Life

Eclipsă de soare în 2025. Ce fenomene astronomice se pot vedea pe cer anul acesta

Eclipsă de soare în 2025. Când va avea loc și ce alte fenomene astronomice sunt așteptate anul acesta. Multe dintre ele vor fi spectaculoase.
02.01.2025 | 13:11
Eclipsa de soare in 2025 Ce fenomene astronomice se pot vedea pe cer anul acesta
Când va avea loc eclipsa de Soare anul acesta. Alte fenomene astronomice așteptate în 2025. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În 2025 va avea loc o eclipsă de soare. Sunt așteptate, totodată, și alte fenomene astronomice, de-a lungul anului, care se anunță a fi spectaculoase.

Eclipsă de soare și alte fenomene astronomice care se pot vedea pe cer în 2025

Anul acesta vor avea loc mai multe evenimente astronomice, transmite CNN. Lunar, Luna Plină poate fi strălucitoare și este spectaculoasă, mai ales dacă cerul e senin.

ADVERTISEMENT

În plus, dacă vremea permite acest lucru, poți vedea mai multe eclipse solare și lunare în 2025. Tot în acest an, revin mai multe ploi de meteoriți care nu ar trebui ratate.

Soarele se află la vârful de activitate al ciclului său de 11 ani, care se numește maxim solar. Astfel, pot apărea aurore colorate care să danseze în jurul polilor nordic și sudic ai Planetei, dar și în alte locuri, fiind cauzate de furtunile solare.

ADVERTISEMENT

În fiecare lună, Luna Plină este asociată cu un anumit nume, potrivit Farmers’ Almanac. Numele acestora sunt date și în funcție de cele ale triburilor indigene.

Pe 13 ianuarie, este Luna lupului, în timp ce Luna zăpezilor va fi pe 12 februarie, urmată de Luna viermilor în martie. Urmează, apoi, Luna roz (12 aprilie), Luna florilor (12 mai), Luna căpșunilor (11 iunie) și Luna cerbului (10 iulie).

ADVERTISEMENT

De asemenea, pe 9 august, va fi Luna sturionului, pe 7 septembrie Luna porumbului, urmată de Luna recoltei pe 6 octombrie. Pe 5 noiembrie și 4 decembrie, vor fi văzute Luna castorului, respectiv Luna rece.

În 2025 vor avea loc și două eclipse parțiale de soare. Prima va fi pe 29 martie și va fi vizibilă în unele părți din Europa, Africa, Asia, America de Nord și de Sud.

ADVERTISEMENT

Pe 21 septembrie va avea loc cea de-a doua eclipsă parțială de Soare. Aceasta va fi vizibilă doar peste unele părți Australiei și Antarcticii, dar și pe anumite insule din Oceanul Pacific.

Eclipsă totală de Lună anul acesta, dar și ploi de meteoriți

În timpul Lunilor Pline din martie și septembrie, vor avea loc două eclipse totale de Lună. Prima va fi vizibilă între 13 și 14 martie, urmând să traverseze Europa de Vest, părți din Asia și din Australia, dar și Africa de Vest, America de Nod și de Sud și Antarctica.

A doua eclipsă totală de Lună va avea loc în perioada 7 – 8 septembrie. Va fi vizibilă în Europa, Asia, Australia și Africa, ar și în părți din estul Americii de Sud, Alaska și Antarctica.

Tot anul acesta, vor avea loc și câteva ploi de meteoriți. “2025 va fi un an mai bun pentru observatorii de meteoriți”, a transmis Bill Cooke, șeful Biroului pentru Mediul Meteoroid al NASA.

Acest an debutează cu vârful ploii de meteori Quadrantid. Aceasta se poate observa cel mai bine pe 3 ianuarie, la primele ore ale dimineții, după cum a spus Robert Lunsford, coordonator al raportului privind mingile de foc pentru Societatea Americană de Meteorologie.

American Meteor Society și EarthSky au precizat datele de vârf la care vor avea loc alte ploi de meteoriți anul acesta. Lyridele sunt așteptate în perioada de 21 – 22 aprilie, iar Eta Aquaridele în perioada 3 – 4 mai.

Aquaridele Delta de Sud vor putea fi văzute pe 29 – 30 iulie, la fel și Alpha Capricornidele. Perseidele vor putea să fie observate între 12 și 13 august, iar Draconidele în perioada 8-9 octombrie.

Între 22 și 23 octombrie, cei care vor să vadă “stele căzătoare” trebuie să știe că atunci vor fi anticipate Orionidele. Tauridele sudice pot fi văzute în perioada 3 – 4 noiembrie.

Urmează Tauridele nordice (8 – 9 noiembrie), Leonidele (16 – 17 noiembrie), Geminidele (12 – 13 decembrie) și Ursidele (21 – 22 decembrie).

ADVERTISEMENT