Fotbal intern

Brigada “6 luni”! Ce tricolori trebuie să îşi caute echipe în iarnă

Ne pregătim de Liga Natiunilor şi preliminariile pentru Campionatul Mondial cu jumătate de echipă formată din jucători aflaţi la final de contract.
10.11.2017 | 13:13
Brigada 6 luni Ce tricolori trebuie sa isi caute echipe in iarna

Nu mai puţin de 9 jucători importanţi a echipei naţionale intră în iarnă în ultima jumătate de an a contractelor la echipele de club. România a învins Turcia cu 2-0, la Cluj, dar partida ne-a convins mai degrabă că selecţionata lui Lucescu arată foarte rău. Fotbalul românesc rămâne în criză, ca drept dovadă situaţia în care se află mulţi dintre jucătorii de bază. 

Nu numai că nu mai avem reprezentanţi la echipele de top ale Europei, dar jucătorii noştri sunt din ce în ce mai rar văzuţi ca importanţi chiar şi la cele din lumea a doua sau chiar a treia a sportului-rege. 

Foarte mulţi dintre componenţii lotului naţional vor fi nevoiţi să îşi caute echipe peste doar câteva luni. FANATIK vă prezintă o radiografie a „tricolorilor” care vor fi chilipiruri în această iarnă sau chiar achiziţii gratuite din vara viitoare. Este vorba de jucători care au avut sau au cotă bună în Liga 1 Betano, deci FCSB şi CFR Cluj, echipele care îşi permit să dea salarii consistente, ar putea da lovituri importante.

Echipa naţională rămâne fără “bulgari”?

Claudiu Keşeru (30 de ani) este unul dintre cei mai bine plătiţi jucători din campionatul Bulgariei, cu aproximativ 50.000 de euro pe lună. Mai are contract până în iunie 2018, iar oficialii lui Ludogoreţ nu ar fi dispuşi să accepte o prelungire în aceleaşi condiţii financiare. O revenire în Liga 1 Betano nu este exclusă, dar echipa care îl va lua va trebui să-i dea o primă de instalare consistentă. Keşeru este cel mai bine cotat dintre jucătorii români ale căror contracte expiră în vara lui 2018. 4 milioane de euro este valoarea atacantului, conform site-ului de specialitate „transfermarkt”.

Nici situaţia coechipierului său Cosmin Moţi, şi el convocat la echipa naţională, nu este deloc roză. Bulgarii consideră că fostul dinamovist, ajuns la 32 de ani, nu mai este în cea mai bună formă a carierei şi ar fi gata să îl lase să îşi caute altă echipă. Asta chiar dacă nu demult era văzut ca un erou, după ce a eliminat-o pe FCSB din Liga Campionilor.

Mai mulţi „grei” din Liga 1 Betano, pe picior de plecare

Şi în Liga 1 Betano am putea avea parte de mutări surpriză. Câţiva jucători „cu nume” sunt la final de contract. Alex Ioniţă (22 de ani) este unul dintre cei mai promiţători tineri din campionatul intern, iar la iarnă va putea să negocieze cu orice echipă pentru a pleca liber de la Giurgiu pe 1 iulie. Astra nu îl va mai putea ţine, iar şansele ca Ioniţă să rămână în Liga 1 Betano sunt foarte mici. A declarat în repetate rânduri că nu ar accepta o ofertă de la FCSB, indiferent de suma propusă.

Un alt „greucean” care intră în ultimele 6 luni de contract este Mihai Pintilii. Anii au trecut, iar mijlocaşul ajuns la 32 de „primăveri” trebuie să accepte că fotbalul nu se joacă în vestiar, acolo unde a rămas un lider incontestabil. Pe teren, însă, Pintilii este din ce în ce mai lent, motiv pentru care face tot mai des faulturi grosolane şi se expune la eliminări.

Dinamo şi CFR Cluj pierd şi ele nume importante. Paul Anton (26 de ani), revenit după împrumutul la Getafe, poate pleca liber la vară. La fel şi doi jucători cruciali pentru Dan Petrescu la CFR Cluj, Ovidiu Hoban (34 de ani) şi Ciprian Deac (31 de ani), ultimul fiind şi marcatorul golului în egalul din Danemarca, ultimul oficial al “tricolorilor”.

Ce decide Galatasaray cu Latovlevici?

Iasmin Latovlevici (31 de ani) a reuşit transferul vieţii în vară, când a semnat cu Galatasaray, dar rămâne de văzut dacă başcanii Cim Bom Bom vor decide să-l păstreze mai multe sezoane. Pentru moment a semnat până în vara lui 2018. Chiar dacă nu va fi Galata, pentru Lato ar trebui să se găsească o echipă bună în Turcia.

Mult mai complicate s-ar putea dovedi lucrurile pentru Dragoş Grigore (31 de ani), care are şanse mici să fie păstrat la Al Sailya. Îi va fi foarte greu să găsească un contract pe măsura celui din Qatar.

În fine, un ultim nume de pe lista convocaţilor ar fi Bogdan Lobonţ. Pentru portarul de 39 de ani al Romei este o situaţie aparte. Este de mult timp ieşit din circuit, dar rămâne o figură emblematică în vestiar, atât în Serie A, cât şi la naţională. În vestiar, nu şi pe teren, unde se câştigă punctele calificărilor…

Cristi Tănase (30 de ani, Karabukspor), Adrian Stoian (26 de ani, Crotone), Paul Papp (27 de ani, Karabukspor) şi Gabi Iancu (23 de ani, Termalica Nieciecza) sunt alţi jucători importanţi pe picior de plecare de la echipele lor. Nu-i linişte sub tricolor şi este clar că va fi o iarnă agitată nu numai la FRF…

„La echipa naţională trebuie să vină jucători care în momentul respectiv sunt cei mai în formă. Şi dacă au 42 de ani, şi dacă au 50, dar joacă meci de meci la echipa de club. Cred că noul selecţioner va trebui să facă de acum încolo ce trebuie să facă un selecţioner, adică să convoace jucătorii cei mai importanţi la momentul respectiv şi cei mai în formă, care se impun ca titulari la echipele lor” (Marius Şumudică, antrenor Kayserispor)

4 milioane de euro este cota lui Claudiu Keşeru, conform siteului „transfermarkt”