Echipa de tranziție prezidențială a lui Donald Trump a precizat sâmbătă că un strateg republican care a vorbit despre principiile unui plan de pace sprijinit de SUA în Ucraina, nu a făcut declarațiile în numele președintelui ales.
Bryan Lanza, un strateg republican cu experiență îndelungată care a fost contractor în cadrul campaniei 2024 a lui Dobald Trump, a declarat într-un interviu acordat BBC că administrația lui Trump îi va cere președintelui ucrainean Volodimir Zelenski o „viziune realistă pentru pace”.
El a susținut că prioritatea noii administrații în Ucraina ar fi stabilirea păcii și nu restaurarea teritoriului pierdut, inclusiv Crimeea. „Și dacă președintele Zelenski vine la masă și spune, ei bine, putem avea pace doar dacă avem Crimeea, ne arată că nu este serios. Crimeea a dispărut”, a afirmat Lanza.
Ca răspuns la comentariile acestuia, un purtător de cuvânt al echipei de tranziție a negat că Lanza a vorbit în numele lui Trump. Echipa de tranziție ale lui Trump verifică în prezent personalul și elaborează politicile pe care Trump le-ar putea adopta în timpul celui de-al doilea mandat al său.
„Bryan Lanza a fost un contractor pentru campanie”, a declarat purtătorul de cuvânt, care a refuzat să fie numit, relatează Reuters. „El nu lucrează pentru președintele Trump și nu vorbește în numele său.”
În timpul campaniei electorale, Trump a spus că va găsi o soluție pentru a pune capăt războiului „într-o zi”, dar nu a explicat cum ar face acest lucru.
Zelenski și Trump au vorbit la telefon săptămâna aceasta, după alegerile din SUA, într-o conversație la care s-a alăturat și miliardarul Elon Musk, susținător al lui Trump, potrivit relatărilor presei.
Trump a refuzat să excludă posibilitatea ca Ucraina să fie nevoită să cedeze teren Rusiei și a fost deosebit de vag atunci când a discutat despre conflict.
Unii dintre susținătorii săi importanți au prezentat propuneri de pace care, în practică, ar duce la o dominație rusă pe termen lung asupra zonelor care sunt recunoscute la nivel internațional ca fiind teritoriu ucrainean.
Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, după o revoltă care l-a determinat pe președintele Ucrainei, favorabil Rusiei, să fugă. La mai bine de 2 ani și jumătate de la lansarea invaziei sale în toată regula, forțele rusești dețin puțin sub 20 % din teritoriu.
Zelenski a declarat în repetate rânduri că pacea nu poate fi instaurată până când toate forțele ruse nu sunt expulzate și până când toate teritoriile capturate de Moscova, inclusiv Crimeea, nu sunt returnate.
„Planul său de victorie” prezentat luna trecută menține această prevedere, precum și o invitație pentru Ucraina de a adera la NATO, denunțată de mult timp de Rusia.
Ucraina a solicitat arme moderne din partea Statelor Unite, precum și autorizația de a le utiliza împotriva țintelor rusești, însă nu a solicitat niciodată desfășurarea de forțe americane pe teritoriul său.
Trupele ruse au eșuat în avansul lor inițial asupra capitalei ucrainene Kiev, dar în ultimele luni au capturat o serie de sate de pe frontul de est.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat în iunie că printre condițiile pentru negocierile de pace se numără abandonarea de către Ucraina a celor patru regiuni pe care Moscova le-a anexat, deși nu deține controlul deplin asupra lor.