Fotbal intern

Echipa deceniului în fotbalul românesc! 5 jucători străini în primul “11”. Laurenţiu Reghecampf e antrenorul ultimilor 10 ani

28.12.2019 | 23:00
Echipa deceniului in fotbalul romanesc 5 jucatori straini in primul 11 Laurentiu Reghecampf e antrenorul ultimilor 10 ani
Echipa deceniului în fotbalul românesc! 5 jucători străini în primul "11". Laurenţiu Reghecampf e antrenorul ultimilor 10 ani. sursa foto: Sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Fotbalul românesc a oferit multe momente importante în ultimii 10 ani, inclusiv jucători de mare calitate. Au apărut în primul “11” mai mulți fotbaliști străini, pe undeva normal, în condițiile în care valoarea și numărul lor au crescut considerabil

Echipa deceniului în fotbalul românesc! 5 jucători străini în primul “11”

FANATIK a făcut retrospectiva deceniului în Liga 1, iar lucrurile sunt clare, 5 jucători străini au prins echipa de start a campionatului românesc. Cine a intrat în formație? Totul, pe larg, mai jos.

ADVERTISEMENT

Arlauskis, cel mai bun portar din România

Giedrius Arlauskis este, de departe, portarul care a impresionat cel mai mult în fotbalul românesc în ultimii ani. A câștigat titlul cu FCSB în sezonul 2014-2015, fiind titular meci de meci în echipa lui Costel Gâlcă.

S-a transferat în străinătate, iar din 2017 a fost impecabil la CFR Cluj. A câștigat două titluri consecutive și este aproape de al treilea, fiind unul dintre cei mai importanți jucători ai clujenilor și în acest sezon.

ADVERTISEMENT

În preliminariile Champions League și mai apoi în grupele Europa League a apărat extraordinar și a fost vital pentru calificarea campioanei României în primăvara europeană.

Rezerva lui Arlauskis este Ciprian Tătărușanu, care a câștigat două titluri cu FCSB într-o formație cu foarte multe vedete. Până în 2017, când s-a transferat la Fiorentina.

ADVERTISEMENT

3 străini în defensivă

La fel ca între buturi, și defensiva este majoritară de străini. Singurul român care a prins un loc de titular în apărare este Romario Benzar. Fostul jucător al Viitorului și al lui FCSB a impresionat un deceniu întreg în Liga 1, este titular în echipa națională și a prins un transfer în vara trecută la Lecce.

Cuplul de fundași centrali este format din Fernando Varela și Geraldo Alves. Fostul căpitan al lui FCSB a câștigat două titluri în Liga 1 cu roș-albaștrii, dar și Cupa României și Cupa Ligii și a fost unul dintre cei mai constanți jucători străini care au venit în România. Adrian Porumboiu l-a transferat la Vaslui și apoi a prins echipa campionatului în anii în care a evoluat în țară.

ADVERTISEMENT

Unul dintre cei mai titrați jucători este Geraldo Alves. Apreciat pentru evoluțiile și seriozitate, portughezul a evoluat în România din 2010 până în 2017. A luat Cupa și Supercupa cu FCSB, Cupa cu Petrolul, dar și titlul în Liga 1, alături de Supercupă cu Astra, într-un sezon fantastic sub comanda lui Șumudică.

Pe banda stângă nu mai încape discuție. Singurul jucător care a evoluat tot deceniul în România este Mario Camora. Căpitanul lui CFR, apreciat pentru evoluțiile sale, a devenit o legendă la Cluj. A câștigat 3 titluri cu CFR, a impresionat în cupele europene și a fost om de bază în ultimii 10 ani la liderul campionatului.

100% români la mijlocul terenului

Într-un sistem superofensiv cu 3 mijlocași și 3 atacanți, românii au acaparat centrul terenului. Nu puteau lipsi din echipa de start a deceniului 3 dintre cei mai buni jucători români din ultimul deceniu.

Alex Chipciu a fost unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai lui FCSB în ultimii ani, cel puțin până în 2016. A câștigat 3 titluri consecutive și a contribuit semnificativ pentru performanțele extraordinare din Europa, sub comanda lui Laurențiu Reghecampf.

La fel ca Alex Chipciu, și Mihai Pintilii a făcut parte din formația lui Reghe, a obținut 2 titluri cu FCSB, iar din 2016 a revenit la echipă unde a continuat să evolueze constant bine, în ciuda accidentărilor repetate.

Din echipa deceniului face parte și Lucian Sânmărtean, cel mai talentat jucător al ultimilor ani în România. La fel ca Varela, a jucat la Vaslui și FCSB, a reușit să câștige un titlu cu roș-albaștrii, dar este un jucător care nu poate lipsi de la mijlocul terenului. Fiecare atingere însemna magie din partea fotbalistului, ajuns acum la 39 de ani.

Atacul pe care îl vrea orice club din țară

Nu este o surpriză că în ofensivă se află jucătorii care au marcat cel mai mult în România în acest deceniu și, în cazul lui Budescu, care a oferit foarte multe pase decisive. Wesley, cel mai bun marcator străin din fotbalul românesc, la egalitate cu Eric, este un element vital în echipa deceniului.

Brazilianul a evoluat până în 2012 la Vaslui și a marcat de 61 de ori în doar 113 meciuri. Comparativ cu Eric, care a evoluat mult mai mult în Liga 1, Wesley este, cu siguranță, cel mai bun jucător străin al deceniului și unul dintre titulari în echipa de start din campionat.

Vârf împins este George Ţucudean, cel care a câştigat titlul în România cu FCSB, Viitorul şi cu CFR Cluj. De asemenea, a luat Cupa şi Supercupa cu Dinamo. În total, are 9 trofee în România, mai multe decât orice alt jucător din acest deceniu. A fost golgeter în campionat în ultimele două sezoane, cu CFR Cluj, înainte de a lua decizia să ia o pauză de la fotbal din cauza problemelor la inimă.

Constantin Budescu, un alt jucător extrem de talentat, completează echipa deceniului în România. “Budi”, omul execuţiilor în România şi un fotbalist care poate fi decisiv în orice moment al unei partide, face un trio de vis alături de Wesley şi Ţucudean în atacul stelar al ultimilor 10 ani din Liga 1.

Laurenţiu Reghecampf, antrenorul deceniului

Lupta dintre cei mai buni antrenori din prima divizie s-a dat între Laurenţiu Reghecampf şi Dan Petrescu. Primul a avut clar un plus, cu titluri consecutive în Liga 1 şi performanţe uriaşe în Europa League. Mai mult, a câştigat Cupa Ligii şi Supercupa României.

Într-un sezon fantastic, FCSB a reuşit s-o elimine pe Ajax Amsterdam după penalty-uri pe Arena Naţională, iar mai apoi a fost aproape să repete scenariul şi cu Chelsea, formaţie în care evoluau Torres sau Hazard.

Dan Petrescu a avut succes pe plan intern la CFR Cluj în ultimele două sezoane, dar a antrenat extrem de puţin în Liga 1 în acest deceniu. Fără doar şi poate, “Bursucul” este cel mai bun tehnician al anului, cu titlu câştigat şi calificare în primăvara europeană alături de CFR Cluj, dar puţin sub Laurenţiu Reghecampf în clasamentul decadei.

Echipa deceniului în România: Arlauskis – Benzar, Varela, G. Alves, Camora – Chipciu, Pintilii, Sânmărtean – Wesley, Țucudean, Budescu
Rezerve: Tătărușanu, Cadu, Latovlevici, Eric, Deac, Nistor, N. Stanciu, Teixeira, Gnohere, Alibec
Antrenor: Laurențiu Reghecampf

ADVERTISEMENT