News

Eclipsă de lună. Ce trebuie să faci pentru a vedea fenomenul astrologic

16.07.2019 | 12:50
Eclipsa de luna Ce trebuie sa faci pentru a vedea fenomenul astrologic

În noaptea de marți spre miercuri va avea loc eclipsa parțială de lună ceea ce înseamnă că astrul ceresc nu va intra complet în umbra pământului. Fenomenul astrologic va fi vizibil în totalitate și în România dacă condițiile meteo sunt favorabile. 

La ce oră va începe eclipsa parțială de lună

În seara aceasta, marți, va avea loc eclipsa parțială de lună. Fenomenul astrologic va putea fi vizionat de românii din toată țara în funcție de condițiile meteo. În cazul în care cerul va fi senin eclipsa parțială de lună va putea fi observată în toată splendoarea ei.

Eclipsa parțială de lună va putea fi vizibilă în România începând cu ora 21:44, iar schimbările pe discul selenar vor putea fi observate abia după ora 23:00 în momentul în care partea dreaptă a discului lunar va începe să fie mai puțin strălucitoare.

Iubitorii de astronomie vor putea observa faza maximă abia la ora 00:31, pe 17 iulie, în momentul în care mai mult de jumătate din discul lunii se va afla în umbra Pământului. Cei care vor observa luna la ora respectivă vor observa că partea de sus a discului este mai roșie decât cea de jos. Faza maximă durează două ore.

Eclipsă parțială de Lună, marți, 16 iulie
Eclipsa începe la ora 21.44 când Luna se află aproape de orizontul de sud-est. Sursa foto: pixabay.com

Unde pot vedea bucureștenii eclipsa parțială de lună

Astăzi, 16 iulie, se împlinesc 50 de ani de la misiunea Apollo 11. În plus, în noaptea de marți spre miercuri va avea loc și eclipsa parțială de lună. Așadar, românii și bucureștenii vor putea observa pe cer cum luna va trece prin conul de umbră al planetei noastre. Pe lângă eclipsă românii pot observa planetele Jupiter și Saturn.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” le pune bucureștenilor la dispoziție telescoape prin care pot observa aceste fenomene astrologice. Eclipsa va putea fi văzută de pe terasa Observatorului Astronomic. București Mall Vitan îi așteaptă pe oameni să observe prin intermediul celor 3 telescoape profesionale eclipsa parțială de lună și relieful lunar, începând cu ora 20:00. Profesorul trăsnit îi va distra pe cei prezenți timp de o oră, iar de la ora 21:00 va începe ”vânătoarea” de eclipse. Cătălin Beldea va explica pe înțelesul tuturor ce se întâmplă în timpul unei eclipse.

Eclipsa parțială de Lună poate fi observată cu ochiul liber fără a exista vreun pericol care să afecteze vederea. În cazul eclipselor de Soare sunt necesari ochelari speciali sau alte instrumente precum binoclu sau lunetă. Românii pot observa eclipsa parțială de lună prin telescop și pot imortaliza fenomentul cu ajutorul unui aparat de fotografiat.