheia către seiful cu miliarde din Golf.

ADVERTISEMENT

Și nu este totul. Are o platformă electorală extrem de actuală, centrată pe egalitate și diversitate, ”FIA pentru Membri”. Mai mult, ar putea proba că există loc la FIA și pentru non-europeni. Pentru că ar deveni primul președinte al forului înființat în 1904 care nu provine de pe Bătrânul Continent.

Și nu în ultimul rând, chiar Fabiana Ecclestone este un alt exemplu că promovează egalitatea și diversitatea. Căci ar deveni primul vicepreședinte femeie al FIA, urmând să se ocupe de problemele legate de sporturile cu motor în America de Sud.

Fabiana, un atu?

Evident, pentru Ben Sulayem rolul Fabianei este mult mai important. Pentru că Bernie, chiar dacă a ajuns la 92 de ani, și fie și în condițiile în care a lăsat Formula 1 pe mâinile Liberty Media, nu și-a pierdut din anvergură în Formula 1.

Și nu are de gând să o facă. Este extrem de activ, iar faptul că în 2020 brazilianca i-a oferit primul băiat, Ace (mai are trei fete, Deborah, din prima căsătorie, cu Ivy, respectiv Tamara și Petra, din a doua căsătorie, cu Slavica) probează acest lucru.

Bernie Ecclestone și soția sa, care se numea Flosi, s-au cunoscut în 2009, cu prilejul World Motor Sport Council. S-au căsătorit în 2012, la trei ani după ce divorțase de Slavica, modelul care-i fusese soție timp de 24 de ani.

ADVERTISEMENT